בעבר רשמתי הדברים לעצמי עם מ"מ יותר מפורטים ואבד ממני אולם מאחר שכעת נתבקשתי לרשום הדברים שוב ופטור בלא כלום א"א הלכך ארשום מה שעולה כעת בזכרון. כל הדברים דלהלן אינם להלכה למעשה וכמו שיתבאר דהתוס' והרמב"ם ועוד ראשונים בודאי אינם ...קרא עוד
בעבר רשמתי הדברים לעצמי עם מ"מ יותר מפורטים ואבד ממני אולם מאחר שכעת נתבקשתי לרשום הדברים שוב ופטור בלא כלום א"א הלכך ארשום מה שעולה כעת בזכרון.
כל הדברים דלהלן אינם להלכה למעשה וכמו שיתבאר דהתוס' והרמב"ם ועוד ראשונים בודאי אינם סוברים כמו שאצדד להלן, ומ"מ מאחר דנקטי' דתכלת אינו להלכתא לדידן לכך הצעתי איזה רעיונות שיוכלו להיות לפי קצת רבוותא.
יש להקדים דמאחר ואנו נסמכין אחר תוס' והרא"ש ורובא דרבוותא קמאי ובתראי (וכידוע שציינו בזה כארבעים ראשונים) ושו"ע ומשנ"ב ומימיהן אנו שותין שנקטו דיש להניח ב' חוטי תכלת בכל א' מד' הכנפות, הלכך הנוהגין להטיל תכלת היו צריכין להטיל ב' חוטי תכלת, אולם אעפ"כ יתבאר להלן דהטלת חוט אחד אפשר שאינו סתירה לזה (וכמדומה שטענה זח שמעתי גם בשם הגרמ"מ קארפ ע"פ ל' רש"י עה"ת דלקמן).
בש"ס נחתו בכ"מ למספר החוטים ולכאורה בשום מקום לא נקטו כמה מהם תכלת, אלא רק שיש לעשות בהם לבן ותכלת ובדיעבד אינו מעכב.
ברש"י ר"פ התכלת מנחות לח ע"א דאי עביד ארבעתם תכלת או ארבעתם לבן אז אינו מעכב משמע דבלא זה הוא בכלל תכלת ולבן (אף דאפשר ליישב שבינתיים לא יעשה מ"מ הוא ג"כ דחוק).
ועוד צ"ע דהראב"ד דבד"כ אינו הולך בשיטת הרמב"ם במקום שהרמב"ם חולק על שא"ר וכאן הלך בעיקר דרך הרמב"ם דדין הציצית בחוט אחד (אם כי הרמב"ם והראב"ד בודאי חולקים בחידוש של חצי חוט).
ועוד צ"ע דרוב ככל גדולי הראשונים לא הזכירו כלל שיש פלוגתא אם הוא חוט או ב' חוטים (ואפי' הראב"ד שהזכיר פלוגתא הוא רק ביחס הוא חוט שלם או חצי חוט), אלא רובם ככולם הזכירו ב' חוטין ורק הראב"ד דקאי על הרמב"ם ומעט בודדים עמו הזכיר חוט אחד והדבר אומר דרשני (ולא באתי ליישב קצת מקמאי שהזכירו דעת התוס' והרמב"ם יחד אלא כללות הראשונים שהזכירו בפשיטות דדין התכלת בב' חוטים ולא הזכירו כלל פלוגתא בזה, ובדוחק יש ליישב דמאחר שאינו נוגע להלכה לא חשו לה אבל נוגע לענין גרדומין כדלקמן).
ועוד צ"ע מה הוא שהגר"א הביא בכל פעם דעה אחריתא ואכמ"ל בזה.
בהרבה מדרשים איתא דחוט אחד של תכלת פוטר הבגד (וחלק נכבד מהם עדיין לא הובאו במאמרים שראיתי בנושא, אך רשמתי אצלי בעבר רשימת המדרשים שראיתי שכתבו כן) ואף דשייך קצת ליישב ולהגיה בחלקם (כגון ד' חוטין של תכלת ר"ל עם הלבן אבל עדיין צ"ע דאכן לפעמים הלבן נקרא תכלת אבל כאן הרי הוא ביחס לקדושת התכלת ממש דהא קאי בטלית שכולה תכלת) מ"מ מאחר שכ"א מהמדרשים נקט הדבר בסגנון אחר ובנוסח אחר לא מסתבר לדחוק בכולם, ואעפ"כ ברובם הנידון מצד פטור כגון במחלוקתו של קרח שחוט אחד של תכלת פוטרו, ואע"פ שחלקם מדרשים מאוחרים ומכת"י מ"מ מאחר והדברים הם בסגנון חז"ל ומבוססים על מאמרי תנאים ואמוראים במדרשים קדומים יש להם משקל לבירור ענין שלא היה נוהג אחר זמן התנאים והאמוראים לומר שיש כאן נטיה שכך היה בזמן התנאים והאמוראים כשהיתה התכלת נוהגת בציצית.
ועוד צ"ע דברש"י גופיה דסובר ב' חוטי תכלת מ"מ לגבי פטור נקט בר"פ קרח דחוט אחד של תכלת פוטרו (ואגב שם מסתמא הוא לשון מדרש).
ומאידך גיסא בפיוטי ינאי שהיה לכה"פ קרוב לתקופת הגמ' מבואר כהתוס' והמעיין בדברי התוס' בר"פ התכלת מנחות לח ע"א ימצא דהוה פשיטא כמסורת קדומה שכך היא מצוות הציצית להשוות לבן לתכלת, ומאחר שכמעט כל הראשונים סברו כן מסתבר שהוא מסורת מזמן התכלת וא"כ קשיא על כל המדרשים הנ"ל.
ומה שיתכן לומר ביאור בכל זה דבאמת דינא דתכלת ולבן אינו דין כלל במספר החוטים דדרשות דמספר החוטים הנזכרים בגמ' אינו כלל שייך לדין שיהיה תכלת בציצית שהוא דין בפני עצמו, אלא כמ"ש התוס' דסברא הוא להשוות ביניהם, ומ"מ ככל ומדובר לענין הפטור חוט אחד תכלת נמי פוטר כדי שיהיו ב' מינים (ועי' בסוגי' דטלית דמיני צבעונים וברש"י שם דגם שם אפשר דיש ללמוד דהגדר דציצית הוא שיהיו ב' מינים וצלע"ע), וממילא הראב"ד דקאי על הרמב"ם שהזכיר הפטור דחוט אחד תיקנו דמ"מ לא שייך שיהיה חצי חוט אלא חוט אחד שלם, וממילא אפשר דהראב"ד אינו סותר דעת רוב ככל הראשונים שסוברים דהתכלת ב' חוטין.
אבל הרמב"ם יש מקום לומר דבאמת חולק אבל לא מצינו לו חבר בראשונים עמודי ההוראה שאנו נסמכים אחריהם כתוס' ורא"ש ורשב"א וראב"ד ומרדכי ושאר פוסקים שאנו נסמכין אחריהם בשאר דיני התורה (חוץ מבנו הר"א ותלמידו כבנו רבינו פרחיה).
וכן מיעוטא דהראשונים שהביאו דיש דעות בזה באמת לא ס"ל כהיסוד הנ"ל.
ועדיין צ"ע דאם היה הכשר בתכלת בפחות מב' חוטין היה בזה נפק"מ לדינא לגבי גרדומין בטוב"י ושו"ע סי' יב, דהרי בגמ' אמרי' דאי איגרדום תכלת וכו' או איגרדום לבן וקאי תכלת וכו', במנחות לח ע"ב, ועדיין יש מקום ליישב דלבן כנגד מין תכלת לא אמרו שיועיל בגרדומין, אלא דגם ע"ז יש להקשות דלהנ"ל היה צריך להועיל גם ג' דתכלת וחד דלבן, ואולי כשיש כאן רק מין אחד לפנינו א"א להכשיר מיעוט הציצית מדין גרדומין שהיה יכול לעשות מיעוט החוטים לבן, דמה שהיה יכול לעשות מיעוט החוטים לבן הוא רק במקום תכלת משא"כ תרי ותרי הוא עיקר דינו, ועדיין דוחק, דהרי גם תרי דלבן בלבד להלכה אינו יכול בלא שיש ב' מינים, ומה דעיקר דינו הוא תרי ותרי מסתמא אינו דאורייתא להנ"ל דאם הי' דאורייתא היה מעכב גם לעיכובא, דבדאורייתא בד"כ הדין הוא לעיכובא כמ"ש התוס' בסוכה ויש סתירות בזה, אבל יש לומר דכ"ז הוא גם מדרבנן דמדאורייתא לא בעי' בגרדומין שישתייר כנגד מין הלבן, אבל גם אם ניישב כן עדיין דחוק למה תקנו רבנן כנגד תרי ותרי אם אינו לעיכובא, וא"כ עדיין הוא דחוק, וצל"ע בכ"ז, וקיצרתי מאוד.
והנה לשון הרא"ש המובא בב"י שם היה אומר רבינו תם דעכשיו שנותנים ארבעה חוטים שנים משום תכלת ושנים משום לבן וכו', ואולי עיקר דינא משום שנותנין לשם כך, ולפ"ז היה חידוש לומר דאם נתן אחד לשם לבן והשאר לשם תכלת היה הדין שונה, אבל יש לומר דהיא הנותנת כיון דאין נותן תכלת ממילא עושה כעיקר דינו שהוא ב' לבן וב' תכלת, והלשון במרדכי (סי' תתקלט) המובא בב"י שם ואומר רבינו תם עכשיו שאנו נוהגים ארבעה פשוטים שהם שמנה כפולים כנגד תכלת ולבן אם נפסקו ארבעה חוטים ויודע שהם שני חוטים שנכפלו שהם כנגד לבן או כנגד תכלת כשרים בכדי עניבה ואם אינו יודע פסול וכו' וכן עשה מעשה רבינו תם לפסול בשלשה חוטים מגורדמות ע"כ, ושם לא נזכר שעושים ב' כנגד לבן וב' כנגד תכלת, ואולי יש לומר דעיקר התקנה תקנו כנגד עיקר מה שהנהיגו ונהגו בפועל ליתן ב' תכלת וב' לבן, וכ"ז דוחק.
אם כי באמת התוס' בר"פ התכלת כתבו וצריך לומר שחולק על הש"ס שלנו דמשמע דחד מתכלת מהני עכ"ל, ומשמע דס"ל בפשיטות דלדידן אפי' בדיעבד לא מהני חוט אחד תכלת לקיים בזה תכלת של ציצית.
ובמאמר המוסגר מה שלא הביא השו"ע שי' הרמב"ם דא"צ ב' חוטי תכלת יש לומר דזה כלול במש"כ והיכא דלא אפשר יש לסמוך על ר"י דה"ה על שי' הרמב"ם, והרמב"ם לא נראה שהצריך לכתחילה ב' חוטי תכלת דלא משמע כן, אם כי יש לומר דאינו פוסל.
בדברי הספרי נ"ל דהעיקר לדידן כגי' הגמ' דפלוגתא דב"ש וב"ה לענין מנין החוטים דכל מתניתא דלא מיתניא בי ר"ח ור"א וכו' בחולין קמא, וברייתות שלא הובאו בגמ' אינם הלכה כמ"ש באגרת רב שרירא, והיינו כשיש נוסח סותר בגמ', ובאמת בתוס' ר"פ התכלת נקטו דהוא חולק על הגמ' שלנו וס"ל דהסתירה בספרי דבפרשת שלח אתי דלא כהגמ' שלנו ובכי תצא אתי כהגמ' שלנו.
עכ"פ לאור היסוד דלעיל דשייך ציצית של חוט א' תכלת וציצית של ב' חוטים תכלת א"ש למה בספרי כ' במקו"א דב"ש (דקי"ל כוותייהו בגמ') ס"ל א' תכלת ובשני ס"ל ב' תכלת.
ויש להמתיק הענין דהנה מה שנקטו ב"ש ב' לבן וב' תכלת א"ש כיון שזהו עיקר מה שהנהיגו ונהגו וכנ"ל ומה שנקטו במקו"א ג' לבן וא' תכלת יש לפרש דהכי קאמרי להו ב"ש לב"ה מאי דדרשיתו ג' חוטין אף אנן מודינן לדרשתכם (והוא דלא כדרשת הגמ' אליבא דהלכתא דהיא ב"ש ולא הקפידו קמאי בדרשות שאינם להלכתא לומר אחרת מן הברייתא ואכמ"ל) אלא דס"ל דחוט של תכלת לבר ממנינא וק"ל.