אם יש לו תפילין של ימני יניחם, ואם אין לו יניח את של השמאלי באופן שהמעברתא שלא לצד הכתף וקשר היו"ד לצד הלב.
ואם הוציא את הרצועה והשחיל אותה מחדש נראה שעכ"פ בדיעבד יכול לסמוך על זה אע"פ שלא היתה פונה הקשר של יו"ד כלפי התפילין (והעיקר שיהיה עם התפילין ודבוק להם).
ואם יכול בקלות לקשור הכול מחדש באופן שיהיה כמו של ימין הוא מצוה מן המובחר אבל אין מחוייב לטרוח בזה.
ואם הניח את התפילין באופן שהמעברתא לצד מעלה והקשר של יו"ד לצד חוץ ראוי שיחזור ויניח באופן שהתבאר בתחילת הדברים (דאמנם מעיקר הדין החי"א מיקל בזה אבל הבה"ל ציין דלדעת חלק מהפוסקים לא יצא ידי חובתו מדאורייתא באופן זה).
מקורות:
הנה המניעה בהנחת תפילין באופן זה לכתחילה היא, שבתפילין של יד של כל אדם בין ימני ובין שמאלי הן עשויות באופן שהמעברתא (דהיינו המקום בתפילין היכן שהרצועה עוברת) לצד הכתף והקשר של יו"ד הוא לצד הלב, כמו שפסק בשו"ע או"ח סי' כז ס"ב וס"ג.
וממילא כאשר מניחים תפילין שמאליות על יד ימין צריכים להתפשר באחד מהדברים, דהיינו או להשאיר אותן באותה זוית שהמעברתא למעלה ואז הקשר של יו"ד אינו פונה לצד הלב דהיינו לא לצד האדם עצמו אלא לצד החוץ, או לאידך גיסא לסובב את זוית התפילין כדי שהיו"ד תהיה לצד הלב, אבל להתפשר במיקום המעברתא שתהיה לצד מטה.
והנה לכאור אם יש אפשרות לשנות את קשירת הרצועות באופן המועיל כגון שיש לו רשות לשנות וגם יודע לשנות זה בודאי הטוב ביותר שישנה ואז יוכל להניח הקשר של יו"ד במקום וגם המעברתא במקום, אבל הנידון לכאורה הוא כאשר אין אפשרות לשנות את הקשר, מה יעשה באופן זה (ולהלן יתבאר אם יש חיוב בזה כשיכול או לא).
והכריע הבה"ל שם בשם האחרונים [שבות יעקב ח"א סי' ג וארצות החיים לב הארץ סי' כז ס"ג] דמוטב שתהיה המעברתא שלא במקומה מאשר שיהיה היו"ד שלא במקומו, והטעם שהיו"ד שתהיה במקומה הוא יותר חיוב מדינא דגמ' לחלק מהפוסקים כמבואר שם בשם הגר"א.
והביא שם הביאוה"ל עצה נוספת מהחי"א כלל יד אות יג, שיוציא הרצועה ממקומה ויכניסנה מהצד השני, ואין כוונתו להתיר כל הקשירה אלא להוציא הקשירה כמות שהיא ולהכניס כולה כך מהצד הנגדי, וכך ירויח שגם המעברתא תהיה במקומה וגם היו"ד יהיה במקומו, ומה שהיו"ד לא יהיה מונח פונה לתפילין (כיון שנקשר במקורו בכיוון הנגדי), לית לן בה, וכן הובאה עצה זו בנחלת שבעה סי' מא (הובא גם בשבו"י שם ובארצה"ח שם) שסובר להדיא דאין קפידא אם היו"ד יהיה לצד הבית או לא, ועי' ברש"י מה שפי' לענין היו"ד.
אבל הבה"ל נקט שיותר טוב לעשות כמו העצה הקודמת (של השבו"י והארצה"ח) משום שהבה"ל חשש דאולי יש קפידא מדיני קשר היו"ד [שהוא הלכה למשה מסיני] שיהיה פונה לצד הבית.
ולענין אם מחוייב להתיר את הקשר כדי לצאת כל הצדדים לפי האופן הטוב ביותר הראשון הנ"ל, מסתימת הבה"ל משמע שאינו מחוייב בטירחא זו מאחר שענין מיקום המעברתא הוא מנהג ומאידך לקשור מחדש טירחא יתרה, וכן בשבו"י בפנים נקט שהיא טירחא שלא לצורך (וכתב שם עוד לעניין עצתו של הנחלת שבעה שיש בזה הורדה מקדושה ודבריו צע"ק כיון שמתיר מתפילין לתפילין והוא אף לאותן התפילין, ולא משמע שחשש לספקו של הבה"ל הנ"ל שזה לא נזכר בדבריו כלל וגם לא משמע בדבריו שמי שעשה כהנחלת שבעה יש צד שלא הניח תפילין, ואולי כוונתו שכיון שמתיר שלא לצורך הו"ל קצת כהורדה מקדושה, וא"כ גם באופן שמתיר לגמרי אפשר שסובר שהיא טירחא שלא לצורך, וממילא הו"ל קצת כהורדה מקדושה).
וגם הנחלת שבעה שם שהוא סובר כהחי"א הוא סובר לאידך גיסא שאין קפידא במה שאין היו"ד פונה לצד הבית.
הלכך כולם הזכירו שאין צריך לטרוח להתיר לגמרי, דגם הנחלת שבעה והחי"א שחששו למנהג השו"ע שהמעברתא תהיה לצד מעלה ומחמת זה אמרו להוציא הרצועה מ"מ לא אמרו דבאופן שא"א להוציא הרצועה (היינו מי שחושש לספקו של הבה"ל שמא פתרונם של החי"א והנחלת שבעה אינו מועיל מחמת הטעם שנתבאר) צריך להתיר כל הקשר, דהרי לענין זה הרי מנהג השו"ע לענין המעברתא אינו מדינא דגמ' וגם אינו מוסכם לכו"ע והוא דלא כהתה"ד סי' מט דנקט שאינו מעכב וגם מהרי"ן חביב המובא בב"י נקט דיש ב' מנהגים בזה כמו שהביא השבו"י שם.
אולם מ"מ להבה"ל גופיה משמע שלא שלל האפשרות להתיר את כל הקשר, דהרי הבה"ל מסיים דאפי' אם יכול להוציא הרצועה יש לעיין וכו' (שאם יתיר ויעשה כעצת החי"א יש לעיין שמא אינו מונח בצורה הנכונה כמו שנתבאר) ועכ"פ באינו יכול להוציא יעשה כהשבות יעקב עכ"ל הבה"ל, ובזה חוזר על מה שכתב לעיל מינה דלא כהחי"א שכתב שמי שאינו יכול להוציא את הרצועה יניח כשקשר היו"ד לצד חוץ, אלא שיותר טוב שיעשה כהשבו"י, ובחשבון הדברים נמצא מבואר שאם יש מקרה שיכול להוציא וגם אין את החשש שמא אינו יוצא יד"ח [דהיינו באופן שמתיר את כל הקשר לגמרי ועושה אותו מחדש] בזה לא שלל הבה"ל שיתיר את הקשר, ולכן קודם שהזכיר הבה"ל את החשש של מקום הקשר כתב דבאופן שאינו יכול להוציא הרצועה טוב יותר לעשות כהשבו"י, ומבואר דלולא חשש זה של מקום הקשר (שהזכיר אחר כך) אין צורך דוקא לעשות כהשבו"י, וממילא הוא גם עדיף כיון שמקיים בזה גם את מנהג השו"ע שהמעברתא תהיה לצד מעלה, וממילא באופן שיכול להתיר הקשר לגמרי ויוצא כל ג' החששות (יו"ד לצד הלב, מעברתא לצד מעלה, קשר פונה כלפי הבית), הוא עדיף מכולם, ויש להתבונן היטב בדברים כי החשבון מורכב.
ולא חשש בה"ל לחששו של השבו"י שמתיר הרצועות שלא לצורך כיון שלדידן יש לנו האחרונים שכן חששו למנהג המחבר (דהיינו הנחל"ש והחי"א) וממילא אין כאן התרת הרצועות שלא לצורך.
ולכן כ' הבה"ל בראש דבריו דמי שאינו איטר ויש לו תפילין של איטר או להיפך וכו', אבל אם יש לו פתרון בלא תפילין של איטר הוא עדיף, וכלול בזה אם יכול לחזר על ידי שישנה כל הקשר הוא טוב, אבל אינו מחוייב בזה דזו טירחא יתירה.
ובדיעבד באופן שהוציא הרצועה כהחי"א נראה שיכול לסמוך על זה, דמבואר בחי"א והנחלת שבעה שיוצא יד"ח ג"כ וכך נראה שהשבו"י גם מודה לזה מעיקר הדין כנ"ל, אף שלמעשה נקט שלא לעשות כן, וגם הבה"ל אמנם לא ברירא ליה לגמרי דין זה, אבל בכל הנך פוסקים מבואר כן, וגם ברש"י לכאורה המשמעות כהנך פוסקים, וגם הבה"ל לא הכריע שלא יצא, אלא רק שעכ"פ אם אינו יכול להוציא הרצועה [כהחי"א] לא יניח באופן שהיו"ד בחוץ אלא יעשה באופן שהיו"ד בפנים והמעברתא למטה, ומשמע שאם יכול להוציא הרצועה כהחי"א לא הכריע אלא רק כתב דיל"ע דאולי וכו'.
(ומה שכתב הבה"ל "ולענ"ד בודאי יותר טוב לעשות כהשבו"י בא להשיג בזה על מש"כ החי"א שאם אינו יכול לעשות עצת החי"א טוב שיניח קשר היו"ד לצד חוץ משיתבטל ממצוות תפילין, ע"ז כתב הבה"ל שיותר טוב לעשות כהשבו"י, וכדמוכח מהמשך דבריו).
מק"ט התשובה הוא: 121691 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/121691