שכיחא - שאלות המצויות בהלכה Latest שאלות

שטרי הדיוטות בשבת

מכתב מידידינו הרה"ח יונתן בלייער שליט"א

ראש מכון זכרון אהרן – ניו יורק

לכבוד ידידי הרה״ג ר' עקיבא משה שליט״א

עברתי על חיבורו במטוס בדרכי בחזרה הביתה ונשתוממתי על המראה על גודל חריפותו בש"ס ופוסקים כאחד הגדולים ממש.

והיה ברצוני לשמוע דעתו על קריאת עיתונים בשבת, שראיתי כמה שהעירו שאסור לקרוא הכיתוב שתחת התמונות מטעם האיסור של כתב של תחת הצורה שאסרו חז״ל משום שטרי הדיוטות.

 

וגם ידועה דברי המגן אברהם שמצא פתח להתיר ומנגדו דברי השו״ע הרב שחלק עליו ביותר.

 

גם ידוע דברי היעב"ץ שסמכו עליו להתיר (אמנם כפי זכרוני ההיתר שלו כי חייב אדם לדעת החדשות לפעמים שיצמח עליו תועלת וכדומה ואין ההיתר כל כך נוגע לזמנינו), וגם המשנה ברורה מדעתו נראה שנוטה להחמיר ולאסור.

 

ונצטערתי מאד על המראה כי אם שלעצמי מאז שמעתי שנתעוררו לאסור ולא יכולתי לברר דבר ברור הפסקתי לקרות עיתונים בשבת הם מחמת האיסור של ביטול הזמן וביותר מחמת החשש של כתב שתחת הצורה, אולם מה נעשה עם הני נשי וטפלי דידן, וכי נאמר להם שישבו בבטלה ונהפוך השבת למקור בטלה וצער להם.

 

גם לא ראיתי ושמעתי בגדולי הדור שלפנינו מאז יצאו עיתונים במאה שנה לפנינו לאסור להדפיס תמונות עם כתב של תחתיהם או סיפור בתמונות - וכי לא ידעו שיקראו בזה בשבת, הרי מדפיסים חומר הרבה יותר מימות השבוע בכל מיני מוספי שבת, ואיך לא חששו לאיסור של לפני עיוור לא תתן מכשול, וכמעט מוכרח שסברו להתיר - ובכגון זה נאמר אם הלכה רפיוה בידך פוק חזי מה עמא דבר - ולא נראה לי שהתירו מטעם מוטב שיהי שוגגים ואל תהיה מזידים, כי כמדומה שראיתי מהחיד"א שמכל מקום רב חייב להשמיע את הדין לפחות פעם אחד, והכא להיפך גדולי ישראל תמכו בהוצאת עיתונים כשרים - וגם לא נראה לי שהמקור היחיד היה בשביל עת לעשות לד' הפרו תורתך - ולדעתי כמעט ברור שסברו שיש הבדל בין כתב של ימי חז"ל לכתב שלנו ואין לך בו אלא איסורו ממש.

 

אולם בכל זאת לא ידעתי טעמיהם וההלכה רפיוה בידי וכבר כמה חדשים אני מצטער על זה מאד ביותר בהגיע שבת קודש וממש אין לי מנוחה מזה.

 

ואבקש מכבודו אם יכול לעבור על הלכה זה, ולהורות לנו דבר ברור והלכה ברורה בלי ספיקות שנדע את המעשה אשר נעשה, ושכרו יהיה כפול מן השמים להציל מאות אלפי בני ישראל אשר קוראים עיתונים שיצאו ונדפסו על טהרת הקודש.

 

ידידו ומוכירו

יונתן
***

תשובה

לכבוד ידידי הנגיד הנכבד, בר אוריין ובר אבהן מוקיר רבנן ואיהו גופיה צורבא מרבנן הרה"ח יונתן בלייער שליט"א

שלום רב וכו'

הנה בענין קריאת עיתונים יש לחלק הדברים לכמה דרגין.

א.

הדרגא המובחרת מכולם היא קריאת עיתונים שיש בהם דברי מוסר ויראת ה', כגון מוספי שבת באופן שהם כתובים כה"ג, וגם שאין כל שורה ושורה דברי מוסר, מ"מ באופן שהמכוון הכללי של כותב הכתבה היא עניני יהדות וחיזוק דת התוה"ק ויידישקיי"ט, לכאורה לית בה שום חששא, וגם בדברי רבותינו ז"ל מצינו מעשיות שכל תכליתן היא לדברי מוסר שבאין בסוף המעשה, ועיין בהקדמת הר"מ במז"ל לס' המורה מה שכבר פסק סכינא חריפא שיש מן המשלות שאין כל פרטיהם בעלי נמשל, אלא שנקטו משל עם גוונים וצורות השייכין להמשל, וה"ה כל מי שמדבר מפלאי הבריאה ללמד על מה רבו מעשיך ה' באופן שהוא העיקר ולא הטפל, או כל מי שמספר סיפור דברים מן החדשות רק על מנת להראות אל הקוראים כמה גדולים מעשה אלהינו המועיל ומסייע לכל הבוטחים בו ולא יכלמו לנצח וכו', באופן שברור וניכר שזהו עיקר מטרת הנכתב, לכאורה אין בזה שום חשש.

וכבר כתבו הפוסקים כבר מה שכתבו על ספר יוסיפון, וכבר דיברתי מזה בשו"ת עם סגולה ח"ב שאציין מקומו אח"ז, מה שיש להוכיח מזה בכל כה"ג.

וגם בכתב שתחת התמונה אם יש בזה ד"ת נוהגין להקל כמ"ש בשם הגרח"ק והגרנ"ק שליט"א בשו"ת עם סגולה ח"ג סי' פ"א, אם כי הבאתי שם שדעת הגרשז"א להחמיר בזה.

ב.

והדרגא הב' היא באופן שהעיתון כתוב בלשון הקדש, י"א שיש בזה היתר בשבת כמבואר בפוסקים, אם כי גם בזה הוא בתנאי כנ"ל כנזכר באות הקודם.

ואע"ג שראיתי לאחד מן הגדולים שנתעורר שבזמנינו בא"י אין שייך היתר זה מב' טעמים, ושו"ט בעניי בדבריו בשו"ת עם סגולה ח"ב שם, מ"מ במקומכם לא שייך טעם שלו שהוא מצד ללמד לה"ק, שאינו שייך היום פה בא"י, דבמקומכם שייך ושייך, כיון שאין הכל בקיאים בלה"ק והדברים צריכין תלמוד, ודרך אגב אוכל להזכיר מה שאמרו חז"ל שאב שאינו מלמד בנו לה"ק ראוי לו כאילו הורגו (ירוש' סוכה פ"ג הי"ב).

ובשאר דברי המאה"ג הנזכר כתבתי בתשובה דילי שם.

ג.

והנה יש דרגא שניה, והיא קריאת עיתונים שיש בהם תועלת כעין מ"ש היעב"ץ, וכמבואר גם בשבו"י ח"ג סי' כ"ג שיש מקום מעיקר הדין להתיר שמותר לקרוא עניני מלחמות ממאורעות העולם אם יש בהם תועלת, וה"ה אם יש בהם צרכים אחרים המועילים, וכתבתי בספרי עם סגולה ח"ב סי' י' בזה"ל, ואכן דברי השבות יעקב הובאו במ"ב, ואף דמשמע מדבריו דס"ל להלכה דלא כהשבו"י, ע"ש בשעה"צ ס"ק ע"א ובדברי הגרנ"ק שהובאו במנוחה שלמה עמ' ר"מ, מ"מ היינו דוקא מפני שיש בהם ידיעה מעניני משא ומתן כלשונו במ"ב ס"ק ס"ג, אבל בספר שאין בו ידיעה בעניני משא ומתן לא, ונחיתנא שם עוד מענין לענין באותו ענין.

ובאופן שברור לכל שיש כאן תועלת כבר כתבתי מזה בספרי עם סגולה שם.

אבל לעניננו גם באופן שיש בזה תועלת לזמן רחוק ע"ד אפשר, כעין המקרים המבוארים בפוסקים, מכיון שאין הנידון בעיקרו כאן הוא לקריאה בעצמו, אלא לבניו ובני ביתו שאינם מחוייבין להחמיר מעיקר הדין כיר"ש הנזכר במ"ב סי' ש"ז סק"ה, אם כן מדוע ימחה בהם, רק יאמר להם את הדין המבואר במ"ב ויעשו כרצונם, בפרט דמשמע מתוך דבריו שיש כאן צורך גדול, והבטלה עבירה היא לכו"ע כמבואר בכל מקום.

ובעצם מה שהעיר שאינו מצוי בזמנינו שיהיו נוגעים הדברים לצורך, הנה איני יודע המציאות בזה בחו"ל, ואפשר שבמקומכם אין כ"כ צרכים והכל שרוי אצלכם על מי המנוחות, ה' ישלח לכם שלוה ומנוחה לאורך ימים, אמנם כאן בא"י כמדומה שכמה פעמים יש בעיתונים דברים שבצורך, הן בגזירות שמתחדשות בכל יום ואין לך יום שאין קללתו מרובה מחבירו, ולפעמים יש בחירות שי"א שהם ממש צרכי מצוה ולא נחיתנא לזה כאן, וכמה פעמים היו כאן מלחמות בשנים אלו ממש כנודע, והיו באין למקומותינו ממש פליטי חרב שנמלטו ממקום הגייסות, והן בספרים החדשים שמותר לראות הפרסום בשבת אם אינו מסתכל במחיר כמו שהורו גדולי ההוראה, וכהנה וכהנה, ויש לעיין בכל דבר לגופו, אלא מילתא בעלמא נקיטית והמעיין יעיין בדברים אליבא דהלכתא כיד ה' הטובה עליו.

ומ"מ באופן כללי אפשר לומר שבכל דבר יוכל להבין בדעתו לבד לפי הענין אם יש בזה תועלת אם לאו.

והחכם עיניו בראשו.

ד.

והנה לענין כתב שתחת התמונה אם העיתון כרוך בצורת ספר שבזה יש קצת היתר בדבר לפי דעת הגרי"ש הסובר שלא אסרו שטרי הדיוטות באופן שהם ספר, ואמר לי אחי הג"ר שמואל אברהם שאמר לו תלמיד הגרי"ש הגאון ר' יצחק דרזי שליט"א בעהמ"ח ס' שבות יצחק, שגדר הדבר כל שיש מה שנקרא בלשונינו כאן בא"י הידוקים, שאז נעשה הדבר כספר, וכל סתם מחברת וסתם עיתון הוא בכלל זה.

וכמובן דלא מיירי באופן שיש דברי ליצנות ודברי חשק בעיתון, שבזה הוא בודאי בכלל אסיור כמבואר בשו"ע.

ומש"כ בשו"ע שיחת חולין פרש"י ביומא יט ע"ב, דברי גנאי וקלות ראש, והובא במ"ב בסוף הל' ביהכנ"ס.

ומ"מ יש מן הגדולים דמבואר בדבריהם שחלקו על דברי הגרי"ש, ואולי יש מקום לומר דבשל סופרים הלך אחר המקיל, עיין בדברי הרמ"א בד"מ שגם דברים הבאתי בתשו הנ"ל ח"ב, וצל"ע.

אכן הכללים בסוגי' זו לענ"ד שנים הם, א' דין שטרי הדיוטות, וא' דין דברים שיש בהם דברי חול, ודברי הגרי"ש לא נאמרו אלא מצד דין שטרי הדיוטות שזה בדין כתב שתחת התמונה לא נאמר בספר, אבל כל שאר דינים נאמרו בזה כמבואר בכל הפוסקים.

כ"ז כתבתי מקופיא השתא אור ליום ה' לסדר משפטים כ"ב שבט ע"ח, ולא למדתי כעת הדברים כראוי, ובפרט שאני טרוד השתא בעוד איזה דברים שג"כ עומדין ברומו של עולם, (בכתיבת הפי' על אודר"ע נוסח א' וסייע ה' בידי שכתבתי איזה חלק ניכר מזה), ולכן אבקש שלא להורות מדברים אלו כלום, אלא רק לעורר הדברים ולסייע לאחרים בעיון ומיצוי הדין, ואם אזכה שיוטבו הדברים בעיני הת"ח ומורי ההוראה מה טוב.

ולסיכום הדברים, בעיתונים שיש סמיכות דעת לומר שיש בהם איזה תועלת הנוהגים כדעת המ"ב אין למחות ביד הקורא בהם כלל, וכ"ש לקרוא כתב שתחת התמונה, וכן מה שבלה"ק דינם כעין זה, ועיתונים שהכתבה בהם על דברי דת ויראת ה' שרי לכתחילה, וגם להסתכל בכתב שתחת התמונה רוה"פ שרו.

ובעה"ח לכבוד התורה ולכבוד מזכי הרבים

ובברכת יֵשֵׁב עוֹלָם לִפְנֵי אֱלֹהִים וגו' (תהלים סא, ח)

***

תשובה מהרה"ח הרב בלייער שליט"א

אחרי קידה חמש מאות, את פתח התיבה בצידה אשים.

 

קראתי תשובתו דמר אשר הביא סברת הגריש דספר אינו נכלל בגזירות השטרות - והבאתם שיש חולקים על זה - ורציתי לדעת מה הם סברות החולקים האם מסברה או יש להם איזה ראיה - כי לדעתי סברת הגריש הוא קולע לאמת.

 

גם להעיר שלדעתי סברת השבות יעקוב אינו נוגע לדעתי לזמנינו כל כך - שיש כל מיני אמצעים של תקשורת וגם הם נדפסים בכל יום ובכל שעה ובכל זמן - ובאת צרה ח״ו השלטונות מצווים ומורים ומודיעים מה לעשות על ידי כל מיני מכשירים שמעדכנים בזמן אמת עד שקשה היום לומר שמבלי קריאת עיתון בשבת (ולא העיתון שנדפסים בכל יום) לא ידע חדשות ומלחמות שיכול לצמוח לו תועלת מזה - והבוחר יבחר.

 

יונתן

תשובה

לכבוד ידידי הנגיד הנכבד רודף תורה צדקה וחסד

הרה"ח ר' יונתן בלייער שליט"א

שלו' רב

א.

זכיתי שוב שהשית שוב עינו עליו להשתעשע עמי בחדוותא דאורייתא ויישר כחו.

ולעצם דבריו לא ראיתי להדיא התיחסות לדברי הגרי"ש בפוסקים, רק ראיתי שבשאר פוסקים פשיטא להו שאין חילוק בין זה לכתב שתחת התמונה, רק שראיתי חילוקים בדבריהם, שיש מן הפוסקים שהחמירו בדבר זה יותר, וס"ל שזהו ממש שטרי הדיוטות להחמיר יותר מבסתם ספרים שיש בהם ד"ת, דבזה אפילו בד"ת מחמרינן, וזו סברא שצריכה ביאור, דמנא לן להחמיר עד כדי כך.

ויש מהפוסקים שהשוו כל זה לדיני ספרים וממילא הקילו בד"ת, ומשמע מדבריהם לכאורה שהשוו הכל באותו הדין, ומה שאסרו לקרוא כתב שתחת התמונה הוא מדין שטרי הדיוטות, וגם מה שאסרו לקרוא בספרי חול בשבת הוא ג"כ מדין זה ממש, ולהכי בד"ת הקילו.

משא"כ דעת הגרי"ש שכל דבר שלא נאסר אלא גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות כמבואר בסי' שז במ"ב ס"ק נז, אם הם כרוכים מותרים בקריאה.

אכן בב"י משמע שהבין מרש"י שהם שטרי הדיוטות ממש, ושמא גם לדעת הב"י י"ל דמ"מ היכן שהם כרוכים כבר נפקו מתורת שטרי הדיוטות, שצורת שטרי הדיוטות אינם באופן של ספר.

ויל"ע.

ב.

ושוב ראיתי שבאו להביא ראיה מדברי השערי אפרים שער י' סל"ג וז"ל, ומ"מ נ"ל שיש לכתוב בספר ויקרא מתוך הספר דאע"ג דאמרי' דגם טבלא ופנקס מחלף בשטרא מ"מ עכ"פ יש להקל טפי מקורא מתוך לוח נייר שרושם עליו וגם י"ל דדוקא טבלא ופנקס שרושם הדברים לשעתם מחלף בשטרא משא"כ בזה שהוא כותב לעצמו תוך ספר הוא לקביעות לזכור למועדים לשנים הבאות, אין זה דומה לשטרות ולא מיחלף.

עכ"ל, ואח"ז שם חוזר לענין פנקס עי"ש, ולכאורה המשך דבריו לענין פנקס לא שייכים לעניננו, ואולי כל הנך גדולים באמת לא ראו דברי השערי אפרים ויל"ע.

ג.

ומה ששאר גדולים סברו לא כן לכאורה דבריהם מוכחין מדברי הב"י [אורח חיים סי' שז] שכתב וז"ל, אבל מדברי הרשב"א נראה שמותר ללמוד בספרי החכמות בשבת שכתב בתשובה (ח"א סימן תשעב, וח"ד סי' קב) שמותר להביט באצטרול"ב בשבת שאינו אלא כאחד מספרי החכמה דמה הפרש בין כתוב ורשום בלוחות נחשת בעט ברזל לכתוב בספר.

וכן כתב האגור (סי' תקח) שהרשב"א (ח"ז סי' רפח) והרמב"ן התירו לקרוא בשבת בספרי רפואות מפני שחכמה היא ולא דמי לשטרי הדיוטות עכ"ל הב"י.

ובין מתחילת דבריו ובין מסופם משמע להוכיח דגם בספר שייך האיסור, דבריש דבריו הא קאמר להדיא בשם הרשב"א דמה הפרש בין כתוב ורשום בלוחות בעט ברזל לכתוב בספר, ומשמע שאין חילוק בצורת הדבר, ובסוף דבריו קאמר דכיון שהספרים הם ספרי חכמה אין בהם שטרי הדיוטות, ומשמע להדיא דבשאר ספרים גרידא איכא איסור שטרי הדיוטות.

ובאמת יש לתמוה אטו לא ראה הגרי"ש כל דברי הפוסקים על איסור קריאת דברי חול בשבת, אלא ע"כ דלא מיירי הגרי"ש אלא בכל דבר שאילו כתוב בספר היה מותר, כגון דברי חכמות או דברים שיש בהם מוסר, ומשום כתב שתחת התמונה באו לאסור.

וע"ז קאמר הגרי"ש שמשום כתב שתחת התמונה אין לאסור יותר.

וצ"ל לדעתו שלהביט באצטרולו"ב ג"כ לא דמי לשטרי הדיוטות אע"פ שאני נכנס כאן לדוחק גדול, מ"מ כדי לתרץ דבריו אני אומר בדרך אפשר שאיסור שטרי הדיוטות הוא רק הדומה לשטר, וכל כתב שתחת התמונה הוא בכלל הדומה לשטר, אבל ספר אינו שטר, ובכלל זה ג"כ אצטרולו"ב אינו דומה לשטר מאותו הטעם.

אבל שטרי הדיוטות עצמן כשהם כרוכים פשיטא דאסור, כמו שהעירו כבר וציינו לדברי הפמ"ג בא"א סי' שז ס"ק כא.

ד.

והלום ראיתי בס' דיני דרבנן בשבת [עמ' צא] שהעלה מתוך דברי הגרי"ש הללו להתיר גם באופן של אלבום תמונות, ודבריו מרפסין אגרי, דהרי נניח שהיה האלבום תמונות דברים הכתובים בלא שום תמונה וכתב שתחת התמונה, מהיכי תיתי להתיר כיון שאינו לא ספרי חכמות ולא ד"ת, ואולי מצד לשה"ק נחת להתירא, ואין לומר דנחת לזה מצד תענוג אליבא דהמג"א, ולא משמע כן דא"כ מאי שנא שכרוכים בספר, ולא באתי אלא לעורר.

ה.

מה שכתבתם על עיתון אין הכי נמי דכל היכא דפשיטא ליה שאין בזה תועלת אין ההתר של השבו"י, וסתם עיתוני מוספי שבת שבמקומינו אה"נ כמדומני שאין בהם חדשות הנוגעין למעשה, וגם סתם עיתונים באופן כללי בזמן השבו"י היה שייך יותר בכמות הנחיצות מזמנינו, אלא שכתבתי דיש לדון בכל דבר לגופו.

 

מק"ט התשובה הוא: 118988 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/118988

עד כמה התשובה הזאת היה שימושית?

דרג את התשובה ובכך תקדם אותה!

דירוג ממוצע 0 / 5. ספירת קולות: 0

אין הצבעות עד כה! היה הראשון לדרג את התשובה הזו.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

השאר תשובה

השאר תשובה

מרחבי האתר

שאלות קשורות