שאלה
שלו' וברכה למעכת"ר הרה"ג שליט"א
מעשה באדם שעבר דירה לרחוב סמוך, וחלק מהדואר מגיע עדיין לכתובתו הישנה.
א' השכנים [מהבנין שזה עתה עזב] לוקח את הדואר ומעבירו לתיבת הדואר החדשה של השכן - בכתובת הנוכחית.
האם מלבד מצוות החסד שעושה מקיים גם מצוות השבת אבידה?
תודה רבה וגוט שבת
***
תשובה
בע"ה
יום שישי י"ג אלול תשע"ו
שלום וברכה
לכאורה דבר פשוט הוא שמקיים בזה גם מ"ע של השבת אבידה, בפרט שזהו גם השבת אבידה כפשוטו שמציל הדברים מאיבוד, והנה בהרבה מקומות בגמ' מבואר שכל דבר שמציל מאיבוד מקיים בזה מ"ע של השבת אבידה, וכדאי' בסנהדרין ע"ג א' שהחיוב לרפאות חולה נלמד מדין השבת אבידה, יעוי' להג"ר אשר ווייס שליט"א בספרו מנחת אשר על התורה פ' כי תצא שהאריך להביא הרבה מקומות שמצינו כן, ולכן לא נאריך בזה כעת, אכן יש להתבונן בזה ב' דברים, שלכאורה לפום ריהטא אם חסרים ב' דברים הללו אין קיום מצות השבת אבידה, וכדלהלן:
הנה ראשית כל ידוע מה שחידש הנתיה"מ סי' קמ"ח סק"א, שבדבר שאין בו שוויות ממונית לסתם בנ"א אין בזה חיוב השבת אבידה, ולמשל מי שמצא ברחוב נעל בודדת או עדשה של משקפים שסתם בנ"א אין להם מה לעשות בזה אין בזה חיוב ששל השבת אבידה, וכמש"כ אאמו"ר הגאון שליט"א בספרו שערי משפט שער אבידה ומציאה, אלא שהוספתי לפני לפני מע"כ אאמו"ר שליט"א שלכאורה יש בזה משום מצוה מכל מקום עכ"פ, משום שלמאבד עצמו יש בזה שוויות, והעתיק כן אאמו"ר שליט"א הדברים לדינא שם, דעכ"פ יש בזה משום ועשית הישר והטוב וכו'.
וכן מבואר בשו"ת בית יצחק אה"ע סי' פ"ז סק"ז, שכתב לגבי דרכון דמכיון שאין ראוי למכרו אין בזה מצות השבת אבידה.
א"כ אם נניח שחברת החשמל או הטלפון שולחת פרוספקט של חשבון החשמל החודשי, וזה יכול להועיל מאוד לבעלים, משום שאם ישנם תקלות בחשבונית יש לשים לב אליהם [ומשאר הטעמים], ויהודי בעל לב טוב יביא את המכתב אליו הביתה, הרי מכתב זה אינו שוה לבני האדם שום ערך ממוני.
והנה בודאי שרגש האדם נוטה לומר שיהיה חיוב השבת אבידה כל היכא שהשני נפסד מן החפץ שאבד ממנו, אך מצד דין השבת אבידה, כבר בגמ' ממעטינן כל מה שאינו ממון מהשבת אבידה ואפילו שטרות מכיון שאין גופן ממון.
אכן החזו"א בחו"מ ב"ק סי' ו' סק"ג חלק על דברי הנתה"מ, וכן הביא בקונטרס משפט האבדה ועוד שכן דעת הגר"מ פינשטין והגרי"ש אלישיב, וכן דעת האול"צ חו"מ סי' ד', שדעת דסגי שלבעלים הוא שוה פרוטה על מנת לחייב בהשבה.
והנה כתב הרמב"ם (הלכות אבידה טו, א): "כל המוצא אבידה, בין שיש בה סימן בין שאין בה סימן, אם מצאה דרך הנחה, אסור ליגע בה, שמא בעליה הניחוה שם עד שיחזרו לה; ואם יבוא ליטלנה, והיה דבר שאין בו סימן, הרי איבד ממון חברו בידו, שהרי אין לו בה סימן להחזיר בו; ואם היה דבר שיש לו סימן, הרי זה הטריחן לרדוף אחריה ולתת סימנה.
ולפיכך אסור לו שיגע בה עד שימצאנה דרך נפילה.
ואפילו נסתפק לו הדבר ולא ידע אם דבר זה אבוד או מונח, הרי זה לא יגע בו" עכ"ל.
לפי דברי הרמב"ם הללו לכאורה בדבר שהוא דרך הינוח אין מצות השבת אבידה, [ולא עיינתי כעת אם הוא מדאורייתא או מדרבנן, והגרי"י פישר בספר אבן ישראל על הרמב"ם שם נראה דנקט בפשיטות שהוא דין דאורייתא], ולכן אם מוצא דבר שהוא ממש דרך הינוח לכאורה אין חילוק בין אם האדם עצמו הניח או אחר הניח בשבילו, אם הוא יודע שהוא אמור לקחת הדבר, אא"כ ממש לא יודע לבעלים שזה נמצא שם, או שזה עלול לבוא לידי פסידא בכל מקרה שכיח, (כגון שיש במעטפה כסף גלוי שזה עלול להגנב ע"י עו"ש נכריים וכדו'), שבזה יש ג"כ השבת אבידה מהטעם שכבתי למעלה.
אכן יש לדחות דכל דברי הרמב"ם הוא באופן שאין ברור מי הוא הבעלים, ובאופן כזה נמצא שאם הוא מטריח הבעלים לבקש סימנים זה ממש לחינם, משא"כ באופן שברור מי הוא הבעלים והוא הולך בעצמו להביא להם אולי בזה אין טעם הזה.
ומאידך גיסא אפשר דבענינינו א"צ לטעם הזה דבענינינו בלאו הכי אינו אבוד שברור למי נאבד ואין כאן אבידה כלל, אבל היכא שיש צד שיש אבידה שנמצא במקום שאין יודעים של מי זה ע"ז היה מקום לומר שצריך להחזירו וע"ז אמרי' דמכיון שהוא בדרך הינוח אין כאן אבידה, אבל כאן בלאו הכי אין לזה צורת אבידה.
כמו כן אם תיבת הדואר עצמה היא מקום שהבעלים עובר שם מדי יום יתכן שאין בזה משום השבת אבידה, שהרי הבעלים עצמם עובר שם ויכול ליטול את זה וצ"ע, [והנה ממכתבך נראה שאין תיבת הדואר נעולה, אבל אם תיבת הדואר נעולה אלא שהיהודי יש לו מפתח לפתוח לכאורה בזה אין כאן השבת אבידה].
אכן אמר לי מו"ח הגר"ד בלומנטל שליט"א דהמציאות בכל זה היא שאדם אינו הול לתיבת הדואר של דירתו הקודמת לחפש שם דואר, וממילא הו"ל כאבוד ממנו, כל עוד שאין ידוע שהאדם הולך לחפש דואר.
וראיתי בספר השבת אבידה כהלכתה [פיינהנדלר] פי"ב עמ' קט"ז, שכתב בשם מו"ר הגרמ"מ קארפ שליט"א וז"ל, המוצא מכתב חתום בידי הדואר יתנו לאדם שאליו מופנה המכתב, ומצוי הדבר שהדוור טועה ומניח בתיבת הדואר של פלוני מכתב המיועד לאחר, וחייב להעביר המכתב למוטב ככל השבת אבדה, ואם אינו מכירו יחזיר לשולח.
אם אין המכתב חתום ע"י הדואר יכניסו בתיבת המכתבים, כדי שיגיע לאדם שאליו מיועד המכתב עכ"ל.
ומה שהזכיר שיש בזה חיוב השבת אבידה כנראה שמדובר באופן שיש כאן שוויות ממונית או אפילו בספק מקרה כזה, ואולי משום דאמרינן שבסתם מכתב יש שוה פרוטה עכ"פ לבעלים, וכדעת הפוסקים דבשו"פ לבעלים סגי כדי לחייב.
לסיכום הדברים יש כאן מצות חסד ואהבת לרעך כמוך, אבל מצות השבת אבידה יש כאן רק אם המכתב שוה פרוטה [ושטרות אינן בכלל השבת אבידה] וי"א דבעינן שיהיה שוה פרוטה בשוק, ודעת רוב האחרונים דסגי ששוה פרוטה לבעלים כדי לחייב במצות השבת אבידה, ורק אם זה אבוד מן הבעלים, ולא אם הבעלים אמור לבוא לקחת או שיודע שזה כאן.
שבת שלום
***
מק"ט התשובה הוא: 119057 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119057