{בע"ה מוצאי ש"ק פ' תצוה ע"ו}
פעיה"ק ירושלם תובב"א
{לכבוד גיסי המופלג הג"ר אפרים הלוי דורפמן שליט"א}
ע"ד אשר שאל בענין מ"ש הספרים ליטול ידיו קודם תשמיש, אם יש בזה ענין מצד עצם הנטילה גופה, וא"כ מנ"ל ד"ז, שהרי לא נזכר בגמ' ענין זה כלל, ולכאורה אי"ז אלא למי שעושה תשמיש בחצות אחר שמתעורר, וע"ז אמרו שצריך ליטול ידיו שיהיו נקיות, אבל בלא"ה לא עכ"ד, ובאמת א"צ כת"ר שליט"א לדידי ודכותי, אבל מ"מ עיינתי קצת בזה ואכתוב לו מה שמצאתי ע"ז.
הנה עיקר הענין ליטול ידים קודם תשמיש הובא בשל"ה וז"ל (אות ק' קדושת הזיווג ס"ק קכ"ז), ויראו שניהם שיהיו ידיהם נקיות כי תמיד צריך להיות כלי של מים עומד לפני המטה ויטלו ידיהם קודם תשמיש בשביל לקדש וכן צריך ליטול אחר התשמיש כמבואר בבית יוסף ובשולחן ערוך (אורח חיים סימן ד' סעיף י"ח) עכ"ל.
וכן הובא במ"ב סי' ר"מ סקנ"ד.
ומל' השל"ה באמת י"ל דמשמע באופן שיכול להיות שכבר נתחייב בנטילה, שהזכיר שהכלי צריך להיות תמיד עומד לפני המיטה { והנה השל"ה מיד אח"ז (ס"ק קכ"ח) כתב, וענין זמן התשמיש בחצות לילה, ומי שלא יוכל לעמוד על עצמו ורוצה לשמש מיד כששוכב אזי כשיקרא קריאת שמע יקרא קריאת שמע וכל הפסוקים וברכת המפיל לא יאמר אלא עד אחר הביאה וכו' עכ"ל, אם כן באמת יתכן כי עד השתא נמי מיירי בכה"ג שעשה בחצות לילה, אכן י"ל לאידך גיסא דמדנחית השתא לחלק בזה משמע דלעיל מיירי בכל גוני, כיון דלא נחית לזה עד השתא.
וכן בלשון המ"ב שם, שכתב וז"ל, וכתבו הספרים שתמיד יהא אצל מטתו כלי מים ויטלו ידיהם קודם התשמיש ואחריו וכשמתעורר בקישוי אבר בחלום יזהר שלא לבעול וכו' עכ"ל, ויש כאן קצת משמעות דעד השתא לא מיירי דוקא כשמתעורר ורוצה לשמש.
אבל אינו מוכרח כלל.
אולם מה שרצה כת"ר לומר דבעצם בזמנן נהגו לעשות התשמיש דוקא בחצות יעויין סידור יעב"ץ הנהגת ליל ש"ק פ"ז חוליא ג' אות י"א דמבואר לכאורה לא כן.
}, ומאידך הזכיר בלשונו להתקדש, ואפשר דתרתי ר"ל, דמחד צריך שיהיה תמיד מים כדי שבודאי יטול אם יתחייב בנטילה, ומאידך רצה להזכיר גם ענין זה של להתקדש, דהיינו שגם אם לא נתחייב נטילה יש ענין ליטול משום קדושה יתרה.
ובאמת בס' חסד לאלפים ס"ס ר"מ כתב דנטילה זו משום רוח רעה, דוקא אם ישן או עשה אחד מן הדברים המביאין רו"ר, אבל אם לא נתחייב בנטילה כתב במורה באצבע סי' ב' שאי"ז אלא לקדש עצמו, ומ"מ חזינן מיהא שיש ענין בזה לקדש עצמו, [וכן הביא אאמו"ר שליט"א בס' יסודות הבית וקדושתו מהספר משכן ישראל עמ' פ"ח].
ואע"ג שלא מצינו ענין זה ברוב המצוות י"ל דהכא שאני כיון שצריך לקדש עצמו בשעת תשמיש.
ועיין עוד בשערי הקדש שם אות כ"ו ותשובת עולת יצחק סי' מ"ט (ועיין אישי ישראל עמ' כ"ז שהבין כפשוטו במ"ב שצריך נטילה לפני תשמיש).
מק"ט התשובה הוא: 117498 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/117498