בע"ה עש"ק פ' האזינו י"ב תשרי תשע"ו
שאלה - ז"ל בעל הטורים דברים פרשת האזינו פרק לב פס' א, כפי הפשט האזינו השמים פירוש יושבי הערים הגדולות בצורות בשמים.
ותשמע הארץ יושבי הארץ, פירוש יושבי כפרים וערים הקטנים ע"כ.
ותמוה דהרי כל ישראל אז היו במדבר ולא בכרכים ובכפרים.
ואת"ל שדיבר משה אל דורות העתידים, פשיטא, דמאי ס"ד דלא שהוצרך לפורטן.
תשובה - הנה ראשית כל יש לידע דשבט ראובן וגד כבר הי"ל ערים אז, והיו גם כפרים כדכתיב ויאיר הלך וילכוד את חוותיהם, ומתרגמינן כפרניהון.
אמנם בל"ז לק"מ דברי התורה נכתבה גם לדורות הבאים, ומה שתמה דפשיטא שאין השמים והארץ חלוקין בזה, לא הבנתי מדוע תמיהתו מתעוררת רק אם נפרש דמיירי על הדורות הבאין.
אמנם מאחר שהקשה טוב הדבר שתבוא הקושיא לידי יישוב, מלהשאירו בלא מענה, וז"ל הספרי, למה העיד משה בישראל את השמים ואת הארץ, השמים לעדה למצות השמים, והארץ - למצות הארץ עכ"ל.
ולפרש הדברים לענינינו י"ל ג"כ דיש מצות דשייכי בכרכים, כמ"ש בפ' ערבי פסחים רווק הדר בעיר ואינו חוטא, ואמרי' בגמ' יושבי כרכים שמצויין ביניהן גזל ועריות, ויש מצות דשייכי בכפרים, כגון ראשית הגז וערלה כו'.
ובא לצוות על שניהם.
והרב אלשיך ג"כ הזכיר דרשא מעין זו דמיירי על יושבי השמים והארץ, אם כי בסגנון אחר, וז"ל על דברים פרשת האזינו פרק לב פס' א, וזה אומרו האזינו והשקיטו השמים אפילו יושביהן תחלה כדי שואדברה אני, כי צדיק מושל על כל הבלתי בחיריים, ואפילו כי אדבר עליהם קושי שהוא ענין דבור.
אך על בני אדם שוכני ארץ, למה שבעלי בחירה הם, הוא אומר ותשמע הארץ, אך לא דרך צווי לומר שמעו הארץ כי בחיריים הם, וגם לא אומר שיקדימו לשמוע טרם אדבר, רק בעת צאת אמרי מפי עוד אני מדבר והם שומעים.
וגם לא ישיתו לב אל עצמי שישמעו להיותי המדבר, כאשר אמרתי אל השמים שיאזינו כדי שאדברה אני, כי הלא יושבי הארץ בחיריים כמוני, ולא יעשו רק בעד המאמרים בעצמם היוצאים מפי כי מאתו יתברך המה, ולא אל עצמי להיות אני הדובר.
וגם לא בדרך קושי, כי אם בדרך חבה שאפילו אמרי מוסר והתראה בבחינת חבה כאב את בן ירצה ולא בבחינת קושי.
והנה כל זה היה במשה, אך ישעיה הנביא לא ערב אל לבו לומר כמשה, שלהיותו הוא המדבר ראוי יאזינו השמים ואפילו הארץ.
על כן מה עשה, שיתף שניהם ואמר שמעו שמים והאזיני ארץ, אך לא למעני רק כי ה' דבר, ומלפניו תחתו כאחד שמים וארץ.
וגם בדרך צווי לומר שמעו והאזינו.
אך להיות הוא הקורא אותם, שינה לומר שמיעה במי שהוא יותר רחוק ממנו כמאמרם ז"ל.
עכ"ל.
והנה מה שהניח השואל דמיירי רק לישראל, ומכח זה הקשה מה שהקשה, איני יודע זה מנ"ל דאע"ג דעיקר השירה לישראל נאמרה אבל הרי נאמרו בו דברים ג"כ המכוונין כלפי הגוים כמו הרנינו גוים עמו כו'.
ובזה מתורץ קו' זו מכמה פנים.
מק"ט התשובה הוא: 119304 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/119304