שכיחא - שאלות המצויות בהלכה Latest שאלות

שליח ציבור קבוע לימים נוראים שהתמנה על ידי ועד בית הכנסת ואין רוב הציבור מרוצה ממנו משום שהם עמי הארץ ומתפללים מהר מידי האם יכולים להעבירו

מנהג הקהילות שאין הקהל יכולים להעביר חזן בלא ועד בית הכנסת, וטענה זו שאינו מתפלל מהר במהירות של עמי הארץ אינה טענה צודקת לעצמה גם אם רוב הציבור הם עמי הארץ, ולכן אין יכולים להעבירו במצב כזה, עם זאת אכן יש כאן מעט בעיה כללית שאינו מרוצה לעם, אף שאינו טעם שיכולים להעבירו מחמת זה בתנאים הללו, ונפק"מ שמי שיש לו שאלה אם להתפלל שם או במקום אחר (הזהה בפרטיו ותנאיו לבכנ"ס זה) עדיף מקום שהש"ץ מרוצה לעם, ומכל מקום למען השלום אם יוכל הש"ץ מצד עצמו לוותר שכרו כפול מן השמים.

במקרה שהקהל מאשר את החזן ורק מרגיש בזה קושי פנימי עי' מה שכתבתי בסוף התשובה שמצב זה עדיף מלהביא קל דעת שיתפלל במהירות הע"ה.

מקורות:

עיקר הדין (להלכה ולא למעשה) הוא לפי המתבאר בדברי הרמ"א בסי' נג סי"ט שאם הרוב מוחים בחזן א"כ גם אם הסיבה אינה סיבה מוצדקת סו"ס אינו מרוצה לקהל וממילא אם הציבור אינם חפצים בו, יכולים להעבירו.

ויש להוסיף דתנאי בש"ץ כדי שתתקבל התפילה היא שיהיו חפצים בתפילתו כמ"ש בגמ' ומפרש תענית טז ע"א לענין ש"צ בתענית.

וכ"ש בענייננו שהחמיר האו"ז (שו"ת סי' קיד) ועוד כמה ראשונים שצריך הסכמת כולם מאחר דחשיב שמקריב קרבן של כולם ואינו יכול להקריב קרבן לחבירו שלא מדעתו (עי' קידושין נ ע"א) וכן פסק שו"ע או"ח סי' נג סי"ט וכמו שנתבאר טעם זה בב"י ובמשנ"ב שם, וברמ"א שם הוסיף דלא מכל טעם שיהיה יחיד יכול למחות, וצריך לבדוק אם יש בו טעם, אבל מתבאר בדבריו דרוב ודאי יכולים למחות מכל טעם.

ואמנם נזכר במשנ"ב סי' קכד סקי"ג דהאידנא מכיון שרוב הקהל מתפללים במרוצה ממתינים להרב לחזרת הש"ץ, (וז"ל שם, ועכשיו נהגו שהש"ץ ממתין עד שיסיים האב"ד את תפלתו לפי שרוב האנשים מתפללין במרוצה והמתפלל מלה במלה לא יוכל לומר קדושה עם הצבור לכן ממתינים כי הם עושים שלא כדין לפיכך אם אין אב"ד בעיר ה"ה דימתינו על המתפלל מלה במלה אבל כשמאריך אין להמתין עליו וכמ"ש על ר"ע כשהיה מתפלל עם הצבור היה מקצר ועולה וכו' עכ"ל).

ומבואר מזה שאין להתחשב ברוב אם מתפלל מהר מידי, מ"מ מכיון שסו"ס החזן אינו מרוצה לציבור אפילו אינו טעם הגון יכולים להעבירו, וגם יש בזה בעיה מצד שהוא שהתפילה יכולה להתעכב מלהתקבל כשהש"ץ אינו רצוי לציבור לפי המבואר, ובפרט אם הציבור אינו מאשר לו לשמש כש"ץ שאז יתכן שדינו כדין המבואר בפוסקים על מי שמתפלל בחזקה שאין עונין אחריו אמן (רמ"א סי' נג סכ"ב) ואין זה מברך אלא מנאץ והרי הוא גוזל את הציבור וכל העונה אמן מסכים עמו (ביאהגר"א).

ואע"פ שיש מיעוט מהציבור שרוצים להשאיר את הש"ץ הזה, אעפ"כ לענין העברת שליח ציבור (במקום שאין טעם מספיק ליחיד) אזלי' בתר רוב כמבואר במשנ"ב.

ואע"פ שבלעדו יתפלל אדם שאינו הגון זה עדיף ממחלוקת (עי' משנ"ב סי' תקפא סקי"א).

ולענין יחיד שהסכים ולבסוף חזר בו מחמת שהוא שונאו אין כח ליחיד לחזור בו (רמ"א בשו"ע שם, ועי"ש במשנ"ב בפרטי דין זה), ואם יש לו טעם מספיק אה"נ שמועיל גם ביחיד כמבואר שם ברמ"א בביאור דברי השו"ע אלא שבמשנ"ב שם ס"ק נא הזכיר דעכשיו יש מנהג שאפי' רוב הקהל אין יכולים להעבירו אלא רק הממונים יכולים להעבירו ואף שבדיני מכירת בהכנ"ס יש דין לאנשי העיר בלא טובי העיר דין דומה לדין טובי העיר בלא אנשי העיר (עי' סי' קנג), דלהלן וכן מבואר בשו"ע יו"ד בהל' נדרים לענין תקנות הציבור דאזלי' בתר רוב ציבור, ולכן מעיקר הדין יש תוקף לרבים למחות כמ"ש המשנ"ב לעיל מינה, מ"מ היא תקנה שתקנו בימי האחרונים שלא יהיה כח ליחידים למחות, ואף לא לרבים, אחר שנתרבו המחלוקות שלא לשם שמים.

ועי' עוד טעם שם בשם המג"א למה האידנא אין כח ליחידים למחות, ולא אאריך בזה מכיון שבמקרה שלך מדובר שאכן רוב הקהל מוחים.

אמנם גם אם לא נהגו באותו הקהל מנהג זה (שאין רשות לרוב הקהל למחות בלא רשות הגבאים) ואף אם נהגו אלא שיש הסכמת רוב הגבאים והאחראים להעבירו יכולים להעבירו, אלא שמ"מ למעשה יש בזה ב' בעיות.

הא' דמבואר במשנ"ב שם סקנ"א בשם האו"ז דגם שרוב הציבור יכולים להעבירו אבל צריכין לשלם לו שכרו משלם (ולענין מה נחשב התחלה עי' שם במשנ"ב סקנ"ד ובפוסקים, ועי' עוד סי' קנג סקי"ב לענין חזקה בלא מינוי).

ועוד דלהלן סקע"ג מבואר במשנ"ב שלמעשה אין להעביר חזן אם לא נמצא בו פסול בעדים כדי שלא יחשדוהו שנמצא בו פסול.

וכן מבואר בשו"ת חת"ס יו"ד סי' שמה (ד"ה ובענין) דבזמנינו א"א לסלק שום ש"ץ אלא אם כן נמצא בו פסול, ועי' שו"ת מהרש"ג ח"א יו"ד סי' כז ד"ה ובדבר דמעצמו לא כתב כן והביא דברי החת"ס.

ועי' עוד פרטי דינים ביחיד וציבור בשו"ע ומשנ"ב סי' נג וכתבתי רק עיקרי הדברים.

אם המקרה שלך שהם מרוצים ומתרצים במינוי ואינם כועסים ורק קשה להם קושי נפשי פנימי אך מבינים שמפני קדושת המקום א"א למהר מידי את התפילה להתפלל כמנהג עמי הארץ ולכן מסכימים למינוי זה, במקרה כזה לא נראה שנחשב שאינו מרוצה לעם.

ועי' ברמ"א סי' תקפא שכתב דצריך שיהא מרוצה לעם אבל אם מתפלל בחזקה וכו', ומשמע דעיקר המרוצה לעם הוא שתהיה לו הסכמה ואישור מבחינתם להתפלל ואינו מתפלל בכפיית עצמו על הציבור, וגם לגבי קרבנות ברגע שאמר רוצה אני סגי בזה, ועי' משנ"ב סק"ט ואין בדבריו הכרח להיפך מזה, ומ"מ כמובן שיש דרגות במרוצה לעם, דבמרוצה התפילה מיושבת יותר ומתקבלת יותר כשמתפללין בלב אחד ובנחת רוח כדמשמע בתענית שם, אבל במקרה זה מסתמא שזה עדיף מאשר שיתפלל אדם במרוצה ויתבטלו ויעסקו בדברי שיחה בשאר היום הקדוש, דהמתפללין במרוצה עושין שלא כדין כמ"ש בסי' קכד הנ"ל.

מק"ט התשובה הוא: 122057 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/122057

עד כמה התשובה הזאת היה שימושית?

דרג את התשובה ובכך תקדם אותה!

דירוג ממוצע 0 / 5. ספירת קולות: 0

אין הצבעות עד כה! היה הראשון לדרג את התשובה הזו.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

השאר תשובה

השאר תשובה

מרחבי האתר

שאלות קשורות