שאלה
שלום,
אשתי קבלה סכום גדול של מענק עבודה כ-30000 ₪, ואנו רוצים לעשות מעשר כספים מהודר, הכסף נמצא בחשבון, חלק אני נותן במזומן לקרוב משפחה והשאר אני מעביר לצדקות דרך החשבון בכרטיס דיירקט.
האם עלי להוציא כל סכום המעשר מהחשבון ולהפרישו ממש ושוב להפקיד חלק להעביר לצדקה, או שדי שיהיה החלק המזומן בידי לקרוב והיתרה להעביר דרך הבנק כנ"ל לצדקה וזה נקרא הפרשה מעולה.
אשמח לקבל תשובה, כי הענין דחוף
תודה רבה
***
תשובה
בע"ה
כ"ט כסלו תשע"ז
הנה יש בודאי הידור של מקרב הנייתו (שנזכר בגמ' פ"ג דתענית), דהיינו שטוב שכשנותן יהיה ראוי לעני להשתמש מיד בכסף, ולכן לפי הענין בודאי שיש הידור לתת לעני במזומן, אבל הכל לפי הענין, דהנה אם הצדקה ניתנת לאירגון צדקה המתעסק בחשבון בנק ובין כה אינו מתמש בכסף המזומן כצורתו, אלא הכל עושה בהעברות בנקאיות, בכה"ג יהיה עדיף בהעברה בנקאית, ומאידך יש ארגוני צדקה שאת הכסף המזומן הבא לידם מעבירים לעניים כמו בפורים וכדו' והכל לפי הענין.
ובעצם החיוב לתת גם על מה שנכנס רק לחשבון הבנק שלו ולא בא לידו במזומן, זה ברור שכבר נתחייב בזה, וכמו שמבואר גם בדברי הגרי"ש בסו"ס מעשה הצדקה.
ועי' שבט הלוי חי"א סי' קס"ז שיוצאים יד"ח מתנות לאביונים גם באשראי, וכ"ש שיוצאים בזה מעשר כספים, אבל מצד ההידור הנזכר לעיל הוא כנ"ל, וכמו"כ יתכן שיש להדר מצד דחשיב שעושה המצוה בגופו, ואם על שליח אמרו מצוה בו יותר מבשלוחו יתכן דה"ה הכא.
ומ"מ לענין לטרח עבור זה ולבטל תורה הוא ענין אחר, ובגמ' דכתובות מבואר שמר עוקבא נתחרכו רגליו ואשתו לא, משום שהיא נתנה מדמקרבה הנייתה, ומ"מ חזינן שמר עוקבא לא הקפיד בזה, משום שהיה טרוד בתורה, וכעי"ז גם באבא חלקיה בגמ' דתענית שם, ויתכן ג"כ שאם יעשה המצוה באופן שקשה לו לעשות שלא ח"ו יהיה קשה לו אח"כ.
מ"מ אין לסמוך על הדברים הלכה למעשה
***
מק"ט התשובה הוא: 119050 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119050