{עש"ק פ' ניצבים תשע"ה}
אעיר הערה קצרה מה שלא זכיתי להבין ממ"ש כת"ר שליט"א לדייק מלשון המקראות דגזרת ברית ומלח יוכל להתקיים רק על חלק מן השבטים ולא על כולם, וביאר דהיינו בזמן שגלו עשרת השבטים ונשארו בני יהודה, שאז נתקיימה גזירת גפרית ומלח בארץ ערת השבטים.
יש להעיר דהנה גזרת גפרית ומלח באמת היתה רק כשגלו כולם, ז"ל הגמ' יומא דף נד ע"א, והתניא רבי יהודה אומר חמשים ושתים שנה לא עבר איש ביהודה שנאמר על ההרים אשא בכי ונהי ועל נאות מדבר קינה כי נצתו מבלי איש עבר ולא שמעו קול מקנה מעוף השמים ועד בהמה נדדו הלכו בהמה בגימטריא חמשין ושתים הוו ותניא רבי יוסי אומר שבע שנים נתקיימה גפרית ומלח בארץ ישראל ואמר רבי יוחנן מאי טעמא דרבי יוסי אתיא ברית ברית כתיב הכא והגביר ברית לרבים שבוע אחד וכתיב התם ואמרו על אשר עזבו את ברית ה' אלהי אבתם.
ופרש"י חמשים ושתים שנה - היה מחרבות ירושלים בגלות צדקיהו עד פקידת כורש, שעלו לבנות הבית, שהרי לסוף שבעים לגלות יהויקים היתה הפקידה, כמו ששנינו במגילה (יא, ב), ושמונה עשרה שנה היה מכיבוש יהויקים עד חרבות ירושלים, דאמר מר: גלו בשבע גלו בשמונה גלו בשמונה עשרה גלו בתשע עשרה, ופירושו: גלה יכניה בשבע לכיבוש יהויקים, שהוא שמונה לנבוכדנצר, גלו צדקיהו וגלותו בחרבות ירושלים בשמונה עשר לכיבוש יהויקים, שהוא תשע עשרה לנבוכדנצר, דאמר מר: שנה ראשונה כיבש נינוה, שניה עלה וכיבש יהויקים.
וכ"כ בחידושי הריטב"א חמשים ושתים שנה.
פי' כי מן החורבן ועד תשלום שבעים שנה דפקידה שהיתה בימי כורש היו נ"ב שנה, כי מגלות יהויכין ועד גלות צדקיהו והחורבן הוי י"ח שנה כדאמרינן התם גלו בשבע גלו בשמונה גלו בי"ח גלו בי"ט וכדפירש רש"י ז"ל.
וז"ל הירושלמי מסכת כלאים פרק ט אמר ליה גפרית ומלח שרפה כל ארצה.
אמר רבי ברכיה מן הן שאל להן והן שאל להן לא שמעינן מינה כלום.
מיי כדון כיון שנשרפה א"י נעשה בהן מידת הדין.
תני בשם רבי יהודה שבע שנים עשת א"י נשרפת הדא הוא דכתיב [דניאל ט כז] והגביר ברית לרבים שבוע אחד.
כותים שבה מה היו עושים מטליות מטליות והיתה נשרפת, וכ"א בפסיקתא דרב כהנא.
ועוד דהנה לדעת הבבלי שלא היה בנ"א בא"י בזמן שהיה גזרת גפרית ומלח א"כ כשעדין לא גלו כולם הרי היו דרים הכותים בערי עשרת השבטים, ומבואר דגזרת גפרית ומלח לא היה כבר בתחילה וגם כשנחרבה שומרון לא חרבה בגפרית ומלח כסדום עד אשר גלו כולן.
וכמ"ש בברכות דף נח ע"א אמר רבי ירמיה בן אלעזר נתקללה בבל נתקללו שכניה נתקללה שומרון נתברכו שכניה נתקללה בבל נתקללו שכניה דכתיב ושמתיה למורש קפד ואגמי מים נתקללה שומרון נתברכו שכניה דכתיב ושמתי שמרון לעי השדה למטעי כרם וגו'.
ומבואר שעדיין לא היתה גזרת גפרית ומלח.
וכן בפ"ק דמגילה גבי גם יהודה שת קציר לך בשובי שבות עמי ע"ש, ומבואר ג"כ לפו"ר שעדיין לא היה גזרת גפרית ומלח.
וכן ראיתי עוד בחזקוני [דברים פרשת ניצבים פרק כט פס' כב], שרפה כל ארצה - וכי בעון יחיד יקצוף הקדוש ברוך הוא על כל העדה, תשובה לדבר מפסל מיכה שגדל שרשו שזנו אחריו שבט הדני ואחריו עשרת השבטים עכ"ל, ומבואר ג"כ מדבריו דהמכוון הוא על כל א"י.
ובהדיא אי' ברש"י דברים פרק כט פס' כח, הנסתרת לה' אלהינו - ואם תאמרו מה בידינו לעשות, אתה מעניש את הרבים על הרהורי היחיד, שנאמר (פסוק יז) פן יש בכם איש וגו', ואחר כך (פסוק כא) וראו את מכות הארץ ההיא, והלא אין אדם יודע טמונותיו של חבירו, אין אני מעניש אתכם על הנסתרות, שהן לה' אלהינו והוא יפרע מאותו יחיד, אבל הנגלות, לנו ולבנינו לבער הרע מקרבנו, ואם לא נעשה דין בהם יענשו את הרבים.
נקוד על לנו ולבנינו, לדרוש, שאף על הנגלות לא ענש את הרבים עד שעברו את הירדן משקבלו עליהם את השבועה בהר גרזים ובהר עיבל ונעשו ערבים זה לזה [סנה' מג ב].
ופי' הרא"ם, ואמר, שמפני שמהמקראות הראשונות נראה שמעניש ה' יתברך את הרבים על חטא היחיד, על שלא מיחו בידו ולא בערוהו, שהרי בתחלה אמר (פסוק יז): "פן יש בכם איש" וגו' שהוא יחיד, ואחר כך אמר (פסוק כא): "וראו את מכות הארץ ההיא" שהם רבים, ויש להם לישראל להתאונן על זה: מי יוכל לדעת טמונותיו של חבירו עד שיעניש אותנו על שלא מחינו בידו ולא בערנוהו מקרבנו.
השיב בזה ואמר: איני מעניש אתכם על הנסתרות, שהן לה' אלהינו, והוא יפרע מאותו היחיד, אבל הנגלות, "לנו ולבנינו לבער הרע מקרבינו", ואם לאו, יענשו הרבים בעבורו.
ומכ"ז מבואר לכאורה דהכונה לכל השבטים ולא לשבט ומשפחה מסוימין או לעשרת השבטים.
ואם דיוקו כמ"ש בלשון השאלה הוא ממ"ש הדור האחרון והנכרי אשר יבוא מארץ רחוקה, דמשמע שהדור האחרון גופיה הוא מא"י, יש לציין דהכלי יקר עמד בזה ודייק דמ"ש על הנכרי מארץ רחוקה אתא ללמד מילתא אחרינא, ולפ"ד אין ראיה.
וז"ל הכלי יקר כך מה שנאמר כאן ואמר הדור האחרון וגו' והנכרי וגו' שניהם יאמרו דרך חידוש מה שקרה לאיש ההוא ודוקא הדור האחרון או הנכרי אשר יבוא מארץ רחוקה יאמרו וידברו זה לזה דרך חידוש מה שקרה לאיש הזה, אבל אותו דור וכן הגוים הקרובים אשר ראו בעיניהם אותן המכות ומכירין את האיש ואת שיחו ודאי ידונו אותו לכף חובה ויצדיקו עליו את הדין, אמנם הדור האחרון והנכרי אשר לא הכירוהו יאמרו זה לזה ממה שקרה לו ויהיה אצלם למשל ולשועי ע"כ.
עוד יש להעיר דהנה לפירושו ד'ארץ' קאי על שבט מסוים, וכולה פרשה קאי על עונש שיהא לאותו שבט או משפחה, והביא פסוקים דשייך שיקרא ארץ שבט א' ג"כ 'ארץ', א"כ מאי היא דכתיב ויחר אף ה' בארץ ההיא ויתשם ה' מעל אדמתם באף ובחמה וישליכם אל ארץ אחרת הא לא היה שום שבט שלם שגלה קודם גלות יהודה ובנימין, עיין בד"ה, וכן מוכח מדברי רבינו תם המובא בתוס' ורשב"א בגיטין ל"ו ע"ש, [ועיין גם פסחים ג' והבן].
ובעצם מה שהקשה למה לא הובטחו ישראל אלא דלא כלה שבטא [ב"מ קט"ו ב'] ולא הובטחו דלא כלה מקום שבטא מא"י הנה זהו מילתא דפשיטא, שכן בעוה"ז עד תחית המתים לא יוכלו המתים לשוב באופן רגיל, ולכך לא כלה שבטא, משא"כ א"י שחזרה מקצתה בעוה"ז וכמ"ש בירוש' כמה חצופה א"י שעדיין עושה פירות, פי' שכוחה גדול שעדיין יכולה לעשות פירות אחרי גפרית ומלח.
ועוד דשבט הרבה יותר חשוב מא"י שכל עצמה לא נבראת אלא לצורך ישראל.
ועוד דאם כלהחלק של שבט א', עדין לא כלתה תקותם, שיכולים לקנות בית מדור ושדה תבואה מנחלת שאר שבטים.
{[ואבקש אם יוכל מכת"ר שכתב זה לשוב אלי וליצור עמי קשר שחשקה נפשי לדון ולפלפל בעניין כדרכה של תורה].
}
מק"ט התשובה הוא: 117428 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/117428