נראה שכן, שהוא ג"כ נקרא רפואה, ע"פ המבואר בשו"ע או"ח סי' ו ס"א.
לגבי שאלתך באיזה נוסח יאמר כן יש לציין לדברי הגריש"א (פניני תפילה עמ' קו) על תפילה לזש"ק ברפאנו שיכול לומר איך שרוצה.
ושם הובא שמנהגו של הגרי"ש היה לומר הנוסח על זש"ק להדיא בשמע קולינו, בזה"ל, יהי רצון מלפניך שתפקוד בזרע של קיימא לפלוני בן פלונית ופלונית בת פלונית בתוך שאר חשוכי בנים מעמך ישראל.
(ועי"ש לעיל מינה עמ' קג שהובא שם החילוק בין שמע קולינו לרפאנו שברפאנו מכיון שהיא ברכה על רפואה יכול להתפלל על כל חולה).
לגבי שאלתך איך להזכירו אם בשם אמו (דהיינו העובר שבמעי פלונית וכו') ואולי צריך ליתן לו שם, יש לציין לדברי הגמ' בנדה לענין תפילה על עובר ג' חדשים הראשונים יתפלל וכו', ושם בודאי שלא נזכר שנותן שם, ומ"מ א"א להביא ראיה משם מכיון ששם אין מדובר באתיליד ביה ריעותא ורוב נשים מתעברות ויולדות כדאמרי' בכל דוכתא ורוב ולדות בני קיימא וכאן אתיליד ריעותא והוא כעין חולה.
ולגבי המנהג בתינוק שכבר נולד וחולה ועדיין לא קראו לו שם מצינו שיש מנהגים בזה, דבשם האג"מ והגרא"מ שך והגר"י לונשטיין הובא להוסיף לו שם, ובשם הקה"י הובא שיאמרו רק לתינוק בן פלונית (מצות ביקור חולים), וכן המנהג הרווח לומר רפא נא לרך הנולד בן פלונית בת פלונית וכ"כ בשו"ת שאילת חמדת צבי ח"ה סי' מב.
ודבר פלא ראיתי במעין אומר [חי"ב סי' מט] שמדברי השואל שם משמע שגם לעובר הוסיפו שם כדי להתפלל עליו כיון שהיה חולה, ואמנם אינו מופקע לפי מה שנתבאר בקידושין סב ע"ב ושו"ע סי' מ ס"ח דיש אומרים ששייך קידושין בעובר בהוכר עוברה וכך דעת הרמב"ם להלכה בפ"ז מהל' אישות הט"ז (ותליא בכמה דעות בנידון הגדר עד אימת חשיב שאינו בעולם כמבואר בגמ' שם), וכ"ש דמהני קריאת שם, ומ"מ איני זוכר שראיתי שנהגו כן, וכ"ש כשמדובר על היפוך בלבד ע"פ רוב כשיש פתרונות כיום ללדת גם בלי היפוך ע"י ניתוח קיסרי אין מקובל כ"כ ליתן שם מחמת בעיה שניתנת לפתרון ע"י ניתוח או טיפול כל שהוא.
ויש ליתן סמך להדעות שנקטו לקרוא שם לולד או לעובר כדי להתפלל עליו, ממה שנזכר במדרשים גבי נח שהסתירו שמו כדי שלא יוכלו להועיל כנגדו בכשפים, ואפשר דגם בזה מידה טובה מרובה.
ויש להוסיף דענין זה שצריך שם כדי להתפלל כן מבואר גם בקדמונים לענין קריאת שם בברית כמו שהבאתי בתשובה המיוחדת לענין טעם ומקור קריאת שם בברית.
עכ"פ לפי כל הנ"ל מכיון שאין נהוג אפי' להוסיף שם בחולי כזה וכ"ש לתת שם לעובר לכן באופן זה יתפללו עליו לפי שם אמו העובר שבמעי פלונית בת פלונית וכיו"ב.
ולגבי הנידון שהזכרתם אם להזכיר את העובר עצמו שיתהפך או על האמא שיתהפך בבטנה לכאורה אין נפק"מ דבכל גוני העובר ירך אמו ונסקל עמה ואינו כילוד עד שיצא לאויר העולם, ומ"מ יש לו ממשות גם בפני עצמו שגם העובר בפני עצמו נחשב כגוף שמחללין עליו שבת ואיכא למ"ד שעובר שנפל זוכה לעוה"ב, ממילא מסתבר שאם יש לתלות הדבר בו או באמו יהיה תלוי אם האם צדקת ויש לה מעשים טובים או להיפך, דאם מעשיה אינם טובים עדיף להזכיר העובר שלא חטא (ע"ד מה שנזכר אחד מהטעמים באחרונים לענין העדיפות בהזכרת שם האם משם האב מחמת חטאים, ובהלכות כבוד אב מצינו ג"כ שיש אפשרות לתלות הזכות בו או באביו, וכן בברכות י כל התולה בזכות וכו', וכן בפסיקתא דר"כ פ' סליחות אי' כמו בגמ' שם, וכן באבינו מלכנו עשה למען וכו', ועי' במו"ק גבי רבא באו שליש ישראל במים ובפרש"י שם).
לתשובה זו פורסמו 4 תגובות. לצפיה בתגובות לחץ כאן.
מק"ט התשובה הוא: 121069 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/121069
צ"ע מה יאמר בתפלתו בברכת רפאנו, האם יאמר העובר בן פלונית, או יתפלל על פלונית בת פלונית שיתהפך העובר שברחמה?
שלו' וברכה הגבתי ע"ז בפנים.
צ"ע מה יאמר בתפלתו בברכת רפאנו, האם יאמר העובר בן פלונית, או יתפלל על פלונית בת פלונית שיתהפך העובר שברחמה?
שלו' וברכה
הגבתי גם על זה בסוף התשובה