מדברי המ"ב סי' א' סק"ט לענין תיקון חצות של לילה מבואר שאפשר בלילה להשלים גם אחר חצות, ומבואר שם דעד נה"ח שייך להשלים, אך לכתחילה עדיף לאומרה בחצות ממש ע"ש, ולענין מנהג הספרדים בזה כתבתי בזה בתשובה אחרת (https://shchiche.
com/4468).
ומה שעיקר האמירה היא בחצות (או קודם לו כמ"ש המשנ"ב) היינו דוקא בתיקון חצות של לילה (של כל ימות השנה) אבל בתיקון חצות של יום (של בין המצרים) ראה בל' המ"ב להלן שכתב אחר חצות היום, ומשמע דאף לכתחילה האמירה היא אחר חצות ולא בחצות ממש.
(ובאמת יש להעיר דבעצם כל הזמן הנקרא חצות הוא אחר חצות, דחצות אין לו זמן מצד עצמו, דהרי חצות הכוונה בין חצי הראשון של היום לחצי השני, ורגע זה אין לו שום שהות שהרי היום או הלילה נחלק לשנים כמ"ש ויחלק עליהם לילה (וכמ"ש בפסיקתא דר"כ פ' ויהי בחצי הלילה), והחצי הראשון הוא קודם חצות, והחצי השני הוא אחר חצות, אבל מצד הקבלה זמן תיקון של לילה הוא בחצות עצמו וזמן של יום הוא לאחר חצות וכמו שיתבאר ומלבד זה לענין חצות של לילה התיר המשנ"ב בסי' א' לומר התיקון גם מעט קודם חצות).
וראיתי מובא מהספר כל כתבי הח"ח (תש"ן שיחות עמ' י"ט), שהיה החפץ חיים נוהג בימי בין המצרים לומר תיק"ח לאחר חצות היום גם שבשאר ימות השנה לא הקפיד על הנהגת המקובלים לומר בכל לילה תיק"ח, וכן מצינו עוד דברים שהחמירו באבלות ת"ב יותר משאר דינים, עי' בשע"ת סי' תקנא מה שהביא בשם הברכ"י בשם נחפה בכסף.
[מנהג הגרח"ק היה לומר בכל לילה כמנהג הגר"א].
והטעם מדוע דווקא אחר חצות היום כתב בכה"ח ס"ק רכ"א בשם שער הכוונות להאר"י כי אז התעוררות הדינים בסוד כי ינטו צללי ערב אשר לסיבה זו נשרף ההיכל אחר חצי היום וכו' ולענין חצות הלילה א"צ להזכירו כי גם בשאר לילות צריך להתאבל על החורבן כ"ש בלילות דביהמ"צ וכו' עכ"ל.
ויש להוסיף עוד דבלילה תיקון חצות היינו משום שזמן חצות ממש הוא עת רצון כמבואר במקובלים ובזוהר (ועיין באמרי נועם להגר"א ברכות ג' א' ומש"כ על הגמ' שם), אבל ביום לא נאמר זה, והיכא דאתמר אתמר והיכא דלא אתמר לא אתמר, א"כ אפשר לאומרה עד צאה"כ, ואדרבה מה שהחמירו המקובלים בשאר ימות השנה שלא לומר תיקו"ח ביום כאן לא שייך דבר זה, אלא נידון אחר האם אפשר לומר תיקו"ח בספק לילה.
ולענין אם אפשר לומר בין שקיעה לצאת הכוכבים (כגון עד י"ג דק' ומחצה אחר השקיעה) מסתבר שכן, חדא דמצד שריפת המקדש דלעיל הרי המקדש המשיך להישרף גם אחר חצות היום, ועוד דמצד דין יום ודין לילה אין כאן דהרי תיקו"ח של לילה התיר המשנ"ב עד הנה"ח, ועוד דאפי' מנחה התיר המשנ"ב מעיקר הדין עד צאה"כ שלו, וכמ"ש בגמ' במגילה כ' דעד צאה"כ יממא הוא, וגם בשם החזו"א י"א שהתיר עד צאה"כ שלפי שיטתו (ראה הלכתא דבי דינא במאמר הרב ישראל מאיר קרליץ), א"כ כ"ש בניד"ד, ולענין בני ספרד שגם בלילה אין אומרים אחר עה"ש אולי כאן ג"כ יחמירו לא לומר אחר שקיעה, מאחר שבזוהר הזהיר שלא לומר תחינות בחצי ראשון של לילה וכמ"ש המשנ"ב וכ"כ המשנ"ב לגבי אשרי שלא יאמר בלילה, אולם עד 13 וחצי דק' אחר השקיעה נראה דבין אשכנזים ובין ספרדים יכולים להשלים תיקו"ח (ולחזו"א בא"י עד 10 דק').
וכן המשנ"ב נקט לומר תחנון גם בבין השמשות מאחר וספק זה מחזקי' לעיקר שהוא יום אע"פ שמצד הזוהר אין לומר תחנונים בחצי הראשון של הלילה.
אמנם לפי מה שנהגו האידנא להחמיר שלא לומר תחנון בספק לילה דחמירא סכנתא (וכעי"ז שמעתי בשם הגרנ"ק) א"כ הנוהג שלא לומר תחנון אחר השקיעה יחמיר גם בזה.
מק"ט התשובה הוא: 121148 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/121148