מזמור זה אינו חיוב והגר"א לא אמרו (והגר"א לשיטתו שלא להוסיף מזמורים בתורת חיוב ולמדו מהגמ' לענין מה שלא הוסיפו פרשת בלעם ובלק בק"ש מפני טורח ציבור).
ומ"מ המשנ"ב בסי' א סקי"א הביא מנהג זה שטוב לאומרו לזכור בהמ"ק, אבל הוסיף המשנ"ב שהעיקר שיידע מה הוא אומר ואחר כוונת הלב הן הן הדברים.
ובמקום שיש מנהג קבוע וברור לומר מזמור זה אפשר שיש בזה גם חיוב.
ויעוי' במקור חיים לבעל החו"י סי' תקנא ס"ד שכתב דבבין המצרים יש לומר מזמור זה בכל סעודה וכן הובא מנהג זה במנהגי מהרי"ץ הלוי דינר עמ' קכג שזוכר שכך נהגו בקעלן בימי ילדותו.
והטעם שלא די במה שנזכר בבהמ"ז בנין ירושלים הוא משום שיש להצטער על חורבן בהמ"ק בפועל, וכמ"ש השו"ע בסי' א שראוי לכל יר"ש שיהיה מיצר ודואג על חורבן בהמ"ק ועל זה הביא המשנ"ב דבריו.
ויש לזה מקור בזוהר [תרומה קנז ע"ב] לזכור את חורבן בהמ"ק על שולחנו.
אבל מה שמוסיף שיר המעלות בשבת יל"ע חדא דהרי מזכיר רק הנחמה והנחמה נזכרה בבהמ"ז ובפרט שבשבת מוסיף והראנו בבנין וכו', ואולי הלשון שיבת ציון מורה על הגלות שהיתה קודם לכן דלשון שיבה משמע לשוב לדבר שהיה מעיקרא והפסיק, אבל לשון צער גמור א"א לומר בשבת רק דאכתי צ"ע דעיקר הדברים נרמז כבר ברצה שנזכר שם לשון נחמה ובפרט להנוהגים לומר נחמנו בשבת שכבר נזכר נחמה בגוף הברכה, ואולי מכיון שתקנו מזמור לחול תקנו מזמור גם לשבת כדי שלא לשנות הקביעות, או אפשר דכדי לעורר הזכרון תקנו נוסח לומר מלבד חובת ברהמ"ז, וצ"ל דשיבת ציון משמע יותר מרמז על צער חורבן ירושלים השתא מלשון נחמה גרידא שאינו מברר לגמרי צער ירושלים דהשתא, ועדיין יל"ע.
ובגוף דעת הגר"א הנ"ל ראיתי בהגדה של פסח עם ליקוטים מהגר"א שכתבו שם דמודה הגר"א בליל פסח, וצ"ב דזיל בתר טעמא דהגר"א סובר דאין להוסיף פסוקים שלא נזכר בגמ' לאומרן, או עכ"פ שיש מנהג קבוע לאומרן בכל ישראל כמו למנצח.
מק"ט התשובה הוא: 121174 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/121174