שכיחא - שאלות המצויות בהלכה Latest שאלות

הבא ליתן על עצמו תשעה קבין במקלחת האם יכול בזמן זה להחזיק את סילון המים בידו

אי אפשר.

מקורות:
לגוף ענין מקלחת בדרך שיחה ח"ב עמ' תלד הובא מהגרח"ק בשם החזו"א שהחמיר שמקלחת אינו נחשב ט' קבין מאחר וצריך שכל הט' קבין יפלו בבת אחת, ואילו במקלחת הוא מפרד בין הרבה חורים, ומ"מ יש הרבה מפוסקי זמנינו (עי' שבט הלוי ח"א סי' כד ומנח"י ח"ג סי' טו ועוד) שכן החשיבו מקלחת כט' קבין ואף להחזו"א יכול באיזה שהוא דרך לקנות בחנות המיועדת לענינים אלו ראש למקחת שיועיל לשפוך את הכל מחור אחד.

וראיתי להגר"מ שטרנבוך שהעיר דכיון שהגזירה שלא יהיו מצויין אצל נשותיהן כתרנגולין, א"כ מאחר דמקלחת הוא בקלות א"כ אין מועיל, ולא זכיתי להבין דאם היה רק מקלחת אחת בעיר הרי הוה סגי מצד זה, א"כ מנ"ל לחדש גזירות כשיש מקלחת בכל בית, ומ"מ במאמר המוסגר אולי יש לציין דמטעם זה הזהיר ר"י החסיד שלא יהיה מקוה בבית וק"ל.

ובהלכות חג בחג הל' ימים נוראים פכ"א הערה סב כתב בשם הגריש"א דט' קבין מסילון המחובר לקרקע לא חשיב כנתינה דלא תקנו חז"ל בכה"ג, ומדבריו שם משמע שחשש שהוא כעין ט' קבין בטבילה דמבואר בגמ' ברכות כב דלא מהני וה"ה יש לזה חסרון כלי, ועי' משנה הלכות ח"ג סי' א-ז מה שהאריך בטעמים למה לא מהני מקלחת לט' קבין.

עכ"פ לפי הצדדים והאופנים שמקלחת מועלת לט' קבין נשאלתי האם יש פתרון במקלחת שצריך להחזיק את סילון המים בידו לצאת ידי ט' קבין באופן זה.

וראיתי למי שרצה להביא ראיה ממה שיש שנקטו שאין מעכב חציצה בטבילת עזרא (ועי' במטה אפרים סי' תרו שהחמיר בזה עכ"פ לענין ט' קבין, והמשנ"ב בסי' פח הביא חלק מדברי המטה אפרים שם השייכים לדין זה), וצע"ק מה הלימוד משם, דאפי' אם נימא דאין מעכב חציצה בין בטבילת עזרא ובין בט' קבין אבל הרי פשיטא שבטבילת עזרא אם יטבול גופו לחצאין לא עשה כלום, דהרי מדאורייתא בעינן שייכנס כולו למים, רק דחציצה אינה מעכבת מן התורה, ואפי' מדרבנן מיעוטו שאינו מקפיד אינו חוצץ ואעפ"כ אם היתה אפי' שערה אחת חוץ למים לא עלתה לו טבילה.

וכי תימא שט' קבין קיל יותר לעניינו הא מהיכי תיתי דהרי גם לענין טבילת עזרא לדידן מקילינן בחציצה ואעפ"כ בעי' שיכנס כולו למים.

ועוד הביא שם לשון הפמ"ג או"ח סימן פ"ח מ"ז סק"א כתב וז"ל בעינן על כל גופו שלא יהא מקום שלא יבואו שם המים כמו טבילה ואיני יודע עכשיו מטילין ט' קבין וכמעט מקצת גופו לא נגע כלל במים וכו' עכ"ל, ומבואר להדיא דגם בט' קבין בעי' שיהיו על כל גופו, וכן הסכים באלף למטה במטה אפרים סי' תרו לפרט זה בפמ"ג דבעי' שיהיה רחיצת כל גופו ויגיע המים לכל גופו, (אם כי לא הצריך שבפועל יגיע המים לכל מקום בגוף אלא שיהיה רחיצה כנגד כל מקום בגוף סביב כל הגוף) וכ"כ בפשיטות בשו"ת ארץ צבי סי' פט.

ויש לציין דמש"כ שם במטה אפרים ויזהיר לשופכים עליו שישפכו כנגד גופו ממש זה הביא המשנ"ב ממנו בסי' פח, וכ"ז הוא מטעם הפמ"ג הנ"ל.

בספר טהרת התורה תשובה נד הובאה תשובת הגרח"ק שאם אחר הטלת הט' קבין נשארו מקומות יבשים מסתבר שכשר, ואע"פ שהוא שלא כהס"ח והפמ"ג הנ"ל, ומ"מ האלף למטה סי' תרו סק"ג מסכים שצורת הנתינה של הט' קבין צריך שיהיה סביב כל גופו, רק שאם נשארו מקומות יבשים אינו מעכב, ודברי הגרח"ק אתיין כדבריו.

והנה ממה שהביא המשנ"ב בסי' פח סק"ג דברי המטה אפרים שם שישפכו כנגד גופו ממש, ולא דברי הפמ"ג משמע שפסק בזה כהמטה אפרים ולא כהפמ"ג, ואמנם אלף המגן נדפס בזמן המשנ"ב בסוף המטה אפרים וגם אפשר דנקט מה שמוסכם לכו"ע ולא נחית לפרטים השנויים במחלוקת ולא בא להכריע בהם, דמה שצריך כנגד גופו ממש גם הפמ"ג מודה בזה.

ועדיין יש לדון מה הדין אם יכול תוך כדי הטלת המים מן המקלחת להעביר מיד ליד בלי הפסק הקילוח כך שלמעשה יבואו מים גם על ידיו האם בכה"ג כשר לפי מה שפסק הפמ"ג דבעי' שיבואו כל המים על גופו וסגי בזה, או דבעי' שבכל זמן הקילוח (דהיינו כל זמן שעדיין לא הגיע לט' קבין ומשלים עדיין המים לט' קבין) יהיו המים מוטלין על כל גופו.

ואם תמצי לומר דלא בעינן שיהיו המים בכל רגע על כל גופו עדיין יש לדון האם בעינן שלכה"פ יהיו על רוב גופו בכל זמן שרוצה לצרף או דסגי שבלא הפסק הקילוח משלים בסופו את ידו בלבד.

ומסתימת מה שדנו כמה מפוסקי זמנינו על ט' קבין במקלחת יש משמעות קצת דעכ"פ לשיטתם (ולשיטת החזו"א איני יודע) לא צריך שיבואו כל הט' קבין על כל גופו מתחילת ועד סופם, אלא לכל היותר סגי שבאו בס"ה בכל זמן נתינתם על כל גופו.

וז"ל הספר חסידים סי' תתכח, אדם שאין לו מי שישפוך עליו ט' קבין ואין לו כמו כן כלי עשוי שיהא נשפכים עליו בלא ידיו יכניס המים בכלי שלו וישימם על דבר גבוה וישפכו עליו וימהר להניח הכלי מידו וישים על זרועותיו ועל ידיו (ולא) (תיבת "ולא" כתב המפרש של הספר חסידים שנראה הוא ט"ס וכנלענ"ד) קודם שיכלו המים מן הראש כדי שירדו המים על זרועותיו ועל ידיו ולא שזהו בטוב כי ידיו וזרועותיו שמא לא ירד מים עליהם אלא טוב כלום מלא כלום ע"כ.

ומכיון שקיצר מאוד בלשונו וגם ראיתי שיש שהבינו אותו באופנים שונים הנוגעים לכמה הלכות ופרטי דינים היוצאים מדבריו, לכן ארחיב לבאר בזה כוונתו כנלענ"ד, וזה תורף דבריו, אדם בעל קרי שצריך טבילה ואין לו חבר שיוכל לשפוך עליו ט' קבין וכמו כן אין לו כלי שעשוי באופן שיוכל לשפוך עליו הט' קבין בלא שיצטרך להתעסק בזה בידיו (דהיינו היה להם כלי שהיה יכול להריק מים גם בלא התעסקות ידנית אבל אדם דידן אין לו הכלי הזה), העצה לאדם הזה היא שייקח כלי וימלאנו במים, ויניח הכלי במקום גבוה כגון ע"ג הכותל באופן יציב, ואז יעמוד בקרקע למטה מתחת הכלי ואז יתפוס את הכלי בידיו ויהפכנו כדי שישפכו עליו כל המים שבכלי, אבל ייזהר מאוד שמיד כאשר המים נשפכים, כבר אז לא יהיו ידיו תופסות בכלי אלא יהיו ידיו עם כל גופו תחת הכלי, וזהירות זו (לפי הגהת המפרש של הספר חסידים) צריכה שתהיה קודם שיכלו המים מן הראש, כלומר שבעוד שהמים מקלחין על ראשו יקלחו המים גם על ידיו, ולא שיעשה אותם כסדר בזה אחר זה, והטעם שיכניס ידיו וזרועותיו (היינו כל חלקי היד) תחת הכלי הוא כדי שיהיו המים מקלחין גם עליהם, ואע"פ שאין פתרון זה מספיק ברווח, כי יתכן שלא יעלה בידו שירדו מים על כל חלקי ידיו וזרועותיו כדין, מ"מ אף אם בסופו של דבר לא יעשה כלום עדיף כלום מלא כלום, כלומר עדיף שלפחות התאמץ ויצא בידו כלום ממה שאף לא יעשה את המאמץ לדבר זה, ע"כ ביאור דברי הס"ח.

ומשמע מדבריו דבעי' שבפעם אחת יפלו המים על כל גופו, ועדיין יש להסתפק אם צריך שבכל זמן השפיכה של הט' קבין יהיה כל גופו תחת הסילון, או שדי במה שיש בס"ה ט' קבין ובחלק מהזמן כל גופו נמצא תחת הסילון.

ולפו"ר נראה דלפי סברתו של הס"ח שצריך שבכל זמן שפיכת הט' קבין יהיה כל גופו תחת הסילון, דאל"כ מנין למד כל חילוקים אלו, אבל השתא לפי מה שביארתי בדעתו סברא הוא שיהיו הט' קבין דומיא דטבילה שבזמן מעשה הטהרה יהיה כל גופו כלול במעשה.

ומש"כ קודם שיכלו המים מן הראש צע"ק הלשון דמשמע שלא הכל נשפך ברגע אחד ואעפ"כ סגי שכולל ידיו יחד עם ראשו.

עי' במשנ"ב ונו"כ סי' פח שא"א לצרף יותר מג' כלים לט' קבין, ויתכן ללמוד מזה שא"א גם לצרף מה ששופך על זרועו אחר כך למה ששפך על גופו וכאן גריע יותר מאחר שהפעם האחרונה ששופך אינו על כל גופו ואינו נתינת מים על גופו כלל, ומאידך גיסא יש גריעותא שם שהוא מחולק לכמה כלים משא"כ כאן שאותו קילוח לא נפסק, דמקור דינא דהפוסקים הוא בב"י שם ממתני' פ"ג דמקוואות מ"ד ושם איתא בד"א בזמן שהתחיל השני עד שלא פסק הראשון, וכן הביא הב"י שם, ומבואר דא"צ הכל ביחד ממש, וכן הביא שם עוד הב"י מדברי רבינו יונה ברכות יג ע"ב מדה"ר רחיצת ט' קבין צריך להטילם עליו בכלי שיוכל להריקם ממנו בלא שום הפסקה וכן מוכיח במשניות של טהרות עכ"ל, ומבואר מזה דא"צ הכל בבת אחת ממש, וכלשון הרמב"ם בפה"מ שהביא הב"י שם שיהיה שפיכתן מג' כלים לפחות ואז יצטרפו ויטהר הבעל קרי ויטמא הטהור וכו' עכ"ל (ולענין מה שכ' הב"י להשיג על רבינו יונה דמשמע מדבריו שצריך הכל מכלי אחד, אינו בהכרח שבא להשיג על דבריו אלא על ההבנה בדבריו וכן ביד אהרן נקט דר"י לא בא לומר כפשט ההבנה הנ"ל בדבריו וכ"כ שם בשם מהר"ם מטיוולי, וכעי"ז מבואר במג"א סי' תרו סקלט דגם רבינו יונה אין כוונתו דבעי' כלי אחד דוקא דלא כהמשנה במקוואות שם).

ויעוי' בחכמת שלמה באו"ח סי' פח ס"א שדייק מדברי הגמ' בגיטין טז ע"א על חציו בטבילה וחציו בנתינה דלפ"ז חצי בנתינה וחציו בנתינה פשיטא דמהני, ודבריו צע"ג, דהרי זה מפורש במתני' דלא מהני בכה"ג בזאח"ז, וכמבואר בדברי כל הראשונים הנ"ל המובאים בב"י ובספר חסידים הנ"ל, ואילו אדרבה ספק הגמ' בגיטין הוא כשהיה חציו בטבילה וחציו בנתינה בבת אחת, דאילו בזה אחר זה לא מהני כלל.

לתשובה זו פורסמו 2 תגובות. לצפיה בתגובות לחץ כאן.

מק"ט התשובה הוא: 122035 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/122035

עד כמה התשובה הזאת היה שימושית?

דרג את התשובה ובכך תקדם אותה!

דירוג ממוצע 5 / 5. ספירת קולות: 1

אין הצבעות עד כה! היה הראשון לדרג את התשובה הזו.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 תשובות

  1. שלום וברכה, בענין ט' קבין לבעל קרי, מה הדין כשעושים זאת במקלחת (לפי רבו הפוסקים שסוברים שזה אפשרי, עד כמה שידוע לי), והניקוז לא טוב ומצטברים מים, כך שכפות הרגלים טבולות במים, האם זה מעכב? מקום הספק הוא, דמצד אחד הפוסקים כתבו דחציצה אינה מעכבת בטבילה זו, מאידך בגמרא בגיטין כתוב שחציו בשפיכה וחציו בטבילה אינו מועיל, ולכאו' אמרו דדבר תורה רק רובו ומקפיד עליו חוצץ, משמע דחציו לא, מאידך אמרו מיעוטו שאינו מקפיד אינו חוצץ, משמע דחציו חוצץ, ובקיצור השאלה היא האם הגמרא בגיטין מדברת דווקא במצב של חציו ולמעלה ואה"נ שבפחות מחציו אין בעיה, או שגם בפחות מחציו זה בעיה, כי זה שגופו שרוי במים זה גרוע יותר משאר חציצה שגופו טבול במים עם החציצה, אבל כאן נחשב שלא נכנס גופו כלל במי השפיכה, עוד חשבתי שאולי יש לומר שכיון שהמים שמצטברים הינם ממי השפיכה עצמה מהני טפי מהמקרה בגיטין, ונחשב כולו בשפיכה. בתודה רבה לכבוד הרב.

השאר תשובה

השאר תשובה

מרחבי האתר

שאלות קשורות