יש בזה בעיה מכיון שרוב המקוואות שלנו אינם מחוברות כל הזמן למעיין נובע וממילא אינם מטהרים בזוחלים ויש דעות ושיטות שמקווה שהוא מתנקז והמים יוצאים ממנו יש לו אז הגדרה של זוחלין כמבואר ברמ"א יו"ד סי' רא סעי' נ. ומ"מ יש ...קרא עוד
יש בזה בעיה מכיון שרוב המקוואות שלנו אינם מחוברות כל הזמן למעיין נובע וממילא אינם מטהרים בזוחלים ויש דעות ושיטות שמקווה שהוא מתנקז והמים יוצאים ממנו יש לו אז הגדרה של זוחלין כמבואר ברמ"א יו"ד סי' רא סעי' נ.
ומ"מ יש לציין כמה מקומות שאז אין צריך לחוש לזה.
א) הנוהגים כפסקי המחבר בעל השו"ע נראה שלדעת המחבר אין מחוייבים לחשוש לזה, עכ"פ כשאין מורגש תזוזת ההתנקזות בתוך המקווה.
ב) גם להנוהגים כהרמ"א אם ההתנקזות היא מועטת ביותר ואינה נראית לעיניים יתכן שבאופנים מסויימים אין חשש (שהרי בסעיף נא שם לגבי ניקב המקוה ומימיו נוטפים מעט מעט וכו' לא הגיה הרמ"א כלום עי"ש ויעוי' בביאור הגר"א) ומ"מ אם כרגע המקווה הוא בתהליך ריקון והעברת המים ממקום למקום אין ברור שבזה מדובר הסעיף הנ"ל דיתכן ששם מדובר רק בטפטוף כל שהוא שאין במטרתו לשנות את כלליות מקום המים, ויל"ע בזה.
ג) אם המקוה מחובר למעין נובע הוא מטהר גם בזוחלין ולכן גם באופן כזה הוא מטהר משום שאינו חמור יותר מזוחלין.
ד) בשעת הדחק או בדיעבד כשכבר טבלה במקוה כזה ובאה לביתה משמע שאין דעת הרמ"א להחמיר בזה.
ה) לענין טבילת עזרא של בעל קרי כיון שמעיקר הדין קי"ל שבטלה טבילת עזרא והוא חומרא בעלמא יתכן שבזה לא יחמיר הרמ"א אפי' לכתחילה היכא שיותר נח לטבול באופן כזה.
(ובאמת יש לדון אם בכלל יש חומרא דזוחלין בטבילת עזרא, דלגבי שאובין טובלין בשאובין, ולגבי מקוה בכלי הוא פלוגתא בגמ' ברכות כב ע"ב והכרעת הפוסקים להחמיר בזה [כמו שהרחבתי בתשובה אחרת ד"ה האם אפשר לעשות מקוה במטוס], ויש לדון דין זה של זוחלין בנוטפין מה נאמר בו לענין טבילת עזרא, שהרי דין זוחלין הוא קל יותר מלטבול בכלי, וכמו שמצינו שזוחלין כשר במעיין כמ"ש בסי' רא ס"ה, משא"כ טבילה בכלי פסול אפי' הכלי במעיין, יעוי' בתוי"ט רפ"ה דמקואות וט"ז סי' רא סק"ה.
ומלשון המשנ"ב סי' פח דבעי' דוקא מ' סאה ובקרקע כשאר טבילות משמע כשאר טבילות לגמרי דלא מכשר בזוחלין אלא במעיין, אבל יש לפרוך על ראי' זו ב' פירכות, חדא דאכתי מצינו עוד חילוק דנשתנה מראיו, עי' בפמ"ג ואולי משמע דמכשיר גם באופן שבשאר טבילות אינו כשר, ועוד דמנא לן דשאובין עבדי' להו כנוטפין, דאולי עבדי' להו כמעיין, וא"כ ה"ה נוטפין עבדי' להו כמעיין, כמו שמצינו ששאובין עבדי' להו ככשרין אולי גם זה, ויל"ע בכ"ז).
ולמעשה יש לשאול שאלת חכם בכ"ז.