ישתה מעט מהחבית בשבת ואז יהיה מותר לשכשך, ואף שיש מקילים לשכשכך מחמת שיש פסידא [עכ"פ כשאין טירחא בדבר] מ"מ המשנ"ב מחמיר שישתה מעט מכיון שיכול.
מקורות:
מבואר במשנ"ב (סי' רנד סקמ"ג) שאפילו טלטול בעלמא כגון הוצאת פת מתנור או העברת יין ברחוב אסור לעשות בשבת אם הוא לצורך חול.
אבל מצאנו בהרבה מקומות שהתירו פעולה קלה בשבת שאין בה מלאכה ואין בה טירחא אם הוא מקום הפסד כמו בהפרת נדרים בשבת באופן המותר (סי' שמא ס"א) וכן שטיפת בשר לפני שייאסר ובעוד כמה אופנים (עי' שש"כ פרק כח סי' צא סקמ"ג).
ולכן בנידון דידן מכיון שאין בזה מלאכה ויש בזה הפסד לכן לכאורה היה צריך להיות מותר לשכשך את היינות בשבת בתנאי שאין בזה טירחא.
אבל במשנ"ב בסי' רנד שם הביא דדעת הא"ר להתיר במקום פסידא, והמשנ"ב עצמו נראה שהקיל רק על ידי גוי והביא שכן דעת המג"א מכיון שיש לו פתרון אחר שיכול לאכול מעט מן הפת בשבת ולכן לא הותר על ידי ישראל.
ובענייננו א"א להשתמש בגוי בשכשוך יין מכיון שעלול לאסור את היין, אבל משמע במשנ"ב שאם יש לו אפשרות לשתות מעט מהיין בשבת לא הותר לעשות לצורך חול במקום פסידא, ונראה משום שטעם ההיתר במקום פסידא הוא רק כשאין ברירה, אך אם יכול לשתות מעט מהיין בשבת ואז לא יעשה כלל לצורך חול צריך לנהוג כן.
והא"ר סובר דעצם מה שהוא לצורך פסידא הוא הותרה ואינו צריך לחזר אחר היתר אחר, אבל במשנ"ב ע"פ המג"א נראה מאוד בסגנונו שלא הקיל בזה אלא שישתה מעט מהיין.
וכן הורה הגרי"ש לענין קוגל שנשאר בבית כנסת שיביאוהו הביתה על מנת לאכול ממנו בשבת מעט (הרחבתי בתשובה ד"ה האם מותר להוציא לחם מהמקפיא בשבת לצורך מלווה מלכה https://shchiche.com/120776).
(וע"ע בעניינים אלו בתשובה ד"ה כשמסיימים סעודה שלישית ועדיין שבת האם מותר לפנות את השולחן מהכלים והמאכלים כאשר הפינוי הוא כבר שלא לצורך שבת https://shchiche.com/120575 ובתשובה ד"ה האם מותר בשבת לאסוף בקבוקים כדי להחזירם לחנות בימי החול לקבלת דמי הפקדון https://shchiche.com/5130)
מק"ט התשובה הוא: 122258 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/122258