{בס"ד }
כ"ג מרחשון תשע"ו
כולל יששכר באהליך מודיעין עילית
{לכבוד הרה"ג רבי מתתיהו הלברשטט שליט"א}
מה ששאל בס"ד במ"ש בפרק קמא דסוטה (סוטה י א), 'בפתח עינים', דהיינו בפתח שכל העינים מצפות לראותו, ופרש"י, מצפות לראותו - שהיו רגילין להתקבל שם וללון והיה חביב עליהם.
וצ"ע כיון שאברהם לא היה חי אז.
תשובה - ע"ד פשוטו נראה כי היה בית אברהם מדור טוב לזכרון והיו כל הבריות נזכרות במעשים הטובים שנעשו בו, והיו מצפות לראותו, ואפשר עוד שהיו שם עדיין יורשיו או תלמידיו והיו ממשיכי דרכו ליתן אוכל לנפשם של כל רעב וצמא ועיף במדבר.
[וע' תוס' סוכה כ"ד ב' ד"ה על].
ויש לציין דמצינו ביאורים אחרים מפרש"י שם, ולפי' המזרחי לק"מ, שפי' בפ' וישב, והיא מערת אברהם אבינו עליו השלום עכ"ל, ר"ל מערת המכפלה, ולפירושו לק"מ, ויעויין במהרש"א שם שכתב שלא ידע מ"ט לא רצה המזרחי לפרש כפרש"י בגמ', אכן להנ"ל י"ל דה"ט שלא פי' כן כיון שאברהם לא היה חי אז וכנ"ל.
ופי' מחודש מצאתי בפי' המיוחס להרע"ב עה"ת שם (הנקרא עמר נקא), שפי' כינוי הוא לאבר ההולדה כלומ' שהיתה תאבה ליכנס בפתחו והיינו לידבק בזרעו של אברהם שכל עינים צופות לראותה שהכל תאבים לידבק בו והיא ישבה שם ליזקק ליהודה שהוא מזרע אברהם עכ"ל, ולדבריו ג"כ לק"מ כיון דלא מיירי באברהם עצמו אלא בזרעו.
וכן במדרש אי' (ב"ר פה ז) שאמרה יהי רצון שאזקק לזרע אברהם, וכ' עלה בעל הטורים בפתח עינים אשר.
ס"ת למפרע רמ"ח כמנין אברהם.
וז"ל האלשיך אומרו בפתח עינים שאמרו ז"ל שלא מצינו מקום ששמו פתח עינים אלא שהוא זרע אברהם שהכל פותחין בו עיניהם, ועדיין קשה שלא על אברהם ידבר פה, וע"ש שהאריך הרבה.
מק"ט התשובה הוא: 117390 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/117390