אלו אילנות הכניס נח לתיבה
{בע"ה עש"ק פ' נח ג' מרחשון תשע"ו}
מה שהקשה למה לא הכניס נח לתיבה אלא אילני מאכל (ב"ר ל"א י"ד), ולא אילני סרק.
תשובה - הנה הגם שהכניס אילנות, גם אי נימא שהיה זה לצורך נטיעת אילנות אח"כ, לא הכניס נח לתיבה אלא דבר שיש בו צורך בעולם, והגם שאחז"ל שעתידין אילני סרק שיטענו פירות, מ"מ לא היה על נח לדאוג לדבר כזה, ומי שיעשה הנס לטעון מהם פירות הוא יעשה נס וישאיר לפלטה את אילנות הסרק.
וז"ל המהר"ל בגור אריה על פרש"י, הביא עמו זמורות.
דאם לא כן מהיכן היה ליטע כרם, אלא שהכניס עמו זמורות ויחורי תאנים.
ומה שהוסיף 'ויחורי תאנים' יש מפרשים דאם לא כן קשה ההיא דלעיל שאמר ש'עשה עצמו חולין שהיה לו לעסוק בנטיעה אחרת', ודלמא לא היה לו נטיעה אחרת, אלא שהיה לו גם כן נטיעות אחרות, כגון יחורי תאנים.
והקשו למה הכניס עמו אלו השנים בלבד ותו לא, ותירץ הר"ת מארולייניש בשביל שהם מתקלקלים יותר משאר נטיעות במים, ולכך הכניס עמו אלו שנים.
וקשה על פירוש זה דהא נקרא "מבול" (לעיל י, ז) 'שבלה הכל' (רש"י שם), וכל הזרעים והאילנות בלו ולא נשאר אחד, שהרי הכל בלה, ולי נראה מפני שהם מאכלי אדם ביותר משאר אילנות, כדאמרינן (ראה ברכות מד.
) היה אוכל בתאנים וענבים, והוא הדין אחרים שהם צריכים לעולם, כדמשמע בב"ר (לו, ג) שאף גרופית לזית הביא, ודרשו רבותינו ז"ל (שם בב"ר) מדכתיב (ר' לעיל ו, כא) "ואתה קח לך מכל מאכל ואספתו אליך", אין אדם כונס אלא אם כן צריך לו בסוף, וגם כן כאן היה כונס בשביל שיהיה צריך לו בסוף כשיצא מן התיבה עכ"ל, ומבואר גם בדבריו שרק דברים הצריכין למאכל אדם לאכילת דרי התיבה, וזה עדיפא ממ"ש, דלדבריו הובאו רק האילנות הצריכין ממש.
וז"ל הב"ר שם, [ואתה קח לך מכל מאכל אשר יאכל] ר' אבא בר כהנא אמר הכניס עימו דבילה, תני משום ר' נחמיה רוב מכנסו דבילה, אמר ר' אבא בר כהנא הכניס זמורות לפילים חצובה לצבאים זכוכית לנעמיות, ר' לוי אמר זמורות לנטיעות יחורים לתאינים גרופיות לזיתים, [על דעתיה דר' אבא בר כהנא והיה לך ולהם דבר שהוא לך ולהם, על דעתיה דר' לוי והיה לך ולהם את עיקר והם טפילה] ואספת אליך אין אדם כונס דבר אלא אם צריך אתו.
ומ"מ לכו"ע מבואר שהיה הענין למאכל ולא יותר.
מק"ט התשובה הוא: 119317 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119317