שאלה
שלום וברכה
ויישר כח גדול על התשובות.
א.
שאלה: ידוע שמרן הגרח"ק שליט"א בודק בבדיקת חמץ במשך שעות, ולכאו' מפסחים ד' ע"א "ונבדוק בשית", משמע שזמן הבדיקה לוקח לכל היותר שעה.
ב.
שאלה: מגילה יד: "אלא מלמד שגילתה את שוקה, והלך לאורה שלש פרסאות.
אמר לה השמיעי לי אמרה לו".
ובהגהות הגר"א מחק תיבות אלו, וצ"ב מדוע מחקם, הרי מדברי הראשונים וכן מהגמ' שם בהמשך משמע שהיו מילים אלו שאל"כ אין הבנה למה שאמרו אח"כ ולא תהיה זאת לך לפוקה זאת מכלל דאיכא אחריתי ומאי ניהו מעשה דבת שבע.
בתודה
אהרן אריה כהן
***
תשובה
שלום רב
א.
פעם הבתים היו קטנים יותר ולא מלאים חפצים רבים כמו היום.
וזה הטעם שבבתים רבים בדיקת חמץ אורכת כמה שבועות ג"כ, ובעבר אור לארבעה עשר בודקין את החמץ לאור הנר (פסחים ב' א').
כמו"כ אפילו תימא שגם פעם הבתים היו גדולים כבהיום, מ"מ הגמ' הנ"ל מיירי מצד החיוב, ורוצה הגמ' לומר שהחיוב לא יהיה יותר מזה, ונפק"מ עכ"פ למי שיש לו בית קטן שלא יהיה מחוייב לבדוק קודם לשעה זו.
אפשר להוסיף דנפק"מ גם למומחה גדול בבדיקה שיכול לבדוק בשעה אחת שלא יהא צריך להקדים יותר מזה.
ב.
הגר"א דרכו לפעמים שחולק גם על ראשונים.
ומ"מ אין קושיא על הגר"א מהמשך הגמ' דהגר"א לא מחק מילים דמים תרתי משמע, והיינו דם נדה ושפיכות דמים כדפרש"י.
בברכה מרובה
***
שאלה
הגמרא בריש ערבי פסחים אומרת שיש חילוק בין איסור אכילה קודם שבת לאיסור אכילה קודם פסח, והיינו משום דבפסח יש איסור מיוחד של "חיובא דמצה" ע"ש, ולכאו' צ"ע דהלא גם בשבת יש חויב לאכול ג' סעודות.
ואמנם יש לומר לחיוב בשבת אינו אלא מצד וקראת לשבת עונג דהוא ד"ק, אולם ז"א דהא כתב המג"א דפת משבת דאורייתא דכתיב אכלוהו היום, וגם, הא רובא דרבוואי סברי דאאיסור מד"ק כאיסור תורה דמי.
***
תשובה
בע"ה מוצ"ש חוה"מ פסח י"ט ניסן ע"ז
לכבוד הרב אוריאל שליט"א
שלום רב, לשאלה זו התייחס הרי"ד בפסקיו וז"ל, ואי קשיא, מאי שנא חיובא דמצה מחיובא דקידושא, הלא גם זה עשה הוא, כדאמ' לקמן זוכריהו על היין בכניסתו.
תשובה, התם עיקר הזכירה שאמ' רחמנא בתפילה שמברך מקדש השבת ולחזור ולקדש על הכוס בשולחן הוא מדרבנן, כדבענן למימר לקמן, ואין עשה בשתיית הכוס שלקידוש כמו שיש באכילת מצה.
ואם תאמר הרי גם בשבת איכא מצות ג' סעודות, אין בהן עשה מפורשת כמו שיש באכילת מצה ואינו אלא מדרבנן ומדברי קבלה וקרא' לשבת עונג ע"כ וכעי"ז ראיתי נדפס גם בתוס' הרי"ד ממהדו"ת.
וכן נראה שם מדברי הצל"ח שהבין כן שהוא משום שזהו חמור משום שהוא מפורש בתורה.
בענין אם ג' סעודות מדאורייתא, זהו מחלוקת הפוסקים ותליא באשלי רברבא, ורוב הפוסקים מקילין בזה, ועי' בהערות יד רמ"ה על השל"ה מה שהביא הדעות בזה.
ומ"מ גם אם הוא מדאורייתא יש לזה ביאור אחר, עי' עוד ברבינו דוד מה שהוסיף לבאר כאן דאין חשש אם יאכל וימנע מעונג שבת, דהרי ברגע שיהיהה שבע כבר לא יהיה מחוייב באכילה של סעודות שבת, שהרי עונג שבת הוא דבר המשתנה לפי המצב ולפי מה שמענג את האדם [ולפי הסברא שכתב האבנ"ז או"ח סי' תלג שאכילת מצה לתיאבון הוא משום הידור מצוה, א"כ גם כאן יהיה תועלת בהידור מצוה של הסעודות בשבת באופן שבודאי יאכל ומ"מ יש ענין להדר במצוה שהסעודה תהיה יותר לתיאבון, ומ"מ גם ע"ז י"ל שאין זה בדין וקראת לשבת עונג להביא עצמו לידי מצב שיוכל להתענג, ולכן אפי' אם לא יאכל כשאינו תאב הוא עונג שלו כמש"כ הפוסקים וכמבואר בדברי רבינו דוד שם, ודוקא בפסח הוא חיוב עליו לאכול מ"מ].
וכמו"כ אפשר דמצה מ"מ מפורש בתורה כנ"ל בשם הצל"ח.
ובמצפה איתן כתב שהחילוק הוא דסעודת שבת יש לה תשלומין למחר משא"כ מצה שזמנה רק בלילה.
מש"כ שרוב הפוסקים סוברים דרבנן הוא כדאורייתא, הנה אמנם יש נידון בפוסקים ובמפרשים האם דרבנן מהני לדאורייתא דלענין כל מיני דברים, אבל מ"מ לכו"ע יש דברים שנגזרו רק במצוות דאורייתא ולא במצוות דרבנן, עי' למשל בסוכה טז ע"ב, דגרסי' התם, לא רבי יהודה סבר לה כרבי יוסי עד כאן לא קאמר רבי יהודה התם אלא בעירובי חצירות דרבנן אבל הכא סוכה דאורייתא לא, וכ"ה בעירובין פו ע"ב.
וע"ע כתובות לו ע"ב, אי נמי עד כאן לא קאמר ר' דוסא התם אלא בתרומה דרבנן אבל קנס דאורייתא כרבנן סבירא ליה ע"כ.
אח"ז כתבתי אליו עוד: צדקתם שלא התבוננתי בדבריכם כראוי בחפזון הכתיבה, ואה"נ דקי"ל שדברי קבלה כדברי תורה כמו לענין ספק אם קרא את המגילה כמש"כ המשנ"ב בשם הפמ"ג, ואמנם הראשונים נחלקו בזה, ועי' מה שהביא הב"י בהל' קריאת המגילה לגבי עיירות המסופקות והערות שם מהדורת המאור, ומ"מ אנן קי"ל שדברי קבלה הו"ל כמן התורה לענין ספק דרבנן כמו שכתבתם וכנראה שהרי"ד סובר כהסוברים שהוא מדרבנן, או שניישב דס"ל שעונג באכילה הוא מדרבנן, ועי' מאירי קידושין כד ריש ע"ב.
ומאידך עי' מה שהאריך הרמב"ן בויקרא כג.
ומ"מ יש גם מקום להקל יותר בדבר שאינו מפורש בתורה, והרי אפילו באיסור עשה הקילו בגזירות יותר מאיסור לאו, עי' בגמ' סוכה שציינתי במכתב הקודם.
דברי האבנ"ז הוא הוסיף על דברי רש"י שם שהוא דין כללי מצד זה אלי ואנוהו ולכך היה אפשר להבין שהוא דין בסעודות בדיוק כמו במצות, ולזה באתי לדחות שעדיין כיון שלתיא בעונג יעשה אז מה שיתענג באותו הרגע, אבל מדברי רש"י לבד היה יותר קל, שניתן לומר מעיהמשך לקרואקודם שנכנסים לדון בזה, שאכן הידור מצוה הזה הוא פרט באכילת מצה.
בכבוד רב
ובברכת פסח כשר ושמח
***
שאלה
בס"ד
שבוע טוב
שאלה קטנה שהתעוררה בי:
קי"ל שהשורף חמצו של חברו פטור משום דחייב לבערו.
לפ"ז לכאורה מדוע שלא נשרוף כל חמץ של חילוני שנגיע אליו? ואפילו בביתו?
ומאידך גיסא, לפי ד"ת אם אכנס לבית של חילוני בפסח ואשרוף לו את חמצו האם יכול הוא לתבוע אותו בבי"ד ישראל? ואם לא, ז"א שמורת לעשות כן לכתחילה?
יישר כח גדול
יהודה
***
תשובה
שבוע טוב
שלום רב
לכאורה מצד הדין יהיה מותר לכתחילה לבער, ואף יהיה אולי חובה בזה, אם זה יהיה נוגע למעשה, ואני מעתיק מענין לענין מדברי הרש"ל ביש"ש פ"ג דב"ק, וז"ל, ומכאן הביא הגאון מהריי"א בתרומת הדשן סימן רי"ח.
שמותר אדם להכות את אשתו שהיא מקללת אביה ואמה.
מחמת שעוברת על דת, ועביד דינא לשמים.
ואין צריך להביאה לב"ד, כמו גבי נרצע.
ולאו דוקא כה"ג, אלא כל מה שהיא עושה כנגד דת תורה אלהית.
מכה אותה עד שתצא נפשה.
אפילו עוברת במצוה שב ואל תעשה.
ומ"מ אל ימהר בהכאה.
אם לא בתוכחה גמורה מקודם, ורואה שאינה נשמעת.
ולאו דוקא הרב לעבדו, ובעל לאשתו.
ה"ה כל בר ישראל יכול להכות חבירו, כדי לאפרושי מאיסורא.
וכן [הבאתי] לקמן סי' כ"ז פסק הרא"ש (סימן י"ג) להדיא שמותר.
וכן איתא בערכין (ט"ז ע"ב) יכול לא יכנו ולא יסטרנו על דבר תוכחה כו'.
אלמא שמותר להכותו על דבר תוכחה.
ודוקא באדם מוחזק לכשרות, שידוע שלשם שמים עשה.
והוא אדם חשוב ומופלג.
אבל בסתמא דאינשי לאו כל כמיניה.
דא"כ לא שבקת חי לכל בריה.
וכל אדם ריק ילך ויכה חבירו על דבר הוכחה, כי אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא.
והתורה לא נתנה רשות ומקל ורצועה אלא לדיין, או לאדם חשוב, שראוי להיות דבריו נשמעים.
ג"כ לפי שעה מותר להכות חבירו, ולהפרישו מאיסורא.
והכל לפי ראות עיני הדיין.
ודוקא לאפרושי משארי איסורא, דבינו לשמים.
אבל מה שבין אדם לחבירו, כגון אחד שהכה חבירו.
שמותר לכל אדם, אפי' איש פשוט, להציל אחיו, ויכול להכות המכה, כדי להציל המוכה כמו שאפרש לקמן עכ"ל, ועי"ש בכל אורך דבריו.
אמנם בפועל קשה לנהוג כן למעשה, משום שיכול דבר זה לגרום למכשולות גדולות יותר, להכשילם בלפני עיור בשנאת ישראל ושנאת התורה ועוד כמה דברים ועל כעין זה אמרו עת לעשות לה' הפרו תורתך, וצא ולמד מה שהורו רבותינו בענין ברכות [דהיינו לתת לחילוני דבר בלא לברך], אע"פ שלא התירו הדבר לגמרי מ"מ באופנים מסוימים התירו הדברים כעין אלו, וכל ענין מורידין ואין מעלין שנקט החזו"א שאינו נוהג כיום אפשר שהוא מטעם זה.
ולכן בהרבה פעמים בענין החמץ יאמרו המורים שב ואל תעשה עדיף, ומ"מ הכל לפי הענין ולפי ראות עיני המורה.
בכבוד רב
***
שאלה
מק"ט התשובה הוא: 119012 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119012