שכיחא - שאלות המצויות בהלכה Latest שאלות

אדם שמשלם מחמת טובה שחושב שעשו לו באופן אישי ובאמת התכוונו בזה לטובת כל הציבור האם מותר לקבל ממנו את הכסף מבלי להודיעו

נראה דאף אם גזל אין כאן בכפוף לפרטי דיני תנאים המבוארים בפוסקים, מ"מ אין ראוי לקחת הכסף בלא להודיעו.

מקורות:

בירושלמי שביעית פ"י ה"ט אי' דמי שיודע מס' חדא ומכבדין אותו שיודע ב' מסכתות צריך לומר להם, והפוסקים הזכירוה [ר"ש סוף שביעית מ"ח, שערי תשובה לר"י ש"ג אות קפו, מג"א סי' קנו בשם הר"ש].

ואף אם נימא דהבבלי [בחולין צד ע"ב ופרש"י שם] חולק על זה, וכמ"ש רבינו יונה בספר היראה שאם יטעה וידמה כי בשבילו עשית אין צריך לומר לו לא עשיתי בעבורך כי הוא מטעה עצמו ואין זה גניבת דעת עכ"ל, וכעי"ז מבואר בעוד מהראשונים והפוסקים (עיין אמת קנה לאאמו"ר פ"ח).

ובאמת יש מקום לדון אם הוא מחלוקת התלמודים או דיש חילוק דין בין גניבת דעת שחבירו חושב שמכבדו לבין גניבת דעת דכבוד התורה שהוא חמור יותר שנחשב כמשתמש בתורה כשמכבדים אותו בתורה שאין בו, ושוב מצאתי שכן תירץ אאמו"ר שליט"א באמת קנה פ"ח סל"ג בהערה, וציין שם לדברי הגמ' בנדרים סב ע"א.

ויתכן עוד דבאופן שיחזיקוהו כת"ח יותר ממה שהוא עשוי גם לצאת מזה תקלה, דהרי יבואו לסמוך על הוראותיו באופן שאינו ראוי להורות, וכן יבואו לכבדו יותר מת"ח אחרים (ועי' יו"ד ס"ס רמד סי"ח) ואולי אף למחות על כבודו על חשבון ת"ח אחרים, ונוגע אף לכמה עניינים שבממון שת"ח בני עירו מצויין לעשות לו מלאכתו כמבואר ביומא עב ע"ב וכן פטור ממיני מיסים שונים כמבואר בפ"ק דב"ב וכן סחורתו קודמת לאחרים בשוק, וכן קודם לכמה דברים עי' בפ"ק דב"ב, וכן יש דינים מיוחדים לת"ח כשהוא נתבע או תובע בב"ד, נמצא דיש תקלות שעלולים להיגרם אם יוחזק שהוא יותר ת"ח ממה שהוא באמת.

וגם מצאנו בגמ' ביומא מפרסמין את החנפים מפני חילול ה' ועי"ש בפרש"י שאם יארע לו צרה יתמהו היאך אירע צרה לצדיק כמותו.

ובקוב"א חזו"א הובא שידיעת חכמי הדור הן הן גופי תורה וכו', והיינו שצריך אדם לידע ממי ילמוד והוא יסוד ועיקר גדול שהכל תלוי בו.

ואולי החילוק הוא בין גניבת דעת חד פעמית לבין אם יחזיקו אותו בחזקה זו באופן קבוע שאז כבר הוא מעין דבר שבממון שרוצה לקבל מינוי חשוב בעיר או מעמד שאינו לפי דרגתו, דבגמ' בחולין שם לא נזכר אלא על דבר מקומי ואקראי ולא על החזקת אדם כיותר ממה שהוא.

ובאמת קנה שם הביא עוד חילוק המהרי"ט ח"ב או"ח סי' ח דאיסור הירושלמי הוא רק במקום שמשבחין אותו שאז שתיקתו כדיבור, אבל העיר דבגמ' בחולין שם מבואר דגם לאחר שמשבחין אותו אם לא הטעה אותם אין בזה איסור.

וראיתי פי' הר"ג בגמ' בחולין שם שאביא להלן ולפי פירושו אין קושי' מהירושלמי כלל, אבל שא"ר לא פירשו כהר"ג.

מ"מ לכל הצדדים והדעות באופן שמשלמים לו על זה לפו"ר היה נראה דבזה גם הבבלי לא פליג, וכל הנידון הוא מצד גניבת דעת בלבד, שבזה כל עוד שלא גנב דעתו לא עבר איסורא, אבל בממונא עד דמהדר למאריה [ע"פ ברכות יט ע"א].

ולכן היה נראה לפו"ר דבאופן שעשה בשביל הציבור ולא היה עושה בשביל היחיד תמוה לומר שיכול לכתחילה לקחת כסף מהיחיד על סמך שהיחיד חושב שעשה את זה לטובתו בפרט שגם היחיד מסתמא לא היה משלם עכ"פ לא את אותו הסכום אם היה יודע שעשו זאת לכל הציבור, נמצא שאף שיש כאן חלק שהוא אמת כאן בטובה שחושבים שהוא עשה מ"מ מכיון שאין הטובה אמת לגמרי הוא כמו האופן של הירושלמי שם שחושבים שהוא ת"ח יותר ממה שהוא שבזה צריך לומר.

ובקיצור שורש הספק בניד"ד דבגמ' [בחולין שם] מבואר דאין איסור גניבת דעת באופן שהמקבל איהו דאטעי אנפשיה ולא הטעו אותו, ומאידך גיסא בממון מסתבר שיש בזה איסור כיון שהממון ניתן על דעת דבר מסויים.

ויתכן שאם ניתן על תנאי באופן שלא היה גילוי דעת וכיו"ב באופן שמועיל לבטל את המתנה [עי' תוס' קידושין מט ע"ב ובפוסקים, ועי' בט"ז אה"ע סי' קטז ובנחלת צבי שם בשם הרמב"ם בטעם מה דאיילונית יש לה תוספת, ושם בשו"ע נזכר גם לגבי איילונית, ואילו אחרות דאדעתא למיפק אין להם, עי' באופנים בסי' קיז שם, ויש בזה כמה חילוקי דינים כמבואר בשו"ע ונו"כ סי' קטז וקיז] ממילא לא חשיב דבר שבממון ואז אמרי' איהו דאטעי אנפשיה, אבל קשה לומר שיש כאן ממון נקי כשיודע מקבל הממון שהממון בא שלא מדעת הנותן שכן נתן את הכסף לשם מטרה אחרת לפי דעתו.

ובספר אמת קנה לאאמו"ר שליט"א הביא ראיה לענין גוי בכה"ג (דאיהו דאטעי אנפשיה בדיני ממונות) להתיר מדמסקינן בגמ' בחולין [צד ע"ב] דמותר להכריז נפל בישרא לבני חילא.

ועדיין יש לדון אם כוונת הגמ' שם דבאמת ידוע שהגוי קונה על דעת שמחפש בשר כשר, או דילמא דלעולם יש לתלות שאין דרך הגוי שמחזר אחר בשר כשר, ולא מסיק אדעתיה לבדוק זה, ורק אם יאמרו להדיא שהוא טריפה אז עלול להינזק שהגוי לא יקנה מהבשר כיון שמלכתחילה לא יקנה להדיא דבר שאין ישראל אוכלים ממנו או מחמת סכנה.

או דיש לומר עדיין באופן אחר קצת דרק בודאי גניבת דעת בכה"ג (היינו באופן דאיהו אטעי אנפשיה בדבר שבממון) אסור אבל בספק מותר, וממילא כשאומר נפל טריפתא אינו טוב שהרי אינו רוצה לגרום אפי' ספק נזק לעצמו, אבל כשאומר נפל בשרא לבני חילא שהוא ספק גניבת דעת באופן הנ"ל מספק מותר.

ושו"ר דבאמת בפירוש הר"ג שם כתב אינהו הוא דקא מטעו וכו' כלומר הן יודעין שטרפה והא דלא קא מכרזי נפל טרפתא לבני חילא כי היכי דלא מימאסו עכ"ל, ומבואר כהצד השני הנ"ל מתוך ג' הצדדים.

אם כי הראשונים שפסקו דאם אין הטעייה להדיא אלא רק בשתיקה ג"כ מותר אינם סוברים כפי' הר"ג, דהרי הר"ג מפרש גם במעשה הגמ' אח"כ על ישראל וז"ל, הא קא מטעינן ליה כלומר דאנן אמרי' ליה דאנן נפקינן לקדמותיה וקא מטעינן ליה איהו הוא דקא מטעי נפשיה כלומר שהוא יודע דלא נפקינן לקדמותיה ואף על פי כן קאמר אמאי איצטער רבנן עכ"ל, נמצא דהר"ג מפרש כל הסוגי' באופן אחר ממה שפירשוהו ראשונים אחרים, א"כ יש מקום לומר דגם לענין אינהו דאטעי אנפשייהו יפרשו הראשונים האחרים דלגמרי מטעים עצמם בזה, ובאמת כך יותר פשטות הגמ' והא קמטעי להו דמיירי גם בדידעי' שקונים על דעת שהוא כשרה.

ועדיין יש לדון דשמא מודים להצד השלישי הנ"ל.

עכ"פ לפי ב' הצדדים האחרונים הנ"ל אין ראי' מהגמ' שם לניד"ד, ואפי' לפי הצד הראשון הרי אע"פ דגניבת דעת דגוי אסור [חולין צד ע"א] מ"מ הוא קל יותר מישראל דהרי אפי' גזל גמור של גוי לדעת כמה פוסקים אינו ממש מדיני ממונות [עי' רש"י ורמ"א וש"ך שהבאתי בתשובה לענין גלגול על גזל גוי], ועי' בריש פ"ח בספר אמת קנה בהגדרת איסור גניבת דעת.

אבל בלשון הגמ' שם משמע דלא מפליג בין ישראל לגוי בכל סברא דאיהו דאטעי אנפשיה דמה שהותר בגוי הותר גם לישראל, דהרי קאמר שם כי הא דמר זוטרא וכו' עי"ש, וגם דבמקרה הנ"ל של מר זוטרא לא מיירי בספק אלא בודאי (דלא כהצד השלישי הנ"ל).

ואולי יש לדחות דהא כדאיתא והא כדאיתא, דגניבת ממון בגוי לכמה פוסקים הוא דומה לענין גניבת דעת בישראל שאינו חיובי ממון, ולכן בגוי הובא מקרה הנוגע לממון ובישראל הובא מקרה הנוגע לגניבת דעת בלבד, וצל"ע.

וגם בלא זה עדיין יש לדון בהטעיית הגוי הנזכר שם אולי מאחר שמקבלים דבר בתמורה בשווי ממונם הוא קל יותר באופן זה, אע"ג דבסתם גניבת דעת שהמוכר מטעה גם זה אסור, עי' באמת קנה פ"ח.

ועי' שם עוד פ"ח סעי' כ בהערה שכתב כמה הוראות בנידון כזה לגבי ישראל.

מק"ט התשובה הוא: 122237 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/122237

עד כמה התשובה הזאת היה שימושית?

דרג את התשובה ובכך תקדם אותה!

דירוג ממוצע 0 / 5. ספירת קולות: 0

אין הצבעות עד כה! היה הראשון לדרג את התשובה הזו.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

השאר תשובה

השאר תשובה

מרחבי האתר

שאלות קשורות