א) ששאלת אם חיוב נטילה אחר נגיעה במנעלים הוא משום רוח רעה או נקיות, הנה פשטות הדבר שהוא רק משום נקיות, ומ"מ יש דעות בזה וכמו שהבאתי חלק מהדעות בזה בתשובה אחרת [עי' בד"ה המודד נעליים חדשות בחנות האם ...קרא עוד
א) ששאלת אם חיוב נטילה אחר נגיעה במנעלים הוא משום רוח רעה או נקיות, הנה פשטות הדבר שהוא רק משום נקיות, ומ"מ יש דעות בזה וכמו שהבאתי חלק מהדעות בזה בתשובה אחרת [עי' בד"ה המודד נעליים חדשות בחנות האם צריך נטילה מחמת הנגיעה בהם, וע"ע בד"ה הנוגע במקומות המכוסים כשאינם מזיעים האם צריכים נטילה או לא].
ב) ששאלת אם באופן שנטמאו הידיים מרוח רעה של בית הכסא אם צריכין נטילה ג' פעמים או פעם אחת, הנה במשנ"ב סי' ד הביא דעות בזה אם נטילה מבית הכסא היא משום נקיות או רוח רעה (ובשו"ע לעיל מינה משמע שהוא רק משום נקיות, וגם במשנ"ב הנ"ל אפשר דעיקר דעתו שהוא משום נקיות בלבד), ומשמע שם דבזה תלוי הנידון דאם הוא מצד רוח רעה בעי' נטילה ג' פעמים, ועי' עוד בארצה"ח שהאריך בזה, וכבר נתבאר דכל מה שלא נזכר להדיא בגמ' שהוא משום רוח רעה הוא מחודש לומר שהוא משום רוח רעה, ואולי יש לצדד דגם הסוברים דהוא משום רוח רעה ומצריכים נטילה ג' פעמים היינו בתורת חששא, דאפי' אם הוא רוח רעה מ"מ מנ"ל דהך רוח רעה מקפדת כמו בבת מלך דמקפדת עד שיעבירוה בג' פעמים כמ"ש בגמ'.
ויעוי' בתשובה אחרת [ד"ה היוצא מבית הכסא האם צריך נטילה ג' פעמים] שכתבתי עוד איזה פרטי דינים בנטילת בהכ"ס אם הוא ג' פעמים.
ג) ששאלת אם צריך לנגב ידיו קודם נט"י משום רוח רעה יעוי' מה שכתבתי בשאלה דומה לזה לגבי מים אחרונים (ד"ה מי שידיו רטובות כשנוטל מים אחרונים האם צריך לנגב ידיו), ושם נתבאר דניגוב ידיים (להמצריכים כן) בנט"י שקודם הסעודה הוא דין מיוחד בנט"י שקודם הסעודה משום שלא ייטמאו מי הנטילה על ידי המים הטמאים, אבל שם במים אחרונים הוא משום זוהמא.
ויש להוסיף דבניד"ד אשכחן דבעי' ג' נטילות בזה אחר זה דבת מלך היא ומקפדת ואינה עוברת עד ג' פעמים כמ"ש בגמ', וא"כ כמו שנטילה שניה ושלישית הם על ידיים רטובות כך נטילה ראשונה תוכל להיות על ידיים רטובות (ולא דמי לסעודה ששם עיקר הנטילה היא רק אחת ומים שניים להסוברים שיש מים שניים הם רק להעביר מים ראשונים).
ויש להוסיף דאם הטיפות הרטובות שעל הידיים מטמאות את המים העוברים עליהם (כמו שי"א כן לענין נט"י לסעודה) א"כ כ"ש שהידיים עצמן ייטמאו את המים העוברים עליהם.
ויש להוסיף דיש צד בשו"ע סי' ד ששכשוך בג' מימות מחולפין מהני להסיר הרוח רעה אע"פ שלא היו דרך נטילה ולא אמרי' דהמים נטמאין מהידיים ואין להם תקנה אח"כ, ומיהו שם כיון שהיה על כל היד ס"ד שהוא כעין נטילה.
ויש להוסיף עוד דבסעודה עיקר המטרה היא שלא יישארו הידיים טמאות אחר הנטילה משא"כ בניד"ד אין הידיים נטמאות אחר נטילתן ועוד יש להוסיף דנט"י של סעודה שהוא משום גזירת חכמים יש דינא דטומאת משקין שיכול לטמאות המים (מטמאך לא טמאוני ואתה טמאתני) משא"כ בניד"ד מה שיוכלו מי הנטילה להיטמאות על ידי משקין יוכלו להיטמאות על ידי הידיים גופיהו, ואם אינם מטמאות מן הידיים גם מן המים לא ייטמאו.
ואף שהיה מקום לחלק דבידים מועיל נטילה ג' פעמים ואילו לטהר מים לא מצינו להדיא בגמ' דמועיל נטילה ג' פעמים מ"מ נטילה פ"א גם לידיים אינה מועילה.
וגם לא מצינו שינגבו הידיים לפני נטילה זו (ואמנם דנו כמה אחרונים ומחברי זמנינו אם צריך לנגב ידיו אחר הנטילה קודם הברכה אבל לא מצאתי שדנו על ניגוב קודם הנטילה).
קרא פחות