שאלה
שלום רב!
בענין הדלקת נרות שבת המנהג שלא לכבות את הגפרור אלא להניחו ושיכבה מאיליו והשאלה היא למה זה לא נחשב מכבה הרי למעט את השלהבת גם אסור וכשהוא מניח את הגפרור הוא ממעט את השלהבת במקום בו הוא מניחו?
***
תשובה
בע"ה ז' כסלו תשע"ז
שלום וברכה
הנה יש הרבה לדון בכמה דעות כאן, האם האשה מקבל שבת ע"י ההדלקה קודם הברכה ולא הו"ל סתמא כעושה תנאי [וגם אין לעשות תנאי אלא לצורך כמו שכתבו האחרונים והמ"ב], אמנם מכיון שהנוהגות להשליך את הנר מסתמא נוהגות כן משום שסבורות ועכ"פ לחומרא כהדעות המחמירות בזה, ועודת כן כדי לקיים דברי השו"ע סי' רס"ג ס"י, שכתב, לבה"ג, כיון שהדליק נר של שבת חל עליו שבת ונאסר במלאכה.
ועל פי זה נוהגות קצת נשים שאחר שברכו והדליקו הנרות משליכות לארץ הפתילה שבידן שהדליקו בה, ואין מכבות אותה עכ"ל.
והנה דין זה להשליך כבר נזכר בשבלי הלקט והמקור מהתוספתא סוכה פ"ה עי"ש.
אמנם אם זה גורם לכיבוי לכאורה אין היתר בזה אם האשה כבר קבלה שבת, וכמו שכתבו התוס' בביצה כ"ב א' אין מכבין את הבקעת וכו' - מכאן יש למחות את הנשים שרגילות להסיר הפתילה מתוך השמן כשהיא דולקת ומשימין אותה על הקרקע וכן שלא לכסות את האור עכ"ל, ואמנם שם עסקו במי שגם מוציאה מהשמן ולא רק מניחה ע"ג קרקע, אבל אם נגרם כיבוי ע"י אחד מהם שמא יהיה אסור ג"כ.
אמנם יש מקום לומר דאין כונת התוס' שיש איסור בעצם השלכת הפתילה לארץ, אלא שזהו מנהג הנשים רוצות להרויח שלא לעבור על כיבוי, ומ"מ עוברות על כיבוי מצד אחר, מצד שהם מוציאות את הנר מן הפתילה, אבל מה שמניחות על הארץ אין בזה משום כיבוי.
והיה מקום לומר דבאמת אין איסור בסתם גרם כיבוי אלא באופן שבמעשה עצמו ממעט את האור ולא כל גרמא בעלמא, וזה יהיה תלוי בטעם האיסור להקטין את אור הנר, וכמו שכתבו התוס' עוד בעמוד הנ"ל וז"ל, והמסתפק ממנו חייב משום מכבה - אינו ר"ל מפני שממהר כבוי דלא הוי אלא גרם כבוי וגרם כבוי ביום טוב שרי אף על פי שממהר כבויה ובשבת נמי אינו חייב אלא היינו טעמא הואיל דבאותה שעה שהוא מסתפק ממנה מכבה קצת ומכסה אורו דלא יכול לאנהורי כולי האי כי איכא שמן מועט בנר ולכך נראה ככבוי ומכאן יש להתיר קנדיל"א של שעוה גדולה לחתוך למטה ממנה כיון דבשעה שחותך אותה אינו מכחיש מאור שלה כלל אף על גב שהוא גורם לגרום כבויה שרי וכו' ע"ש [דרק לחתוך באור שרי] עכ"ל.
אמנם בהרב המגיד פי"ב מהל' שבת ה"ב נראה דלא כהתוס' [ועי' באור הישר שם], וכן נראה בהרא"ש שחולק ע"ז.
ועי' במשנ"ב סי' רס"ה ס"א סק"ב ז"ל, ויתחייב וכו' - ואפילו להפוסקים שסוברין דעל סתם כיבוי אין בו חיוב חטאת רק איסורא בעלמא מלבד כשהוא מכבה כשצריך להפחמים וכדלקמן בסימן של"ד סכ"ז אפ"ה גזרו ביה רבנן הך גזירה עכ"ל.
ולכאורה בעניננו יהיה אסור גם באופן שמכבה חלק מן השלהבת כדעת התוס' וגם כשמחליש חוזק האש ומקרב כיבוי הנר עי"ז כדעת שאר ראשונים.
והנה כתב השו"ע סי' רע"ז ס"א, נר שמונח אחורי הדלת, אסור לפתוח הדלת שמא יכבנו הרוח וכו', וכתב המ"ב סק"א, ואין חלוק בזה בין נר של שמן או שעוה וחלב.
וכתב השו"ע עוד, ואם הוא קבוע בדלת עצמו, שפתיחתו ונעילתו מקרב השמן לנר או מרחיקו ממנו, אסור לפתחו ולנעלו.
וכתב הרמ"א הגה: ובנר של שעוה מותר לפתוח ולנעול אף על פי שהוא קבוע בדלת (ב"י) ע"כ.
ומה שמשנה צורת הלהבה עי"ז אינו משנה כיון שאינו פוגע בשמן לקרבו ולהרחיקו מן הנר.
ויש להסתפק אם המקרה דנן דומה לתחילת הסעיף שאוסר גם בנר שאין בו שמן, מצד הלהבה, או לסוף הסעיף, ולי נראה שדומה יותר לתחילת הסעיף מכיון שבודאי כשמשליך הפתילה החלק הנוגע בפתילה בקרקע הוא נכבה, ומה שבסוף הסעיף שם הותר בנר של שעוה הוא רק מצד שאין בזה חשש של שום כיבוי לשלהבת, אבל בעניננו בודאי יש חשש שמכבה חלק מן השלהבת.
ומ"מ לפום ריהטא ללא העיון הראוי נראה שאין היתר להשליך את הגפרור באופן שמכבה אפילו רק מקצת מן השלהבת, ועכ"פ בפסיק רישא שיכבה אין להתיר.
בכבוד רב
***
מק"ט התשובה הוא: 118992 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/118992