{שבוע טוב לכ"ת שליט"א
הנה בשבת שעברה עלינו לטובה, קראנו בפרשה גבי מי מריבה ועל שנגזר על משה ואהרן שלא ייכנסו לארץ.
והנה התעוררתי, דהרי על משה רבינו כתוב בהרבה מקומות בחז"ל שרצה וביקש להכנס לארץ, ועל כל התפילות הרבות שעשה בעבור זה, ומדוע על אהרן לא מצינו כזה, דהרי בפרשתן איתא שהקב"ה מצווה עליו להסתלק, ועולה להר ההר וגו' ולא מצינו שהפציר כפי שמשה רבינו ביקש, ולכאו' יל"ע.
הרבה הצלחה!
(מהרב דוד ורטהיימר)}
תשובה
בע"ה
ד' תמוז תשע"ו
שלום וברכה
הנה בעיקר הקושיא דנו בזה בעבר, (עי' מ"ש בעמ"ס ח"א סי' ל"ה), אכן עתה יל"ע בזה עוד, דבאמת לכאורה היה תועלת גם באהרן שיתפלל, וגם היה תועלת שיכתב בתורה, והנה יש להתבונן מה שמצאנו שדימו רז"ל ענין בקשת מ"ר על ישראל [כגון בחטא העגל] שנאמר לו הטעם שנתקבלה תפילתו מחמת שהיה על הציבור, לבין תפילת מ"ר על עצמו כעת שלא נתקבלה תפילתו מחמת שהיה תפילה פרטית על עצמו, ואולי יתכן שמשו"ה מתחילה רק משה עלה בדעתו להתפלל כיון שכ"כ נתקבלו תפילותיו עד כה, משא"כ אהרן שאמנם היה יכול להתפלל בשאר דברים, אבל בדבר שנשבע הקב"ה כבר לא יכל להתפלל וכמ"ש רש"י גבי 'לכן' שהוא לשון שבועה שנשבע הקב"ה כדי שלא יקפצו בתפילה על כך.
וראיתי כעת להרב החיד"א שכתב (חומת אנך עזרא פרק ז) וז"ל, עזרא בן שריה וכו' בן אהרן הכהן הראש הוא עזרא עלה וכו' [לשון הכתוב].
אפשר לרמוז במ"ש הרב עיר וקדיש מהר"ם זכות ז"ל בהגהתו בספר שמן ששון בסוף הספר דף קמ"ז ע"ד משם רבינו האר"י ז"ל אהרן הכהן נתגלגל בעלי הכהן ובעון ע"ז היה חייב סקילה לכן ותשבר מפרקתו ויפול מן הכסא ואח"כ נתגלגל בעזרא הסופר שהי' גם כן כהן ושם נתקן עכ"ד האר"י ז"ל ואני קבלתי שלכן לא התפלל ליכנס לארץ כי ידע שיכניס את ישראל אחרי כן עכ"ל הרמ"ז ז"ל.
ואפשר שזה רמז הכתוב פה אהרן הכהן הראש הוא עזרא לומר שנתגלגל אהרן הכהן בו ונקט הוא עזרא על"ה לרמוז גם כן לעלי וזה טעם הכתוב אח"כ כי באחד לחדש החמישי בא ירושלם שהוא יום פטירת אהרן הכהן.
ואפ' שזה רמז מ"ש כי באחד לחדש הראשון הוא יסוד המעלה ובאחד לחדש החמישי בא לירושלם כי הנה ידוע.
דבאחד בניסן מתו בני אהרן ומזכיר מיתתן ביה"כ שמיתת הצדיקים מכפרת כמ"ש רז"ל במדרש רבה פ' אחרי ואמרו רז"ל וידום אהרן שנטל שכר על זה.
וכיון שעזרא היה אהרן הכהן לזה באחד בניסן שמתו בני אהרן ומיתתן מכפרת וידום אהרן ונטל שכר לכן ביום הזה היה יסוד המעלה ואהניא זכותם של בניו וזכותו להיות למגן לעזרה שהיה יום זה יסוד המעלה ובא לירושלם יום אחד באב שיום פטירת הצדיקים הוא עליון כמו שפירשו כת הקודמין מ"ש ולא זכר כי היא עת הלידה שיום פטירת הצדיק הוא מעלה עליונה לו וזאת היתה לעזרא לבא לירושלם יום אחד באב עכ"ל.
עוד מצאתי שכתב בחידושי הגרי"ז זצ"ל סימן קמה וז"ל, ואתחנן (ג', כ"ג) ואתחנן אל ה' בעת ההיא לאמר.
ובפרש"י בעת ההיא לאחר שכבשתי את סיחון ועוג דימיתי שמא הותר הנדר, עכ"ל.
וצ"ב חדא, למה לא התפלל קודם, ועוד למה לא התפלל אז גם על אהרן.
והנראה דהנה צ"ב אם דימה שהותר הנדר למה הצטרך בכלל להתפלל, ונראה דהנה בפרשת מרגלים היו ב' גזירות, קודם נגזר שימותו כולם מיד במדבר, וע"ז התפלל משה ונתבטלה הגזירה, ואח"כ נגזר שלא יראו את הארץ וימותו במדבר, וע"ז לא התפלל משה לבטל גזרה זו, וצ"ב למה, והנראה דהנה איתא בר"ה י"ח.
דתפילה מועלת גם לאחר גזר דין, אבל רק גזר דין שאין עמו שבועה, אבל גזר דין שיש עמו שבועה לא, ולפי"ז יתבאר היטב דגזירה ראשונה לא היה עמה שבועה, אבל בגזירה השניה נאמר "ואולם חי אני נאום ה'" "ויקצף וישבע לאמר" (דברים א' ל"ד) וכן בתהלים (צ"ה) אשר נשבעתי באפי אם יבואון אל מנוחתי, ומכיון שהי' השבועה בגזירה השניה, לא היה יכול להועיל תפלה, ולכן לא התפלל משה לבטלה.
ולפי"ז יתבאר היטב גם בהנ"ל, דהנה הגזרה על משה היתה ג"כ בשבועה כדכתיב להלן (ד' כ"א) וישבע לבלתי עברי את הירדן ולבלתי בא אל הארץ וגו', ורק בשעה שכבש את ארץ סיחון ועוג דימה משה רבנו דהותר הנדר, אבל זאת ידע דהגזירה עצמה לא בטלה, ולכן התפלל והתחנן עליה.
אבל קודם לא התפלל וגם לא על אהרן, משום דהגזרה יש עימה שבועה ולא מועלת תפלה, אכן כשכבש ארץ סיחון ועוג דימה שהותר הנדר, וא"כ הויא רק גזר דין שאין עמה שבועה ושפיר התפלל והתחנן עכ"ל הגרי"ז זצ"ל.
מק"ט התשובה הוא: 117459 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/117459