שכיחא - שאלות המצויות בהלכה Latest שאלות

האם מותר לומר שם רחוב – כאשר שם אביו הוא כמו שם הרחוב

שבוע פרשת שופטים אלול תשע"ו

לכבוד.

.

.

ע"ד מה ששאלתם ששם אביך הוא מתתיהו, שהוא שם פלאי, האם מותר לומר על רחוב מתתיהו שדרים ברחוב מתתיהו.

הנה יעוי' בס' משפטי השלום לאאמו"ר שליט"א, מש"כ שכהיום נהוג להקל כהדעות דאין מקפידין אלא רק בשם שהוא שם פלאי ורק בפניו, שהרגילות שנוקטים שמוחלים ע"ז, ולפ"ז כל הנידון הוא רק בפניו דבפניו אין בזה שום איסור.

והנה גם דעת הרמ"א ביו"ד סי' ר"מ ס"ב, דס"ל דבשם פלאי יש להחמיר בין בפניו ובין שלא בפניו, ובשם רגיל מותר רק בפניו, ובאמת לולי מנהגא היה נכון להחמיר כדעת זו, שגם הט"ז סק"ה ס"ל הכי, ועיין בערוה"ש, מ"מ באופן שאומר רחוב מתתיהו ואינו אומר מתתיהו סתמא, לכאורה בזה ודאי אין חשש כלל דנימא דמחזי שקורא לאביו בשמו, דהרי אין כונתו על שם אדם כלל, ואע"פ שזהו דבר פשוט מן הסברא מ"מ יש להביא לזה ראיה גם מגמ', דהרי רב חסדא תלמידיה דרב הוה, כדאי' בפ"ק דשבת דף י', וחזינן דאמר רב חסדא בשבת ק"מ ב' בר בי רב דזבין כיתוניתא ליזבן מדנהר אבא, וחזינן שלא הקפיד לומר נהר אבא, אע"פ שהשם אבא היה שמו של רב לדעת כמה ראשונים, ולא היה בזה איסור של הקורא לרבו בשמו [והשם אבא כתב הערוך לנר ביבמות נ"ז ב' שדוחק לומר שאינו שם פלאי].

והיינו ממש כענינינו.

וכן במי שקורא לחבירו בשמו ושם אביו בצירוף שם אחר [כגון שלאביו קורין יוסף ולחבירו קורין יוסף חיים, וקורא לחבירו יוסף חיים], הביא בספר אשרי האיש בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שאין בזה איסור, ולכאורה א"צ לבוא בזה לגדרי הדינים בשמות, כידוע בשם החזו"א (הובא בס' דרך שיחה) דשם ועוד שם אינן ב' שמות אלא שם שלישי, וא"צ לבוא לזה כאן די"ל דסגי במה דמוכחא מילתא שאינו קורא לאביו ואין כונתו כלל לאביו.

ואולי יש לצדד עוד, דאם אומר אני גר במתתיהו, אע"פ שאינו אומר אני גר ברחוב מתתיהו, בזה ג"כ מוכחא מילתא דאין הכונה לשם אדם ובדאי לא לשם אביו, ולא מחזי כקורא לאביו בשמו.

וגם כשאין אומר אלא 'מתתיהו' בלבד, מכיון שנשאל היכן הוא גר ומשיב מתתיהו, בזה מוכחא מילתא שאין כונתו לשם של אדם.

והנה איתא בעבודה זרה נ"ד ב' וז"ל, אמשול לך משל למה"ד למלך בשר ודם שהיה לו בן אחד ואותו הבן היה מגדל לו את הכלב והעלה לו שם על שם אביו וכשהוא נשבע אומר בחיי כלב אבא כששמע המלך על מי הוא כועס על הבן הוא כועס או על הכלב הוא כועס הוי אומר על הבן הוא כועס ע"כ.

אכן אי"ז ראיה לענינינו, דבענינינו אפשר דאי"ז זלזול בחיי האבא, דדוקא בכלב שיש זילותא טפי, א"נ דוקא במקרה שם שהוא זה שחידש השם הזה, אבל שמא לא.

והנה במה שייסד ראשית כל השואל שהשם מתתיהו הוא שם פלאי, ג"כ איני יודע אם הוא מוכרע לגמרי, דהנה בהגדר מה נקרא שם פלאי יש מקום עיון, שהרמב"ם בהלכות תלמוד תורה פ"ה הלכה ה' כתב, בדין שאסור לו לתלמיד לקרות לרבו בשמו ואפילו שלא בפניו, והוא שיהי' השם פלאי, שכל השומע ידע שהוא פלוני.

משמע ששם פלאי הוא שם זר מאד, עד שכל השומע ידע שהוא פלוני רבו ולא אחר, אבל שם שאינו מצוי הרבה, אף על פי שאינו מהשמות השכיחים ביותר, נראה שלא חשיב לי' פלאי.

אבל בהלכות ממרים, פ"ו ה"ג, בדין שלא יקרא שם אביו או רבו, אם הי' שמם כשם אחרים, אלא משנה את שמם, כ' ע"ז יראה לי שאין נזהר בכך אלא בשם שהוא פלאי, שאין הכל דשין בו, אבל השמות שקוראין בהן את העם, כגון אברהם יצחק ויעקב משה, וכיוצא בהן בכל לשון ובכל זמן קורא בהן לאחרים שלא בפניו ואין בכך כלום, ע"כ.

משמע דגם שם שאינו רגיל ביותר ג"כ נחשב כשם פלאי [כך מצאתי שהעיר בשו"ת עזרת כהן אה"ע סי' כ"ח], וא"כ לפי דברי הרמב"ם בהלכות ממרים לפי משמעות הדברים השם מתתיהו שהוא מצוי אצל עוד איזה אנשים אינו פלאי.

אכן יתכן דיש לחלק בין הלכות ת"ת דמיירי בתלמיד שיש לו רב שלומד ממנו לבין אב ובנו, דהנה נניח שאם אדם קורא לחבירו בשם של אביו, מי שאינו יודע שהכונה לחבירו מיד סבור שהכונה לאביו, ויבוא להחליף לשומע בזה לטעות כנ"ל, אבל בתלמיד שהלך לאדם ללמוד אצלו – בזה אינו מוכחא מילתא כ"כ שאם יאמר את שמו כונתו לקרוא לרבו, מחמת שהקשר לרב ע"פ רוב אינו כמו ביחס לאב, ולכן אצל אב החמיר יותר הרמב"ם שכל שם שאינו כאברהם יצחק ויעקב יתכן שהשומעים יטעו כנ"ל, משא"כ ברב שהסיכויים לטעות נמוכים יותר, כל שאי"ז פלאי ממש כנ"ל.

וראיתי שכתב חכם א' בספרו [בהלכות כיבוד אב ואם פרק ה' סעיף סג מהדורת תשס"א כרך א' עמוד תנ, וכאן הובא נוסחתו מהקצש"ע שלו] וז"ל, אם היה קורא דברי תורה, ומזכיר שמות כשם אביו, אפילו הוא שם פלאי, רשאי לקרוא בקול, כיון שקורא בדברי תורה, וגם ניכר שאינו קורא את אביו עצמו.

אבל לקרוא מכתב ששלח איש לרעהו ונזכר בו שם כשמו של אביו, והוא שם פלאי, אסור, וזה דוקא בפניו אבל שלא בפניו אם ניכר מתוך הדברים שאינו מדבר על אביו, וכגון שמוסיף שם משפחה, או שמתוך הענין שמזכיר מוכח שלא מדובר באביו, מותר אף על פי שהוא שם פלאי.

עכ"ד.

***

מק"ט התשובה הוא: 119047 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119047

עד כמה התשובה הזאת היה שימושית?

דרג את התשובה ובכך תקדם אותה!

דירוג ממוצע 0 / 5. ספירת קולות: 0

אין הצבעות עד כה! היה הראשון לדרג את התשובה הזו.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

השאר תשובה

השאר תשובה

מרחבי האתר

שאלות קשורות