בשו"ע ס"ס תקמה הובא שאם שמע דבר חידוש מותר לכתבו בחוה"מ, ושאלתי את הגרמ"מ קארפ (בעל הלכות חג בחג) מה הדין להגיה ספר בחוה"מ ואמר לי שאסור. ויש לעיין דבריש סי' תקמה אי' שמותר להגיה ספר שצריך להשתמש בו במועד ...קרא עוד
בשו"ע ס"ס תקמה הובא שאם שמע דבר חידוש מותר לכתבו בחוה"מ, ושאלתי את הגרמ"מ קארפ (בעל הלכות חג בחג) מה הדין להגיה ספר בחוה"מ ואמר לי שאסור.
ויש לעיין דבריש סי' תקמה אי' שמותר להגיה ספר שצריך להשתמש בו במועד ובמשנ"ב שם סק"ח הביא פירוש הט"ז דמיירי במגיה מדעתו מעיון דחיישי' שמא ישכח.
והיה מקום ליישב דכל ההיתר הוא אם יש לו כבר מה לכתוב אבל לחשוב מראש מה לכתוב זה אינו דבר האבד כיון שיכול לעשות אותו דבר בדיוק גם אחר המועד.
אבל א"א ליישב כן לכאורה, דהרי בס"ס תקמה במשנ"ב סקמ"ז האריך בדין כתיבת חידוש בחוה"מ שהוא גם לשמוע מלכתחילה חידושים לכתוב ומשמע שם שגם להתאמץ לחדש חידושים בחוה"מ כדי לכתוב מותר עי"ש (ורק שכ' שם שיעשה בכתב משיט"א).
וכי תימא דמ"מ בהגהת ספר שהוא תרתי לגריעותא שהוא רק ליטוש החידושים והוא רק מחשב עכשיו מה לכתוב אסור, הא מנא לן, דהרי כל אחד מהגריעותות האלה לחוד אינו איסור א"כ למה בתרתי לגריעותא יהיה אסור, דכל המושג תרתי לגריעותא הוא חידוש והיכא דאתמר אתמר והיכא דלא אתמר לא אתמר והבו דלא לוסיף עלה.
ובאמת יל"ע דלפי טעם הט"ז הנ"ל שהביא המשנ"ב בריש הסימן שם למה הזכיר המחבר ההיתר רק באופן שצריך לספרי המקרא בחוה"מ, דהרי לפי מה שטעם ההיתר הוא משום דבר האבד שמא ישכח א"כ היה צריך להיות ההיתר בכל גוני שמא ישכח, והט"ז הרי קאי לפרש דברי המחבר שם שהזכיר שההיתר הוא באופן שצריך שהספר יהיה מוגה בחוה"מ, ומאידך בלשון הט"ז לפי מה שהובא במשנ"ב משמע שאינו צריך באמת הספר שיהיה מוגה בחוה"מ וההיתר הוא משום דבר האבד שלא ישכח מה שעיין, וצלע"ש.
ובגוף דברי הגרממ"ק יתכן דמיירי במי שמגיה דברים טכניים בחוה"מ כגון טעויות הקלדה וניקוד והשוואות וכיו"ב שבזה כבר אפשר דלא אמרי' דבר האבד מכיון שיכול לעשות אותו הדבר בדיוק לאחר המועד (וכמ"ש המשנ"ב בסי' תקמה סקמ"ח לענין כתיבת חישוב תקופות שאינו שוכח מלבו כלום), וברוב הדברים שקשורים להגהה מסוג זה לא שייך לחשוש על זה לא ישכח, ולגבי הגהה ע"פ השוואות בין נוסחאות זה מפורש שם במשנ"ב בשם הט"ז דאינו בכלל היתר זה, אבל גם לגבי תיקונים טכניים שאינם ד"ת אפשר שלגביהם לא נאמרה הסברא שאחר חוה"מ צריך לחדש חידושים אחרים (שהזכיר המשנ"ב בסקמ"ז בשם האחרונים), דכל סברא זו היא חידוש שנאמרה לגבי ד"ת מכיון שלא ניתן לומר לאדם שלא יחדש החידוש עכשיו אלא אחר כך משא"כ בדבר שאינו חידו"ת ממש.