בס"ד אור לט' תשרי תשע"ו
שאלה - כתיב טוב וישר י"י על כן יורה חטאים בדרך, וכתב הר"י בשע"ת: ולמדם והזהירם לשוב אליו כי יחטאו לו לרב טובו וישרו, וצ"ע מה שייך ישרות בזה דרק טוב הוא לפנים משה"ד.
תשובה - בביאור ישרות הלזו מצאתי כמה ביאורים בחז"ל ומפרשים ז"ל, ואוכל להציג חלקן אחת לאחת.
אי' בגמ' פ"ק דמסכת כלה רבתי: דרש רבא, מאי דכתיב טוב וישר י"י על כן יורה חטאים בדרך, בוא וראה צדקותיו של הקדוש ברוך הוא, שכל המעלה בלבו לעשות מצוה ונ'א'נ'ס עליה ולא עשאה, מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה, וכל המעלה בלבו לעשות חטא, עד שעת מעשה לא מיחייב, דכתיב און אם ראיתי בלבי לא ישמע י"י.
כלומר, דיש ישרות בהנהגת ה' שאין מעלה עליו כאילו עשאה, וזהו 'ישר', ו'טוב' היינו שמעה"כ כאילו עשאה [ברישא].
ובירושלמי פ"ב דמכות: אמר רבי פינחס [תהילים כה ח] טוב וישר למה הוא טוב שהוא ישר ולמה הוא ישר שהוא טוב על כן יורה חטאים בדרך שמורה דרך תשובה.
ובקרבן העדה: למה הוא טוב.
טוב וישר סתרן אהדדי טוב משמע שמטיב לכל אף למי שאינו ראוי להטבה וישר משמע שנותן שכר כל אדם כראוי לו והיינו דקשיא למה קאמר טוב כיון שהוא ישר וכן קשיא בהיפך: ומשני על כן כו'.
סיפא דקרא מפרש לרישא על כן יורה חטאים לדרך התשובה כדי להטיב להם אף על פי שעכשיו אינן ראויים לההטבה: ע"כ.
זהו ביאור שני בזה, דישר ר"ל אחר שיחזור יהא שייך לשוב להטיב לו בישרות, אכן זהו שלא כדברי הר"י.
ובפני משה כתב, למה הוא טוב שהוא ישר.
כלומר דקשיא ליה קרא דכתיב טוב וישר הוא והלא טוב וישר אינו שייך אלא אצל בני האדם כדדרשו חז"ל טוב זה בעיני השמים שהוא עושה כדין וישר זה לפנים משורת הדין והוא ישר בעיני האדם אבל כלפי מעלה הכל לפנים משורת הדין הוא עושה דמי יעמוד לפניו בדין לפיכך דריש הכי דטוב וישר הכל ענין אחד הוא ובאמת שכל מדותיו ברחמים ולפנים משורת הדין.
למה הוא טוב שהוא הכל ישר ולמה הוא הכל ישר שהוא טוב ורואה שאין העולם מתקיים בדין כדמסיק ואזיל:
שאלו לחכמה.
על דרך דמיון כלומר מצד החכמה ומצד הנבואה לא היה להחוטא שום תיקון והקב"ה הוא שעושה לפנים משורת הדין ומקבלו בתשובה ולא עוד אלא שכל הרוצה להשיב מורה לו דרך לעשות תשובה שלימה וכתיקונה וזהו נכלל גם כן בדרשה דלעיל למה הוא טוב וכו' כלומר שמדה יתירה היא שהקב"ה מרבה ועושה לפנים משורת הדין במה שהוא מקבל התשובה ומורה גם כן דרך התשובה וזה הכוונה ולמה הוא ישר על המדה היתרה:
זהו ביאור אחר לגמרי בביאור 'ישר', והעתקתיו.
ומישך שייך כאן לשון הרב אלשיך (תהלים פרק כה, ח): טוב וישר ה' כו'.
יש אמרו כי טוב הוא לפנים מן השורה, וישר הוא השורה בלבד, אך חכמינו ז"ל אמרו (עי' ב"מ טז ב) על פס' (דברים ו יח) ועשית הישר והטוב זו לפנים משורת הדין.
ובזה יאמר בשום לב אל הבי"ת שהיא בפת"ח ולא בשו"א, שהוא הנה טוב וישר ה' שעל כן יורה חטאים שיורה ומסייע חטאים אחר שכבר הם בדרך שבאו ליטהר ע"כ.
ובאו"א, ז"ל הרד"ק עה"פ, טוב וישר ה' על כן יורה חטאים בדרך.
לפי שהוא טוב וישר לא ימאס החוטאים, אלא אם ירצו לשוב יקבלם ויורה אותם דרך הישרה.
ופירוש בדרך בפתחו"ת הבי"ת, הדרך הידועה, והיא דרך התשובה.
והיא ידועה לבני אדם מימי בראשית שהורה האל דרך התשובה לקין החוטא ואמר לו: אם תיטיב שאת (בראשית ד, ז).
ויש מקום להבין דבריו דישר היינו שרוצה שהכל ילכו בדרך הישרה, על כן יורה וכו'.
וז"ל הס' עקידת יצחק שמות שער נד (פרשת כי תשא): והנכון בעיני ע"ד הפשט כי ונקה לא ינקה מדה אחת נמשכת לקודמת לה.
יאמר כי הוא נושא עון ופשע וחטאה מזמן לזמן לא מוחל לגמרי כי היושר והמחילה לא יצדקו יחדו מבלי תשובה נכונה ועל ידו אמר הכתוב (תהלים כ"ה) טוב וישר י"י על כן יורה חטאים בדרך.
ירצה כי לפי שיצדקו מדות הטוב והיושר יחדו על כן יורה חטאים בדרך התשובה.
כי כבר יוכל להטיב להם ביושר הצדק והמשפט.
וכבר אמרו (בבא קמא נ' א) האומר הקדוש ברוך הוא ותרן הוא יותרו חייו.
לכן הוא אומר נושא עון ופשע וחטאה אמנם נקה לא ינקה לגמרי כי לא יתכן מהיושר האלהי כמו שאמרנו וביאר איך יחוברו יחד שני העניינים האלה עם הראותם הפכיים ואמר פוקד עון אבות וגו'.
וכלומר דיש מן הישרות בזה, ר"ל ממידת הדין, דא"א למחול בלא שום תשובה ע"כ כזי שימחל לבנ"א צריך שיחזור בתשובה, ולכך נאמר ישר.
וע"ד הדרוש והח"נ מצאתי בזה דרוש נפלא להרב חיד"א בס' חומת אנך תהלים פרק כה, טוב וישר ה' וכו'.
פירש הרב מהר"ר חנון נבון ז"ל במ"ש המפרשים דכביכול ה' מקיים המצות והשבת אבידה הוא מקיים דניצוצות תורה ומצות שעשה הרשע בעונותיו נדדו הלכו לעמקי הקליפות וכשיחזור בתשובה כביכול ה' ברחמיו משיב אבדה שהיתה בקליפות ומחזירן לקדושה אך קי"ל דזקן ואינו לפי כבודו הוא פטור מלהחזיר והכא כביכול אינו לפי כבודו להשיב אבידה שהיא במקום הטנופת וסט"א אמנם כתב הרמב"ם ז"ל פי"א מה' גזילה דהולך בדרך הטוב והישר מחזיר האבידה בכל מקום וכביכול הוא עושה לפנים משורת הדין ומחזיר האבידה אף שאינו לפי כבודו וז"ש טוב וישר ה' ע"כ יורה חטאים בדרך תשובה ומחזיר האבידה אף דהיא בסט"א כי רחום הוא ועושה לפנים משורת הדין ע"כ.
ובאמת יש עוד הרבה ביאורים בספרי המפרשים ז"ל, ולא ראיתי להאריך ולהעתיק עוד לשונות בזה כי הספרים מצויין.
מק"ט התשובה הוא: 117438 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/117438