אורים ותומים בלילה
א) מה ששאל ע"ד בעל בעל הטורים שמות כ"ח ט"ו שכתב שאין שואלין באורים ותומים בלילה, ומאידך בש"א י"ד ל"ז כתיב וישאל שאול באלהים, וזה היה בלילה.
תשובה מרן הגר"ח קניבסקי שליט"א עמד ע"ז בדרך חכמה פ"י ציון ההלכה ס"ק ע"ז, וכתב דצ"ל ששאל מבעוד יום ואין מוקדם ומאוחר בתורה ע"ש עכ"ל.
בביאור הפסוק
ב) מה שהקשה עמ"ש שמות כ"ט פס' מ"ב מ"ג, פתח אהל מועד לפני ה' אשר אועד לכם שמה לדבר אליך שם, ונעדתי שמה לבני ישראל ונקדש בכבדי, דלמה היא ההתועדות אם לדבר עם משה או בשביל ישראל.
תשובה הדיבור הוא עם משה וכל זה הוא לכבודן של ישראל, כיון דמשה שליחא דציבורא הוא, ובפרט שהיה זה לבקשת ישראל, כמ"ש דבר אתה עמנו ונשמעה ואל ידבר עמנו אלהים פן נמות.
בביאור המקראות ורש"י בפרשת הקטורת
ג) במ"ש (שמות ל' ח') והקטיר עליו אהרן קטרת סמים בבקר בבקר בהיטיבו את הנרת יקטירנה, ובהעלת אהרן את הנרת בין הערבים יקטירנה קטרת תמיד לפני יהוה לדרתיכם, וכתב רש"י ובהעלות.
כשידליקם להעלות להבתן: יקטירנה.
בכל יום פרס מקטיר שחרית ופרס מקטיר בין הערבים עכ"ל.
והקשה כת"ר מ"ט פרש"י דיקטירנה קאי על קטורת של בקר ושל בין הערבים, הא מסברא י"ל דקאי על של בין הערבים דקאמר קרא בבקר ואח"ז קאמר בין הערבים.
תשובה באמת דברי רש"י צריכין ביאור, ושמא אין כונת רש"י לפרש תיבת 'יקטירנה', אלא רק לסכם את הדין אחר הכתוב, ולומר דאחר המקרא קי"ל שההקטרה שנזכרה כאן בשחרית ובין הערבים, יש להקטיר פרס בשחרית ופרס בין הערבים ויל"ע.
איך לא נפסל המזבח ע"י מגע הפעמונים
ד) מה שהקשה הגר"א גרבוז שליט"א [ר"מ דארחות תורה] להדעות שכל מיני מתכות אסורין ליגע במזבח (עי' דרך חכמה מבית הבחירה פ"א ס"ק ק"ה), א"כ איך לא נפסל המזבח כשעלה עליו הכה"ג עם הפעמונים.
לא זכיתי להבין מנ"ל שהפעמונים היו נוגעין בקרקע בהליכתו, דאדרבה סברא הוא שעשאום גבוהין קצת מן הקרקע כדי שלא ימאסו ולא יוזקו מן הקרקע, ובפרט לדעת הרמב"ן (הובא בדר"ח פ"ט מכה"מ ס"ק ל') שהפעמונים היו בתוך הרימונים, א"כ בודאי לא היו נוגעין, והוסיף אאמו"ר שליט"א דהנה גבי ציצית קי"ל שיזהר שלא יהיו נגררות ע"ג קרקע, וה"ה הכא.
ובענין מה ששאל על דין ההגשה, שמגיש את המנחה אל המזבח אע"פ שהיא של מתכת, הגרח"ק שליט"א הישב לאחי רש"א נ"י דמה שכתוב כתוב, יתכן שכונתו לתרץ דמצותו בכך, וכמו שתירץ על קושיא זו אאמו"ר שליט"א.
החילוק בין פסוקי בגדי כה"ג לכהן הדיוט
ז) כתב הג"ר יעקב דוד אילן (ר"מ דכנסת יצחק) וז"ל, יש לדקדק בפסוקים בחילוק בין בגדי כהן הדיוט לבגדי כה"ג, דהכא (שמות כ"ח ג') כתיב ועשו את בגדי אהרן לקדשו לכהנו לי, ולגבי בגדי כה"ד כתיב (פמ"ג) והיו וגו' לשרת בקדש, וצ"ע דאמאי קרא דלשרת בקודש נאמר רק על בגדי כהן הדיוט עכ"ל.
תשובה ז"ל הפסוק שם, והיו על אהרן ועל בניו בבאם אל אהל מועד או בגשתם אל המזבח לשרת בקדש, ופרש"י והיו על אהרן כל הבגדים האלה, על אהרן הראויין לו, ועל בניו האמורין בהם, וא"כ לא ידעתי מ"ט לא העתיק כל הפסוק דמבואר להדיא דקאי בין על כה"ג ובין על כה"ד.
ומ"מ מה דלא נזכר לכהנו לי על כה"ד, פשיטא שיש מעלת כהונה שיש בכה"ג שאין בכה"ד.
מק"ט התשובה הוא: 119328 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119328