{יום ג' ה' כסלו ע"ו
מודיעין עילית}
הנה ברוב הברכות אשכחן שפותח בעיקר ענין הברכה, וכמו החתימה שלהם, והקשה הג"ר ירחמיאל קראם מ"ט בברכה חמישית ההתחלה השיבנו אבינו לתורתך.
תשובה נראה שהכל מענין התשובה, אלא שבברכה עצמה אומרים את הפרטים, ובחתימה אומרים הכלל.
ויתכן ג"כ שהשיבנו לתורתיך הכונה לקיום המצוות, אע"ג דמיירי בעיקר על הלימוד עיין בטור סי' קט"ו, מ"מ מיירי גם ע"ז, וא"כ א"ש טפי.
וכן נראה באבודרהם בפירושו הראשון דהשיבנו אבינו לתורתיך היינו לקיום תורתיך ע"ש.
יתכן לומר עוד עפמ"ש ברפ"ב דמגילה דראו לומר אחר בינה תשובה, כדכתיב השמן לב העם וגו' ולבבו יבין ושב, וא"כ יש להסמיך תורה בתחילה, שזוהי הבינה שעי"ז שב, כדאי' בירוש' פ"ק דחגיגה ה"ז ובפתיחתא דאיכ"ר המאור שבה יחזירנה למוטב.
וכן ראיתי שביאר בספר המנהגות לרבינו אשר מלוניל וז"ל, השיבנו אבינו לתורתך לקיים כל תורתך ולשוב אליך בתשובה שלמה וזה אי אפשר בלא דעת ובינה ע"כ.
וז"ל ס' הכוזרי מאמר ג' פי"ט, על כן הקדים חונן הדעת סמוכה אל מה שאחריה ר"ל הרוצה בתשובה כדי שתהיה החכמה והדעת והבינה ההיא בדרך התורה והעבודה כמו שהוא אומר השיבנו אבינו לתורתך ומפני שאי אפשר לאדם בלתי חטא ופשע התחייב להתפלל על סליחת החטא במחשבה ובמעשה בברכת חנון המרבה לסלוח ע"כ.
וכן ברוקח על התפילה סי' ל"ד, עמ' קצה, כתב וז"ל, למה אומר אבינו בתפילה בב' ברכות השיבנו אבינו סלח לנו אבינו כי האב מצוה ללמוד את בנו ולמדתם אתם את בניכם וישראל אומרים רבונו של עולם ציוית לנו ללמוד את בנינו ואתה שכתוב בך וכל בנייך לימודי ה' וכת' ה' מלמדך להועיל ה' אלקים פתח לי אוזן לשמוע בלימודים וכת' בני בכורי ישראל לפיכך השיבנו אבינו מלכינו לעבודתך לתורתיך לכך נזכר כאן מידך היא ולך הכל כבן הנותן לאב ממון שלו סלח לנו אבינו הרחק ממנו את פשעינו כרחם אב על בנים מעולם ועד עולם עכ"ל, ועיין בטור שם.
מק"ט התשובה הוא: 119348 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119348