נשאלתי דהרי תפילין עצמן מונחות על מקומות המכוסין, והיאך שייך לומר דהנוגע במקומות המכוסין יהיה אסור לנגוע בתפילין (ע"ע סוכה כו ע"ב ורמ"א ומשנ"ב ריש סי' קמז).
והשבתי דהנה להסוברים דדינא דמקומות המכוסין חיוב הנטילה בנוגע בהם הוא רק במטונפין לק"מ דבלאו הכי אסור להניח התפילין במקום הטינופת.
וכן להסוברים דבזמן הנחת תפילין לא חשיב מקום ההנחה כמקומות המכוסין ג"כ לק"מ.
אבל גם להמחמירים ביותר וסוברים דלא חלקו חכמים בתקנתן וחשיב מקום טינופת בכל גווני מ"מ הרי מסכימים דמדאורייתא אינו כן, דמדאורייתא לא שייך להחשיב יד כמטונפת אם נגע במקום מכוסה שאינו מטונף, ולא עקרו חכמים מצוות תפילין משום תקנתם דהחשיבו כל מקומות המכוסין כמקום הטינופת.
וגם א"צ לבוא לזה דגם אילו היה מדאורייתא, מ"מ הרי מצוותו בכך ואשכחן דאפי' בס"ת דכוותה שאסור בכל ידיים לנגוע בו (עי' בה"ל בסי' קמז שהכרעת הרמ"א להחמיר רק בס"ת בכל ידיים דבשאר ספרים מצרפי' המתירים בסתם ידיים ומצרפי' המתירים שאר ספרים), מ"מ לצורך תיקון הס"ת שרי ועי"ש במשנ"ב ויש מאחרונים שהתירו אפי' לצורך קשירת הס"ת היכא דא"א בלאו הכי (עי' שלמת חיים, ובגמ' במגילה לב ע"א אפשר משום שקשירתן לס"ת היתה באופן אחר כמבואר בפוסקים, הלכך לא היה מצוי שיצטרכו ליגע), א"כ כ"ש בתפילין שמצוותן בכך שיהיה מותר להניחן על זרועו המכוסה דאין לך צורך גדול מזה.
ומ"מ לכל הצדדים דלעיל אין היתר להניח התפילין ע"ג טינופת דעיגולי זיעא או ריח רע ממש שעל בשרו (ועי' ברמב"ם הל' ס"ת פ"י ה"י ואילך ודוק).
מק"ט התשובה הוא: 125604 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/125604