במשנ"ב סי' תעג ס"ק סד הביא בשם החי"א (כלל קל הסדר בקצרה מגיד) דבשעת הדחק תשמע הקידוש ואח"כ מרבן גמליאל אומר עד לאחר שתיית כוס ב' שהרי מי שלא אמר ג' דברים הללו לא יצא עכ"ד. והוסיף עוד בשמו החי"א ...Read more
במשנ"ב סי' תעג ס"ק סד הביא בשם החי"א (כלל קל הסדר בקצרה מגיד) דבשעת הדחק תשמע הקידוש ואח"כ מרבן גמליאל אומר עד לאחר שתיית כוס ב' שהרי מי שלא אמר ג' דברים הללו לא יצא עכ"ד.
והוסיף עוד בשמו החי"א דנוהגין שגם קוראין אותן שתשמע סדר עשרה מכות שהביא הקדוש ברוך הוא על מצרים כדי להגיד להם כמה נסים עשה הקדוש ברוך הוא בשביל ישראל ע"כ, אבל משמע דזה כבר אינו מחיובא אלא ממנהגא כעין מה שנקטו רוב הפוסקים לגבי אמירת שמע לנשים לקבל עומ"ש ולא מעיקר דינא (רק דשם הוא באמת רשות מעיקר דינא משא"כ כאן עיקר הגדה היא חובה רק שיוצאת חובתה בשמיעת ר"ג אומר).
ויסוד הסברא נתבארה ביתר הרחבה בשו"ת בנין ציון ס"ס ל, דדינא דרבן גמליאל אומר וכו' הוא שיעור למטה לענין מצוות סיפור יציאת מצרים דבפחות מזה אין יוצאים יד"ח ולמעלה ירבה כמה שירבה, ולפ"ז דינא דארמי עובד אבי דדורש כל הפרשה וכן עבדים היינו בפסחים קטז ע"א הכל הוא למצוה ולכתחילה אבל לא לעיכובא, ולכן נקט המשנ"ב דלכתחילה תשמע כל ההגדה ואם א"א תשמע עכ"פ ר"ג אומר והברכות.
וקצ"ע דבבנין ציון שם מבואר דנקט כאן בטעמא דנפשיה דלא כהראשונים שהזכיר שם.
ואולי עכ"פ בדוחק יש מקום לומר כן (אליבא דהחי"א והמשנ"ב) בדעת הר"ן שהזכיר שם, דהר"ן שם נקט דדינא דרבן גמליאל הוא במצוות קרבן פסח ואכילת ומרור וע"ז השיג הערל"נ דלולא דבריו הו"א שהוא בדין סיפור יציאת מצרים, ויש מקום לטעון דהר"ן לא פליג ע"ז רק דשויוהו רבנן שאם לא יספר סיפור יציאת מצרים לכה"פ באמירה זו לא יצא יד"ח מצה ומרור, והר"ן לא נחית לפרש דאמירה זו היא מאמירת סיפור יציא"מ שהוא דבר הלמד מעניינו מהנוסח עצמו, וכן נלמד מהסמיכות במשנה לפרטי סיפור יציאת מצרים כמ"ש כבר הערל"נ, וממילא קאמר רבן גמליאל דמתוך כל מצוות סיפור יציאת מצרים זו היא האמירה המעכבת.
ואכן שוב מצאתי דבאבודרהם וכל בו על הגדש"פ פירשו בפשיטות אף על פי שיאכל פסח מצה ומרור לא יצא ידי חובתו אם לא יאמר שלשה דברים אלו למה באים, שמצאנו שהכתוב הקפיד באמירה ובהגדה עכ"ד, ומבואר דמחד גיסא סברו שהוא בא להשלים דין פסח מצה ומרור, ומאידך גיסא הדין עצמו הוא דין בהגדה דהרי למדו דין זה מדינא דהגדה דוהגדת, וכן ברמב"ם פ"ז מהל' חמץ ומצה ה"ה מבואר דהוא מדין הגדה (וע"ש בחי' הגר"ח).
וכן מבואר בכמה ראשונים דרבן גמליאל אומר כל שלא אמר ג' דברים לא יצא יד"ח סיפור יציאת מצרים (ראב"ן ומחז"ו ורשב"ץ ועוד, עי' בשולי המנחה על המנ"ח מצוה כא הערה כח).
ובאמת יעוי' במשנה אחרונה ריש פאה שהקשה למה לא תנן סיפור יציא"מ בהדי דברים שאין להם שיעור ותירץ דיש לזה שיעור למטה דכל שלא אמר ג' דברים הללו לא יצא, ומבואר דסבר בפשיטות כפירושו של הערל"נ לדינא ולא הביא דעות בזה, ויש לומר שכך סברו גם החי"א והמשנ"ב.
והנה במשנה מבואר דצ"ל דרך שאלה ותשובה, ואמנם ד' קושיות לאו לעיכובא דוקא כדאמרי' בפסחים קטו ע"ב עדיין לא קאכלינן וכו' פטרתן מלומר מה נשתנה, וכן בפסחים קטז ע"א גבי ר"נ ודרו עבדיה אמר ליה בעי לאודיי ולשבוחי אמר ליה פטרתן מלומר מה נשתנה, (ואמנם התוס' בסוף דף קטו ד"ה כדי נקטו דאינו פטור ממה נשתנה ממש ולפו"ר משמע דהוא חיובא, וכ"כ הפר"ח סי' תעג סק"ז על הא דרב נחמן ודרו עבדיה, אבל ברשב"ם וריא"ז ועוד פוסקים נקטו בפשיטות לענין לא קאכלינן שהוא פטור גמור וכ"מ בשבלי הלקט).
אבל עכ"פ משמע לכו"ע דצריך להיות דרך שאלה ותשובה כדאמרי' ואם אין דעת בבן אביו מלמדו במשנה בפסחים, וכדאמרי' ואפי' ב' ת"ח היודעים בהל' הפסח וכו' בגמ' שם, וכדאמרי' במכילתא ושאינו יודע לשאול את פתח לו.
ואמנם גבי רב נחמן ודרו עבדיה לא היה דרך שאלה ותשובה אבל עכ"פ היה על ידי דיבור שהוציא מעבדו משא"כ כאן היה בלא שום דיבור, וגם יש כת"י שלא גרסו פטרתן מלומר מה נשתנה בעובדא דרב נחמן ודרו, וכ"ג הרשב"ם ואבודרהם והמאירי בלא תיבת אלו, ועי' מש"כ בהערות הגריש"א ובדקדוקי סופרים דלהלכה בודאי שא"א לצאת באופן כזה בלא שאלה ותשובה ושאין לגרוס תיבות אלו, ועי' בעלי תמר על הירושלמי פסחים פ"י ה"ד.
ואולי מחומר הקושיא יש ליישב דהנה דעת מהרי"ל המובא ברמ"א סי' תעג ס"ז דהנשאל אינו צריך לומר מה נשתנה וכך פסק הרמ"א דלא כהרמב"ם הל' חו"מ פ"ח ה"ב שהנשאל חוזר ואומר, וכן מוכח מדאמרי' שאם הוא לעצמו שואל לעצמו משמע דכ"ז כשאין לו בן שישאלו, וכן מוכח גם מל' הגמ' פטרתן מלומר מה נשתנה עכ"פ להראשונים דמפרשים שנפטר לגמרי (וע"ע פר"ח וחת"ס בשו"ע שם ובנימוקי הגרי"ב פסחים קטו ע"ב).
והנה יש לחקור לגבי שאר המסובין בסעודה ששמעו השאלה ושמעו התשובה, ובפשוטו גם הם אינם צריכים לשאול, דהעיקר הוא שיש כאן סיפור יציאת מצרים על ידי שאלה ומאחר דיש כאן מי שמספר יציאת מצרים על ידי שאלה סגי בזה.
והשתא יש לומר דאולי סברו החי"א והמשנ"ב דמעיקר הדין דין שמיעת השאלה הוא רק על המספר עצמו אבל השומע מן המספר אינו לעיכובא לשמוע את השאלה דהעיקר שהוא שומע ממי שעונה על שאלה ויוצא עמו יחד.
ויש להוסיף דיש שהעירו היאך שייך שומע כעונה בסיפור יציאת מצרים כיון דהוא מצוות סיפור, ועי' בשולי המנחה מצוה כא מה שהביאו בזה, (וגם אם נימא דדרך שאלה ותשובה הוא רק לכתחילה מ"מ הרי לכתחילה מיהא בעינן), ולכאורה הביאור בזה דצורת קיום המצוה דיש שומע ויש מספר ולכך נאמר בתורה שצורת המצוה צריכה להיות על ידי שאלה ותשובה דהצורה היא שיש שואל ויש משיב, והשומע מן המשיב לו את התשובה יצא במצוות השואל והמשיב יצא במצוות המשיב ואין צריכין שניהם לומר גם השאלה וגם התשובה כנ"ל.
ואם נימא דעיקר המצוה זכירה וסיפור כנ"ל ושאלה ותשובה הוא רק לכתחילה טפי ניחא.
ואולי באמת יש לומר דמ"ש רבן גמליאל אומר כל שלא אמר וכו' לא יצא ידי חובתו הא אמר יצא היינו דאף מה נשתנה אינו לעיכובא מעיקר הדין כמו שסוברים לענין פרשת ארמי אובד אבי.
ואמנם נזכר במשנ"ב סי' תעג סקכ"א דצורת המצוה היא דרך שאלה ותשובה ומדמייתי שם קרא משמע שהוא דאורייתא, וכן יש אחרונים שנקטו שהוא דאורייתא (הגר"ח הלוי ושוע"ר, ועי' בהרחבה בנידון זה בשולי המנחה מצוה הנ"ל), אבל גם אם הוא לכתחילה מדאורייתא, מ"מ יעוי' במכילתא דרשב"י עה"פ והגדת לבנך אע"פ שלא שאלך, ומשמע דדין שאלה הוא היכא דאפשר, ובלא זה יוצא באמירה בעלמא וצל"ע אם הוא סותר לדין את פתח לו דבמכילתא דר' ישמעאל, או דיש לומר דגם את פתח לו אינו לעיכובא דהעיקר הוא לספר וכמו שהביא הרמב"ם בספר המצוות מדכתיב זכור את היום הזה דיש מצוה להזכיר, וצל"ע למעשה בכל הנ"ל.
ויש להוסיף דלכאורה בשואל לעצמו ליכא עיקר דינא דאורייתא דשאלה ותשובה (ובאמת במכילתא דרשב"י לפו"ר יש לפרש שם דבהוא לעצמו אינו שואל לעצמו אלא מגיד בלבד, ויש לדון א"כ אם בכלל שייך להביא מזה ראיה לדידן דשואל לעצמו לומר דגם לדידן אינו לעיכובא), אלא שמזה גופא ממה שתקנו ששואל לעצמו יש ללמוד דבאמת אינו לעיכובא, (וע' בכל הנידונים דלעיל מה שהביאו בשולי המנחה שם מהאחרונים).
ורק יש להעיר בקצרה דעיקר דברי החי"א והמשנ"ב נאמרו במשרתת, ואולי במשרת לא אמרו דבר זה, מאחר דבמשרתת הוא קל יותר מכיון שיש בזה צירוף הדעות דבאשה דינה מדרבנן, ועי' בהרחבה במנ"ח מצוה כא (והי' מקום לומר דאפשר דעיקר שאלה שייכא באיש טפי ועי' בקה"י ריש סוכה בדעות בדין חינוך הבן באשה וצל"ע, אם כי כאן מבואר דאפי' ב' ת"ח שואלין זל"ז).