שאלה - במקרא נאמר תקרא את התורה הזאת נגד כל ישראל, משמע שיהא כנגדן, וק' דברמב"ם מפורש בפ"ג מהל' חגיגה ה"ד שהקריאה היתה באמצע כל ישראל וצ"ע.
תשובה - אין בפי' כנגד דוקא שיהיה המלך נוכח העם, וכן האונקלוס תרגם קדם כל ישראל ולא קבל כל ישראל [כבשאר התרגומים] היינו לפני כל ישראל.
ולא שצריך ממש מולם.
ואביא בזה לשון האברבנאל פרשת וילך שפי' תי' הללו ג"כ, ולא הבין לפרש שהכונה דוקא נוכח, וז"ל, והנה צוה אותם שבמועד שנת השמט' בחג הסכות תקרא את התורה הזאת נגד כל ישראל לפי שכל ההשתדלות הזה היה למען הלמוד והידיעה בלבד ומאשר אמר שיקרא את התורה הזאת ידענו שהיתה המצו' מוטלת על כל ישראל לכן אמר לכהנים וללוים ולכל הזקנים תקרא בלשון נכח.
וידוע שלא היה אפשר שיהיו כולם קוראים כי תרי קלי לא משתמעי אף כי קולות הרב' כל כך.
גם כי הכתוב אמר נגד כל ישראל.
מכלל שיהי' קורא אחד ויהי' נגד כל ישראל.
ויתחייב מזה שיהי' הקורא אחד וראוי שיהי' הראש והגדול אשר בעם שהוא המלך.
לפי שהמלך כמו שזכר המדיני הוא נפש כללית לעם ובהיותו הוא הקורא היה כל ישראל קורא עכ"ל.
הייינו דאתי למעוטי שיהיה הקורא א' לכולן.
והאלשיך פי' זה על דרך דרוש, וז"ל, והוא כי רצה הוא יתברך להורות כי שלש כתרים הם, כתר כהונה וכתר מלכות ושניהם בסיס אל התורה, כי כתר תורה גדולה מכלם.
גם הורה בהזכיר כתר התורה כי כתר תורה כוללת אל כל המשפחות.
וזהו נגד כל ישראל להורות כי כל הרוצה לזכות בה הוא זוכה.
ולהורות שכתר שם טוב עולה על גביהן, על כן בעלי כתר כהונה ישרתו אל בעל כתר מלכות לתת בידו הספר תורה, ובעל כתר מלכות ישתעבד אל התורה להשמיעה להקרות בקהל אל כל הכללות כולו כתר שם טוב.
ועוד כתב הטעם הוא לשיהיה נגד כל ישראל באזניהם.
והוא כי אילו חוץ לעזרת בית המקדש היו צריכים מקום רחב כמחנה ישראל שבמדבר שהיתה כמה מילין, ולא יהיו בפני המלך הקורא רק קצתם ולא ישמעו קולו כי אם הקרובים אליו, כי אך רחוק יהיה בין המלך ובין העם אשר בכל גבול מחניהם.
על כן צוה יתברך יהיה בעזרה כי שם צוה ה' את הברכה שמועט החזיק את המרובה.
באופן שכל ישראל ימצאו בפני המלך ולא קצתם וכלם ישמעו קולו ויכנסו דבריו באזניהם.
וזהו אומרו תדע למה אמרתי במקום אשר יבחר, הלא הוא כדי שיהיה נגד כל ישראל, שיקרא הקורא נגד כל ישראל שיהיו כל ישראל נגדך לפניך ויכנסו כל דברי התורה אשר תקרא באזניהם, כי כלם ישמעו כי סמוכים וקרובים המה אליך עכ"ל, ומבואר ג"כ לפו"ר דנגד היינו שיהיה כלפי כולם ולא דוקא מולם בפועל.
וראיתי בכלי יקר פרשת וילך שהבין דבפשטות כנגד הכונה ממש אלא שדרשוהו חז"ל על ד"א, ללמד שיהיה כעין תוכחות משה, וז"ל: תקרא את התורה הזאת נגד כל ישראל באוזניהם.
הנה כל הקורא לחבירו באוזניו אינו עומד כנגדו כי אם מצידו.
ואולי מכאן למדו רבותינו (סוטה מא א) במוצאי יום טוב ראשון של חג עושין למלך בימה של עץ בעזרה וכו' וקורא מתחילת אלה הדברים וכו', ומהיכן למדו לומר כן שמתחיל מן אלה הדברים כי יותר היה נכון לומר שיאמר מן הואיל משה באר את התורה הזאת.
אלא שלמדו זה ממה שאמר נגד כל ישראל, כי כל פס' אלה הדברים היה מתנגד לכל ישראל כי היה מזכיר ברמז כל המקומות שהכעיסו בהם להקב"ה מפני כבודן של ישראל, והדבר האמור ברמז דומה כאילו היה מלחש באוזניו שאין השומעים מבינים שום דבר כי אם מי שמרגיש בעצמו שחטא בדבר ההוא הוא המבין הרמיזה ההיא, ועל זה אמר שיקרא את התורה הזאת שהיא נגד כל ישראל ובאוזניהם רצה לומר התורה המתנגדת לישראל ואמירה באוזניהם ברמז.
ושם נאמר אלה הדברים אשר דיבר משה אל כל ישראל.
לכך אמר כאן נגד כל ישראל, כי בהקהל זה אי אפשר שיהיו שם כל ישראל שבכל הארץ, אך שהוא מדבר מן אמירת משה שהיתה במעמד כל ישראל.
ומכאן לימוד לכל דברי תוכחות עלי עוון, שצריך המוכיח לדבר ברמז מן חטא שחטא בו איזה איש פרטי באופן שלא יכנס הדבר כי אם באוזניו ולא יבינו בו אחרים מפני כבודו כדרך שעשה משה עכ"ל הכלי יקר.
וז"ל התורה תמימה פרשת וילך: נגד כל ישראל - שיהיו כל ישראל שומעין [חגיגה ג' א'], ובהערה מבעהמ"ח [הערה יב]: ואין לפרש נגד כל ישראל במעמד כל ישראל ואעפ"י שאינם שומעין יען דכתיב גם למען ישמעו, הרי דעיקר התכלית הוי השמיעה עכ"ל.
חזינן מדברי הני רבותא דהוי פשיטא להו דאין כאן במכוון שיעמדו ישראל בצוה כזו שתהא הקריאה נוכח כל ישראל וכמשנ"ת.
מק"ט התשובה הוא: 119302 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119302