לכבוד גיסי היקר הבה"ח אי"ש בלומנטל נ"י
שלום וברכה עד בלי די
ע"ד הנידון בלשון השו"ע סי' רע"ז ורמ"א סי' של"ו ס"א ומשנ"ב שם ס"ק יב, ובמה שנראה נסתר בדברי המשנ"ב אם יש שימוש בנטילת דבר מן האילן או שרק נאסר שמא ישתמש באילן, ואם הו"ל גזירה לגזירה.
הנה באמת לשון השו"ע מורה דהוה פשיטא ליה שזה בכלל עצם צורת ההשתמשות באילן שאסרו חז"ל, ואע"ג שהיה מקום להחשיבו כעין גזירה לגזירה, מ"מ חז"ל אסרו ההשתמשות באילן וכלול בזה כל מיני ההשתמשות.
וזה כעין מה שאמרו ברפ"ק דביצה כולה חדא גזירה הוא לגבי משקין שזבו עי"ש.
ונראה עוד, ובזה יבואר הסתירה בלשון דברי המשנ"ב, דעצם המעשה ליטול חפץ מע"ג אילן יש בזה צד להחשיבו כשאר כל שימוש באילן ממש, ומאידך יש צד להחשיבו כדבר שאינו שימוש באילן ממש, ומה שכתבו הפוסקים דחיישי' שמא על ידי זה ישתמש באילן, כוונתם ז"ל שהיה מקום לחלק בין שימוש זה לשאר שימושים באילן, ולאסור רק שימושים אחרים באילן ולא שימוש זה, אבל מאחר ולולי שנחשיב דבר זה עצמו בכלל ההשתמשות באילן לא תתקיים הגזירה של איסור שימוש באילן, ואי לא הא לא קיימא הא, וממילא החליטו חכמים להכליל מעשה הסמיכה כשימוש באילן ממש.
ואגב יש לציין דדין זה של ליטול חפץ מע"ג האילן בשבת אינו פשוט, ולכאורה תליא בפלוגתא דרבוותא, ועי"ש במג"א סי' של"ו סק"ב מש"כ שם בדברי הרא"ש.
בענין שאלתך השני' יעוי' בשו"ת הרשב"א ח"ה סי' נב וז"ל, עוד שאלת למה נתקן נוסח הברכה מחצה נמצא ומחצה נסתר.
תשובה דע דיש לבעלי החכמה סוד נשגב ואין לנו כאן עסק בנסתרות.
ואמנם יש טעם נגלה גדול התועלת במה שתקנו נוסח הברכות כן ר"ל בנגלה ובנסתר (כלומר בגוף שני ובגוף שלישי), לפי שכבר ידעת דשני יסודות יש שעליהם נבנה הכל.
האחד לדעת שהוא ית' מחויב המציאות ושאין ספק בזה כלל כמו שנתבאר ונתפרסם המופת עליו ביאור רב.
והב' שאין אמתתו יתברך מושגת כי אם לעצמו ית' לבד והוא במציאותו נגלה לכל ובאמתת מהותו נסתר ונעלם מהכל.
וכדי לקבוע שתי הפנות האלה בנפשותינו קבעו הנוסח בנגלה ונסתר.
ברוך אתה כמדבר עם מי שהוא נמצא מפורסם עם שהוא מדבר עמו פנים אל פנים.
וכדי שלא תשבש המחשבה שהוא ית' נמצא כמציאות שאר הנמצאים (ושחס) [ושיש יחס] בין מציאותו למציאותם קבעו אשר קדשנו, לקבוע בנפשותינו שאע"פ שהוא מפורסם מהות מציאותו נעלם ונסתר שאי אפשר לדבר בו רק בנסתר ברוך הוא עכ"ל.
ועי' בחי' הרשב"א ברכות מ, וברמב"ן עה"ת שמות טו, כו, ונפש החיים שער ב', וראה שיעורי מרן הגריש"א ברכות לה ע"א.
בברכה וכט"ס
מק"ט התשובה הוא: 120919 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/120919