{עש"ק פרשת וישב כ"ב כסלו ע"ו
פ"ק קרית ספר יע"א}
שאלה - הקשה הג"ר אהרן פריס, דיש לדקדק במ"ש (בראשית ל"ז ד') 'ויראו אחיו כי אותו אהב אביהם מכל אחיו', הא לכאורה היה ראוי לכתוב 'ויראו אחיו כי אותו אהב אביהם מהם', ולא מכל אחיו, שהרי הם ראו כלפי עצמם עכ"ל.
תשובה לפי מה שביארתי בתשובה הקודמת, דעיקר הקנאה השייכת במשנה בן בין הבנים היא מצד אהבת בן, שהיא אהבה טבעית, שע"ז תמהים מ"ט הוא משנה כ"כ, אבל כל היכא שאי"ז בין בנים, כגון שנותן לעני א' מתנה מרובה ולעני א' מתנה מועטת, בכל כה"ג ליכא למיחש, דהא ודאי שייך שאוהב א' יותר מחבירו, ורק בבן בין הבנים עלול לגרום קנאה ביניהם, עיין מה שכתבתי שם.
ולפ"ז כאן י"ל ג"כ דמה"ט כתיב מכל אחיו, ולא כתיב מהם, אע"ג דעליהם עצמם עצמם איירי קרא, דעיקר הקפידא כאן היה משום שהם 'אחיו'.
ויעויין עוד במדרש שכל טוב כאן שכתב, מכל אחיו ואפילו מראובן ושמעון ויהודה, והיינו מחמת שמצד האחוה שלהם, ר"ל השייכות המשפחתית שלהם, הם חשובין יותר שהם גדולי הבית, והיינו שוב ענין ה'אחיו'.
ויעויין בבעל הטורים שכתב, אותו אהב אביהם מכל אחיו בגימטריא שגלה לו סוד בלבד ולא להם, והנה ידוע שגימטריא היא א' מן המידות שהתורה נדרשת בהן, כדאיתא במשנת רבי אליעזר, וי"ל דלכך נכתבה לדרוש גימטריא זו.
וראיתי עוד במהר"ם אלשיך שכתב, ושמא תאמר למה לא שמו לבם לדון את אביהם לכף זכות שעל כי בן זקונים הוא עשה הדבר ולא על קבלת הדבה לזה אמר מכל אחיו, לומר שאם על היותו בן זקונים הוא הלא יותר בן זקונים הוא בנימין ואותו היה ראוי יעשה כתונת הפסים, אך אין זה כי אם חרב קבלת הדבה, וזהו אומרו מכל אחיו שהוא את כלם לגמרי לרמוז גם על בנימין, ועל כן לא אמר מכלם כי אם מכל אחיו - לרמוז גם את אשר לו בו עיקר האחוה מכל השאר ע"כ, עיין שם בכל אורך דבריו.
ובמשך חכמה ראיתי עוד מהלך בזה, וז"ל, ויראו אחיו כי אותו אהב אביהם מכל אחיו וישנאו אותו הענין דבלא זה היו סבורים מפני שהוא בן רחל אהובתו לכן אוהב גם בניה יותר מכולם אבל כאשר ראו כי "אותו אהב מכל אחיו" היינו אף מבנימין לכן זה הוא ודאי מפני הדיבה שמביא עליהם ומתכבד ומתיקר אצל אביהם בקלונם לכן "וישנאו אותו" ופשוט עכ"ל.
מק"ט התשובה הוא: 117523 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/117523