אם הצואה אינה מריחה כלל יצא ידי חובה (כן מוכח בסוגיות ובשו"ע סי' עו, ועי' משנ"ב סי' עו סק"ג וסי' צ סקפ"ד). אם מריחה והריח מגיע אליו לא יצא ידי חובה. אם הצואה מריחה והריח אינו מגיע אליו אם הוא מחוץ ד"א ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

אם הצואה אינה מריחה כלל יצא ידי חובה (כן מוכח בסוגיות ובשו"ע סי' עו, ועי' משנ"ב סי' עו סק"ג וסי' צ סקפ"ד).

אם מריחה והריח מגיע אליו לא יצא ידי חובה.

אם הצואה מריחה והריח אינו מגיע אליו אם הוא מחוץ ד"א למקום הריח יצא ידי חובה, אבל אם הוא חוץ למקום הריח הארכתי בזה בתשובה אחרת [ד"ה האם מותר להתפלל בסמיכות לטיטול שיש בו צואה אך יש ריח מורגש רק מקרוב ממש], ולפי מה שמבואר שם עיקר דעת המשנ"ב נראה להלכה שיצא בדיעבד.

ובתשובה שם הרחבתי במקורות בזה.

ואם הריח מגיע מחדר אחר הוא נידון בפני עצמו, עי' סי' עט ס"ב.

תשובות שנזכרו בתשובה זו

Is it permissible to pray close to a diaper that has feces in it but the smell is only noticeable up close?

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

מכיון שהצואה מכוסה בבגד לכן בדיעבד יכול לסמוך על המקילים בזה ואינו מחוייב לחזור (עי' שו"ע או"ח סי' כו ס"ד ומשנ"ב סקי"ד). ומ"מ כל זה בנמצא צואה משהו שאינו מפזר ריח בסביבה אבל באופן שיוצא מזה ריח הוא נידון בפני עצמו ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

מכיון שהצואה מכוסה בבגד לכן בדיעבד יכול לסמוך על המקילים בזה ואינו מחוייב לחזור (עי' שו"ע או"ח סי' כו ס"ד ומשנ"ב סקי"ד).

ומ"מ כל זה בנמצא צואה משהו שאינו מפזר ריח בסביבה אבל באופן שיוצא מזה ריח הוא נידון בפני עצמו והארכתי בתשובה אחרת, וכל הנידון שם הוא לגבי מי שהריח אינו בא אליו, אבל מי שהריח בא אליו הוא חמור יותר מהנידון שם.

ומ"מ בד"כ כשמדובר בצואה משהו שנשמט ולא עלה בידיהם לנקות על פי רוב הוא בלי ריח לסביבה.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

הטעם שהותר לברך משום שיש כאן כמה ספקות, דיש פלוגתא דרבוותא בראשונים מה הגדרת פת הבאה בכסנין ויש ג' דעות, ויש עוד פלוגתא של הרבה פוסקים האם ג' התנאים הם פלוגתא או שכל דבר העונה על א' מהתנאים הוא פת ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

הטעם שהותר לברך משום שיש כאן כמה ספקות, דיש פלוגתא דרבוותא בראשונים מה הגדרת פת הבאה בכסנין ויש ג' דעות, ויש עוד פלוגתא של הרבה פוסקים האם ג' התנאים הם פלוגתא או שכל דבר העונה על א' מהתנאים הוא פת הבאה בכסנין [והביאור הלכה הביא בזה דעות והכריע דספק ברכות להקל ויש עוד אחרונים שלא הביא בביאור הלכה שם].

נמצא דאפשר שכל אחד ממה שעונה רק על חלק מהתנאים הוא ספק ספקא, דספק שמא הלכה כמאן דאמר שתנאי זה עונה לפת הבאה בכסנין ואפי' אם תמצא לומר דהלכה כפלוני שאומר שהתנאי הוא תנאי אחר שמא הלכה גם כפלוני.

או לנסח הספק ספקא בנוסח אחר שפיר יותר, שיש כאן ספק אם יש כאן פלוגתא דקמאי שנחלקו על פת זו אם היא מזונות או דלכו"ע היא מזונות, ואפי' אם תמצי לומר דיש כאן פלוגתא דקמאי על פת זו, אבל עדיין שמא הלכה כמאן דאמר שפת זו היא מזונות.

ומ"מ גם אם תמצי לומר שאין זה לבד ספק ספקא דספק אם פת זו היא בכלל פת הבאה בכסנין, אבל עדיין יש כאן כמה ספקות אחרות, דספק אם יוצא ידי חובת בהמ"ז בפת גמורה על ידי שמברך על המחיה, דבריטב"א בברכות מ' מבואר שיוצא לגמרי בעל המחיה.

ומ"מ בביאור הלכה סי' קסח ס"ז ד"ה והלכה משמע שכן סגי להחשיבו כספק ספקא עצם מה שיש צד שאין הדעות חולקות זו עם זו אע"פ שאינו מוחלט לומר כן, ונפק"מ שם לירא שמים שנוהג בפלוגתות לצאת ידי כולם שבספק ספקא אינו מחוייב לצאת ידי כולם.

והנה מאחר שיש כאן ספק ספקא כבר, לכך כדי לומר שמעיקר הדין חיובו רק בעל המחיה סגי בזה, אבל גם אם היה רק ספק אחד (כמו שלחלק מהפוסקים הוא ספק אחד, וגם בבה"ל הנ"ל משמע דבספק אחד סגי למי שאינו יר"ש שיכול לברך על המחיה לכתחילה, ועי' גם בסי' קסח סי"ג במחבר דמשמע שמי שאינו יר"ש יכול להקל בספק המבואר שם, אם כי שם אפשר דהמחבר ס"ל לעיקר שהוא מזונות) הוה סגי לברך על המחיה.

אלא דבנוסף לזה אפי' לפי הצד שאינו יוצא להלכה בעל המחיה בפת גמורה גם בדיעבד, אבל יש עוד ספק אם חיוב ג' ברכות לפת גמורה הוא מדאורייתא או לא, דפשטות הגמ' בברכות מח שיש דינים דאורייתא לומר כמה דברים בבהמ"ז ולא נדרש מהפסוק דוקא ג' ברכות בשם ומלכות, וכן מטו משמיה דהגר"ח מולוז'ין דבצור משלו יוצא הדאורייתא של הבהמ"ז, וגם אם נימא וברכת משמע בשם ומלכות אבל עדיין מסתבר דחילוק ברכות אינו מדאורייתא, וכן בשעה"צ מבואר שסבר דבעל המחיה יוצא הדאורייתא של בהמ"ז.

[ומ"מ אין זה ס"ס המתהפך, דאי אפשר לחזור ולטעון אם תמצי לומר שהוא דאורייתא שמא אינו לעיכובא, דלפי הדעות שהוא דאורייתא הוא ודאי לעיכובא, אבל לכה"פ ספק אחד יש כאן, ספק דאורייתא ספק דרבנן, ומצד הדאורייתא סגי כאן ג"כ בספק אחד כיון שיש צד שהוא דרבנן א"כ כבר אפי' לגבי הדאורייתא יש כאן ס"ס, וגם בלא להיכנס לספק דאורייתא ספק דרבנן, יש כאן ספק אם יוצא יד"ח בדיעבד במעין ג' כשמחוייב בג' ברכות או לא].

נמצא דיש כאן כמה ספקות לגבי פת זו ולומר שאינו יוצא בעל המחיה על פת זו הוא רק אם נימא כמה צדדים לחומרא, דנימא שיש כאן פלוגתא דקמאי, ונימא שהלכה כמאן דאמר שאין זה פת הבאה בכסנין, ונימא שהלכה דלעיכובא אין יוצא בעל המחיה, ונימא דחילוק ג' ברכות הוא דאורייתא [דאם הוא דרבנן בלאו הכי ספקא דרבנן לקולא ואין צריך לבוא לס"ס].

והנה בעצם הדין שבספק דרבנן יכול לפטור עצמו בעל המחיה הוא פשוט כיון דכל שעת הדחק יכול לפטור עצמו בדבר שבדיעבד יוצא ידי חובה, ומאחר שבדיעבד יוצא יד"ח בעל המחיה בכה"ג יכול מחמת שעת הדחק של הספקות לומר על המחיה, וכלול בדין ספק ברכות להקל שיכול למעט בברכות גם אם על ידי זה יצטרך לפעול באופן שיש צד שהוא בדיעבד.

ויתכן לומר אבחנה נוספת בזה, דהגדרת הספק כשאדם מחוייב בספק ג' ברכות ספק מעין ג' ברכות (דהיינו ספק בהמ"ז ספק על המחיה) מצד הגדרת החיוב המוטל עליו הוא ברכה אחת (הכוללת ענייני ברכת המזון) לכה"פ, שהוא החיוב המוטל עליו ודאי, ואילו החיוב של חילוק ג' ברכות על אף שלכל הדעות הוא מוטל על מי שאוכל פת גמורה מ"מ כאן מוטל עליו לכל היותר רק בדרגת ספק ספקא וכנ"ל, ממילא מאחר שהחיוב הנשאר עליו הוא ברכה אחת מעין שלוש הוא יכול לברך אותה.

ואין לטעון דאסור לו לברך ברכה אחת מעין שלוש מאחר שיש צד שהוא מחוייב לכתחילה בברכת המזון, דא"כ גם ברכת המזון תאסור עליו לברך כיון שיש צד שמחוייב בעל המחיה ואסור בבהמ"ז עכ"פ לכתחילה, ממילא תרצה לפוטרו לגמרי מכח ספק וזה א"א אפי' בספק דרבנן כמ"ש הר"ן דפסחים גבי הסיבה דד' כוסות וכ"כ הפוסקים גבי ספיקות בווסתות ועוד.

ומה שהותר לאכול בתוך הסעודה מחמת ספק כמבואר בביאור הלכה שם שאחר זה, אע"פ ששם אין הס"ס לקולא הנ"ל, יש לומר דמאחר שמטו משמיה דהמשנ"ב שהוא עצמו החמיר בזה, א"כ ש"מ שסבר שגם בזה יר"ש יחמיר, ומאחר וכתב שהוא תלוי בפלוגתא וההכרעה לקולא היא רק מחמת ספק ברכות להקל, לא חש לכתוב שיר"ש יחמיר, דבכמה מקומות מבואר שספק ברכות לקולא הוא לא ליר"ש במקום שיכול להחמיר (כמו שמבואר בבה"ל שלפני זה ע"פ השו"ע כאן וכמו שמבואר בשו"ע הל' ברכת הריח סי' ריז לגבי ריח אתרוג ועוד), ולא נתקשה מעיקרא אלא על השו"ע שלא פירש דבריו לענין ההכרעה של פת הבאה בכסנין.

עוד יש לומר דהנה הכלל שיר"ש יחמיר בספק ברכות הוא רק היכא דאפשר להחמיר, ולכן היכא שיכול לאוכלו תוך סעודת פת חשיב אפשר להחמיר דודאי אוכל פת כמ"ש הפוסקים הלשון על הלחם יחיה האדם והוא מיוסד על לישנא דקרא, אבל לענין פת הבאה בכסנין המסופקת לאוכלה בתוך הסעודה לא חשיב אפשר להחמיר כיון שמה יעשה אם יאכל מחוץ לסעודה שוב נכנס ג"כ לספקות, ואינו תיקון טובא, אע"ג שיכול להקל בזה מחמת הספקות כנ"ל מ"מ לא הו"ל תיקון כ"כ, ואם יטריח למצוא דבר שעונה לכל התנאים ולאוכלה מחוץ לסעודה או בתוך הסעודה, שוב אין זה חשיב שיכול להחמיר כיון דלא חשב לאכול דבר כזה.

או יש לומר באופן אחר דכל מה שיר"ש יחמיר הוא רק לפי הענין, ולכן עיקר קושיית המשנ"ב היא ממה שמצינו בשו"ע שיר"ש יחמיר בדבר שהמעשה הוא בעייתי בקום ועשה, והיינו כשיש ספק מה לברך שאז מה שמברך יתכן שעושה שלא כדין, אבל כשבלאו הכי צריך לברך ברכת המזון ורק הנידון אם צריך ברכה נוספת מלבד הבהמ"ז בזה אינו קשה כ"כ כיון דבזה שנמנע ואינו מברך טפי שייך לומר שעושה כדין.

ולכך גבי הרחה בלא ברכה כיון שעושה כן בלא ברכה ראשונה ועובר בקום ועשה ספק ברכות החמיר המחבר טפי.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

לכאורה מאחר שהחמץ אינו ראוי לאכילת כלב ואפי' חמץ נוקשה אינו, א"כ מה הצד לאסור בזה, ובפשטות הוא רק מצד הידורים שנהגו בפסח יותר מן הדין כעין מה שכתבתי בתשובה אחרת לענין מנהג החזו"א במכירת החמץ שבבליעות הכלים, כמו שביארוהו ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

לכאורה מאחר שהחמץ אינו ראוי לאכילת כלב ואפי' חמץ נוקשה אינו, א"כ מה הצד לאסור בזה, ובפשטות הוא רק מצד הידורים שנהגו בפסח יותר מן הדין כעין מה שכתבתי בתשובה אחרת לענין מנהג החזו"א במכירת החמץ שבבליעות הכלים, כמו שביארוהו תלמידיו וכמו שאמר גם הגרשז"א, ולכן גם לענין חומרי ניקוי חשש לזה.

ואם נימא שהקפידא היתה רק בחומרי ניקוי הנקנים בפסח אולי חשש שנהנים מהנאה מתערובת חמץ שנפסל לכלב לאחר זמן איסורו שבזה אסור בהנאה אפי' אם נקנה מגוי לאחר זמן איסורו (כדעת המשנ"ב סי' תמב סקמ"ד וחזו"א או"ח סי' קטז סקי"א דלא כבית אפרים או"ח סו"ס קלה וחי' חת"ס הל' פסח סק"ג וסק"ח שהקילו בזה), וכ"ש שאם קונה מישראל באופן שנוצר התערובת לאחר זמנו שאפי' חיוב ביעור יש בו כמ"ש במשנ"ב סי' תמב סק"ט וכ"ש שאסור ליהנות ממנו, (ובשל גוי יש רק איסור הנאה ואין חוב ביעור כמשנ"ת הטעם בחזו"א שם).

והנה לפי מה שהובא בספר אשרי האיש (ח"ג פנ"ח אות טו) החילוק שהובא שם בין אם מנקה בחומרים אלו את ביתו לפני פסח או בפסח, ולפי הנ"ל החילוק הוא אם קנה את החומר לפני פסח או בפסח ולא נראה שזה החילוק, אלא טעם ההיתר באופן שניקה בהם את ביתו לפני פסח הוא טעם אחר, כמ"ש בסי' תמב סקט"ו לענין חמץ שנדבק בניירות לפני פסח וכמשנ"ת בחזו"א סי' טז סקי"ד שהוא כבר נעשה חלק מהנייר כחמץ שייחדוהו לישיבה וטח בטיט כמ"ש בשו"ע שם ס"ט, ויל"ע בזה.

או יש לומר דאפי' מיירי באופן שכבר אי אפשר ליהנות מהחמץ בדרך אכילה אבל עומד לריח (כגון חומר ניקוי שיש בו ריח אם מעט ואם הרבה) ויתכן שחשש לריח הבא מחמת החמץ, ואולי יש בזה בעי' של אחשיבה לחמץ להנאת ריח, ובזה נכנסים לנידון האחרונים האם שייך אחשביה בחמץ לענין עישון חמץ, יעוי' בבית מאיר סי' תסז ס"ח ושו"ת מהר"ם שיק או"ח סי' רמב ומור וקציעה ס"ס תמב וחוט שני עמ' צז, ויש לציין דהיא חומרא על חומרא, דאפי' בסיכה אין מוסכם לכל הפוסקים שאומרים אחשביה, וכ"ש בעישון שאינו מוסכם, וגם יש לדון אלו שהחמירו בעישון אם עשן שנכנס לגופו הוא יותר חמור מריח ולא עיינתי בזה כעת.

ועי' בחוט שני שם שכ' לגבי סיגריות שגם אם אין אחשביה אבל יש הנאה מחמץ ויל"ע המציאות מה המצב הסיגריות דלכאורה גם שם נפסל מאכילת כלב.

ובתמצית ההלכות לידידי הגר"ד קולדצקי (סי' תמב סעי' קכב אות ג') הביא טעם החומרא בזה משום שיש סוברים שהיתר החמץ שנפסל מאכילת כלב הוא רק אם נפסל לאכילת כלב מחמת עצמו ולא אם נפסל מחמת תערובת דברים אחרים עכ"ד, ושיטה זו היא שי' החוות דעת יו"ד סי' קכ.

ויעוי' בשיעורי קנה בושם על הל' פסח שהביא שם סברא שיש חומרי ניקוי שבמגע במים החומרים מתפרקים עי"ש מש"כ בזה, וכעי"ז הובא בשם גדולי ההוראה בגלאט תשס"ח עמ' 187, ויתכן שכוונתם להגריש"א גופיה, והוא דומה קצת לנידון הפוסקים על ג'לטין ממקורות לא כשרים שנפסלו מאכילת כלב וחזרו והוכשרו, ובתשובות של הרב נבנצל ראיתי שהכחיש לגמרי המקום לחוש לחשש מעין זה, וכנראה שהוא דבר שתלוי בבירור המציאות בכל מוצר לגופו, האם יש תופעה כזו במקרה נגיש ורגיל שהחלקים יתפרקו שוב באופן שיחזור חלק מן החמץ להיות ראוי לאכילה, או לא, ואני איני בקיא במציאות בזה, ובקובץ גלאט תש"ס עמ' 40 הפנו למאמר של כימאי בשם ד"ר אליהו ליכט שהאריך בנושא הבעיות של חומרי ניקוי בפסח ואין המאמר תחת ידי.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

יש להקל. מקורות: ריח של צואת פרות אינו נחשב ריח רע מצד עצמו (כצואת אדם הנחשב ריח רע מצד עצמו גם בלא ריח רע, ועי' בתשובתי מק"ט 2402) אלא אם כן יש בו ריח רע, כמבואר בשו"ע סי' עט ס"ה, והשיעור ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

It should be made easier.

Sources:
The smell of cow excrement is not considered a bad smell on its own (just as human excrement is considered a bad smell on its own even without a bad smell, and I. in my answer to MKT 2402) unless it has a bad smell, as explained in Shua C. et al. And the lesson is that all the way of human beings is to get rid of the smell (Kashm of the Maga and the Mashnab there in the name of the Kashm).

But in the matter of an animal pen, the Mishnab took section 7 of the SKACH in the name of the 11th according to the Shu'a's Law, where a coop of chickens was condemned as a bad smell, which is also an animal pen.

But in the explanation, the halakhah there extended to the confusion about this law in the name of the קצשעה.

And in fact he adopted the interpretation of the halakhic rule that there is a fear of littering in a cattle barn than garbage that is considered to have a bad smell until it is inspected.

And he also wrote that if there is a bad smell in it, which is a way for people to feel sorry for the smell, it is absolutely forbidden, but if the excrement is removed from the barn and the walls are checked that there is no excrement, it is allowed to do Kash there.

(And it turns out there is still a faint smell and yet since it is turned away and there is no smell that is allowed through human beings to be sorry)
Therefore, in the NID that has a faint smell, it should not be prohibited even though when you get closer, you will smell a smell that people regret.

ויש לצרף בזה גם הדעות שריח רע שאין לו עיקר מועיל הפסקת רשות (ראה סי' עט ס"ב ומשנ"ב סי' עו סק"ג), ובתשובה הנ"ל 2402 כתבתי להקל יותר מניד"ד להתיר בריח קלוש שאין מורגש ברשות אחרת אף אם מקור הריח מביוב, עי"ש, וכ"ש בנידון דידן שהוא מגיע מדבר שאין דינו כצואת אדם שיש פוסקים שהתירוהו לגמרי וכן להביאור הלכה שהחמיר יותר אבל לא החמיר כהחי"א אלא רק שהוא מדין חזקת אשפה וכנ"ל.

And there are those who have claimed that the fence of the human way of regretting the smell is the type of smell, since the type of smell is a smell that interferes with complete avoidance, but in fact it is explained in the rulings, dishing out dishes in animal excrement, which is allowed even though the concentration that the human way of regretting is prohibited, and as above in the words of the interpretation of the Halacha, And so, in our case as well, although it is forbidden in the near future, but in the distance there is no way to regret it [and there is a legal ruling from the place that smells] it is allowed, and even if it is to be rejected that after a body of excrement has been created here that there is a way to regret it again, all the smell coming from it is like human excrement mm It's too urgent to make it worse like that and above I also eased the sewage source just like above.

 

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

אם הדבר מפריע לו כגון שעושה ריח רע או כגון שהאשפה מלאה ומפוזרת ועושה הרגשה רעה מותר להוציא את זה משום גרף של רעי. ומ"מ גרף של רעי הוא רק במקום שנמצאים ומפריע לנמצאים. מקורות: דין גרף של רעי בשו"ע או"ח סי' ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

If it bothers him, such as if it smells bad or if the garbage is full and scattered and makes him feel bad, it is allowed to take it as a graph of evil.

And the graph of my enemies is only where they are and disturbs those who are.

Sources: The law of a graph of rai in the Shoah Okh C. Shekh RPM, and the definition of a graph of rai is explained in the Rama'a C. Ra'at Sabb and in the Mashnab there SKO that it depends on how disgusting the thing is in the eyes of humans, and see Bag M. H. C. 11 letter B for the matter when it interferes with scattering.

And with regard to the garbage can, in the second thread, 1776, and what got worse there in the kitchen, which is not considered a graf of rai unless one lingers in it for a long time, tza'k dhari even in the yard where a graf of rai passes, and also an act of darv ashi In GM it does not mean that there was a permanent name for a long time instead of the perfumes, and I urge some to say that only with regard to mice instead of the perfumes, the abhorrent is a little bit more specific.

And with regard to the aforementioned courtyard, it is true that 20 Shu'a shah lad who sit there, but it is explained in the 20th century that there is a sek kala, i.e. there are stairs in it and there is a footstep there, and in PZ 20 a kitchen where the food is prepared and arranged.

And in an emergency, one must settle a rabbi's house. It is a separate law that, since his honor is like the Mishnab of the A.C.A.P., which is not fixed, the calculation of a neighbor's graph, but in a closed place that is not necessary because of his honor, the definition of a neighbor's graph is only if he is delayed a lot, and as "G. I was pushed only to reconcile the Garnak method with this, but the simplicity of the Mishnab that there is no need for conditions in the kitchen that are delayed a lot.

In the way that the purpose of shaking the trash is only for the purpose of sand and does not interfere at the moment except for preparation, there is another problem of shaking the trash without the need for Shabbat (and the preparation is certainly here that shaking is prohibited for the purpose of preparation as in the 20th century) and in detail in the above.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

The sound that there is more per square meter than excrement a) will be explained in the previous answer that we extended on the legal side regarding excrement in such a way, but in the case of foot water it is easier, since regarding excrement in such a way that it emits a slight odor and does not reach the worshiper, the main reason to be strict about this is because... .!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

The sound that is in a square meter is more than that

A) Yaoi' in the previous answer that we extended on the sides of the law regarding excrement in such a way, but in the matter of foot water it is easier, since regarding excrement in such a way that it emits a slight odor and does not reach the worshiper, the main reason to make it stricter is because it depends on the dispute and due to the Torah he followed the stricter, But in foot water there is more room to make it easier because foot water is prohibited from spurning and due to the scribes followed the lenient.

And I already mentioned in the previous answer that the Grisha in retrospect, from the main point of the law, it seems that the kilik as mikilim is afi' instead of a stool and that it should be discussed in the Mishnav C.C.S.D.S.S.L. The Mishnab, what is the main point of his opinion), and once again I found that the KAH (C. et SKA and ISH 19) means that when the pressure is on, the main part of the law is to ease it, and all of this should be combined with making it easier on a more difficult matter.

the worse side

b) However, in a first view, there was room to say that since there are some of the first and last greats who are strict about this, and the Mishnav went on about this and his ruling on this is not clear to begin with, in any case there is room to say that even with regard to foot water, if there is no great need, it is not appropriate to ease the matter at all You can move away or clean the baby.

And according to this side, even if there is a great need, it was not clear that there is room to ease it, because what some of the arbiters of our time blocked, and they are the Levite tribe (HT C.R.) "K" (Cleanliness and Respect in Prayer, p. 5 Sanj), to be as strict as the strict views regarding covered excrement, because none of them mentioned to Haya that there is a difference between excrement and foot water in this (and more on that below).

If the condemned is Dauriyta

c) And there was a reason to say that for another reason, a daff in a great need should not be taken lightly, since in the commentary of the preceding halachic verse 9, in the interpretation of the previous halachic verse 9, that there is a daurita prohibition in feet that are anointed, in any case according to the methods regarding excrement that the rate of the smell is epi. If it is covered, the smell does not reach it, so it must be said that they would explain the same in the matter of foot water.

And who is the old man in the 20th century, p. 16, who agreed in the name of our Rabbi Yonah that there is a law in abat that is forbidden even when it does not smell according to the Torah, since it is unique to the house of the throne, and so I will forget that a serious rabbinic for the matter of daurita is more than just a bad smell, that just a bad smell is not I say yes (see in the introduction to the interpretation of the halacha for Si. et letter 10), and in all this in fact.

And it is not clear to me that they would interpret it that way, because with regard to other bad odors, the rulings and cited in M.N.B. C. et Sk. 33 that the lesson is all that humans can do to regret that smell, whereas with regard to excrement there is no need to come to this lesson at all, as I have extended here In another answer, a model with less than that in visible excrement would be prohibited in this, because of the evidence for this, and in any case, for our matter in foot water, lest they lighten it, a model if it has a smell is prohibited by the Torah, lest we judge it like other bad smells whose prohibition by the Torah is only in a way That it is a way for humans to feel sorry for the smell, and in any case, in the NIDD where the smell does not come to him, the condemned person will be a Durbanan and not a Dauriita, and he will be in this.

Who said that the material was said at all in the water of feet

d) And again I thought that those who aggravated the stool generally worsened it with foot water. And from Mm one should reject dakshain from smelling hol drabnan mashak haka that they have a wafting smell that there is a question of Dauriita in them.

However, I looked at several rulings and in all of them I found that they mentioned what was being discussed only about excrement and not about foot water at all, and perhaps the definition of the bad smell of foot water is only as the bad smell of other things that are not excrement, which hinders only that which is a way for humans to regret the smell and so on, and there is It should be noted according to the Mishnab C. Hach that he was relieved by drinking water on his knees, but it is certain that if he comes near, he will smell what is covered, and there are also some judges who mentioned the matter of a person who has a disease that oozes and was brought up in the interpretation of the halacha.

And from M.M. there is still no clear evidence from this, Berura Dlanin, M.R. that his body was considered a cover, and the main thing is that after the cover, there is no way to smell outside the cover, which is according to the Shari, but this rejection is urgent, it is urgent to say that if it is on his flesh and covered there Kiel is more than a cover whose smell wafts off something.

And it should be noted that in the book Cleanliness and Honor in Prayer, 5 Sang, in the simplicity of his language, it means that the judges of our time have become more strict with the cover, whose smell also oozes in the matter of foot-water in his language, (and it should be noted that the Levite tribe and the OLC that he mentioned there did not speak about Mar. Lahdia but about excrement , and also the Garnak who mentioned a rumor from him there, what he brought up in his words in a comment what was specifically mentioned in his words in a comment there in the name of the Garnak is only about excrement, and I'm sorry about that).

If there is evidence from the Shu'a

e) And Yaoi' in Shua C. Paz Skag that a covering is useful for feet water, but there is no reference from there. Rai' Dehari also mentioned excrement there, and yet we have heard that dishes are aggravated by excrement without covering the place where the smell is emanating, and so also regarding the matter of Mar. Evidence should not be brought (and it should be noted that B. B. Gofia considered the mikilim in the Nidd (Sh. Barish C. wrote on the words of the Rashba and simply he) and it is therefore possible to accurately say in the above-mentioned section that a removal is a benefit as a lesson or a cover for a RL in a cover There is no need for exclusion as a lesson and KL, however in the AR C. Et SKI learned in the opinion of the KSM as strict because he mentioned a bad smell that has no significance in the matter of abatement, but there is no clear evidence from this and that he taught in this way also concludes some rulings and there are To say that there is no clear evidence from this, Dahari HaKsam Lehdia disagrees in his book 21 and 20 on the words of the Rashba that it is simple, and even from other scribes there is no clear evidence, and I did not see the A.R. in the inside except from the 28th).

Regarding Abit

F) And Yaoi' in the Shlomo's Walks, P.C.S. from which I brought in the previous answer the source for the opinion that a stool that has or had excrement in it is considered to be a grave of my husband, there is a dispute about this and the Gershzaa is stricter, in any case regarding the matter of leg water, it is lenient in not considering it Abit Afi' that there is In it there are feet and there is no covering on top of it, because of the taste in it.

And there is no evidence from Shlomo's conduct that is relevant to our case either, since the Lichsh does not intend to deodorize in such a way that he knows that he will smell if he approaches the baby with the M.R., and there is even a meaning there that it is in a way that does not smell at all, and that if he stinks, it means from his words there regarding Halacha Sek" 9. In this case, the Gershaza will consider that there is a law of abit, and it is not mentioned there if there is a definition or a lesson for a stinker for this matter, see there.

Summary of things:

I didn't summarize things at the beginning of the answer as I should in several places, because here I haven't come up with anything absolute for the time being, and maybe I'll have a chance to look at it later, but what I've come up with in the meantime is that there are several sides to relieve the water in the feet from a cushion, if there's a little smell, as long as there's no smell, the smell comes To him, and regarding the issue of abit there is a difference whether it stinks or not (for the arbitrators who are strict about the abit with a wipe in the case of faeces) if it does not stink in foot-water, according to the Law there is no din of abit.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

אם יש צואה שריחה נודף ודאי יש להחמיר ד"א ממקום שכלה הריח. ואם אין ידוע אם יש שם צואה או לא יש להקל בזה, וכ"ש בטיטול חדש שאין בו צואה בוודאות שאין צריך להחמיר בו כלל (וכתבתי בזה בתשובה אחרת). אבל ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

If there is fecal matter with a wafting smell, surely the DA should be aggravated from the place where the smell was contained.

And if it is not known whether there is feces or not, it should be made easier, and for example, with a new diaper that does not have feces in it, there is no need to make it worse at all (and I wrote about this in another answer).

But if there is a reason to be satisfied that there is excrement, it is appropriate to check and find out when it is possible to find out.

And if there is excrement in the diaper and there is no smell coming out of it at all, efi' not up close, it should be lightened (except where there is no tiraha at all to aggravate it, then it is better to aggravate it with a sina'a and not a parhasiya) as if the tatol is covered with an upper garment.

And if the diaper itself is exposed and there is no covering of pants over it, etc., then one should be afraid to make it worse if possible.

 

Sources: We are going into some issues with this, A. Is covered feces that has a smell to be kept away or is it enough that it stands in a place that does not smell.

And the second subject, is a dirty napkin considered as an abit for the matter to be considered as real faeces if the faeces in it do not smell at all.

And the third issue is the issue of whether excrement in its place is serious for the purpose of not being covered at all or is not more serious for this matter than any other excrement.

And here regarding the first condemned, here is the ruling: Covered excrement is allowed to read Kash against it (Och C. Os. SA and Sab), but in the way that the excrement still has a wafting smell, there is a dispute among the first ones whether it is still considered a bad smell that has a main or No, the Rashba's opinion was to make it easier on this, and Segi on what does not reach him, but the pharmacist's opinion is to make it worse, and considers a covered faeces model to be considered a bad smell that has a main effect, and should be removed from the place where the smell is contained.

And there are the latter who took it as the Rashba and the Gara and the clothing and the HiA took it as the pharmacist, and in the PMG there are contradictions in this, and also in the Bahl (introduction C. et letter 7) what he brought in the name of the way of life and also he brought all these opinions and also in O. S. G.

And the Mishnav in 3 places brought the 2nd opinions and did not decide, and it is true that in C. O. Skag there may be a bit of a meaning that tends to make it easier, and on the other hand in the above-mentioned Bahl it is possible that he expanded more on the opinion of the Oserin (but there is no clear evidence there since Dakai there On the language of the PMG Damkil in this and on this he noted the strict opinions) [And again I found in the tribe of Levi HT C. R. who seems to have understood that the opinion of the BHL is here to be strict about this], and in the BHL C. et Sabv brought in the stama that there is a phlogta in this And noted the above-mentioned Bahl's words and did not decide.

And probably because it is a fallugata in Daoriyata (the stricter ones are stricter than Daoriyata as shown in the above-mentioned Bahl) that is why the Mishnab did not make light of it and did not decide on it, but the rule is that due to the Torah he followed the stricter one.

And it should be noted that the language of the rulings in the KCM regarding covered excrement is "that it does not deserve the smell" as in the Shoah C. O. SB. .

And even for those who are strict about it, the definition of the matter of covered excrement and a wafting odor must still be discussed. Is it a matter of the 23rd that he can smell only after making an effort and getting really close to the source of the odor in such a way that there is no smell that spreads in the room at all, and the way that was allowed to read against covered excrement is only in such a way that there is no Possibility to feel the smell beyond the cover that covers it, such as a vacuum cover or a vacuum cover.

Or it should be said that the stricter model did not worsen except in such a way that at least the smell spreads a little, but the smell does not reach the person reading.

And there is reason to argue that for two reasons, it is urgent to put the issues of covered excrement only in the 23rd of complete coverage that there is no smell beyond the cover, since most covers are not made in this way, and if it is not said yes, then that is how the stricters will interpret the law of covering excrement The Brook explained in C. O. S. 6 is from some of the first, and it does not seem that they came to dispute it.

And Yaoi' in the BHL C. et Sabv who brought the above-mentioned phlogta in abbreviated language to the matter of excrement "that is covered with an additional smell", and urges to say that it is meant to describe something that can only be smelled by effort and absolute closeness.

And in spite of the fact that we do not have a decision in the aforementioned group of arbitrators, and we are stricter than that, instead of having to attach this opinion, it is possible that this opinion should be taken into account.

However, in a previous class that I had the privilege of sitting with the teacher of the Gramm Karp was asked in this way that smelling is only done up close and he replied that it is explained in the puskims to forbid it, and from his words he did not take this as a sbara, but that anyone who belongs to approach and smell enters here into the group of the puskims regarding the matter of covered excrement and a wafting smell and according to the Torah he followed the stricter

And Yaoi' in the Shu'at of the tribe of Levi HT C. R. S. K. B. that he took in doubt, if there is excrement in the napkin, it should be lightened [and we mean anything to which the smell does not reach] and there is definitely excrement, it should be moved away from the place where the smell was contained, and what the lightened in doubt is seen because SS, and it is possible that he also added to this the reasoning that I mentioned that there is a certain rate for what is considered a foul odor and not everything is considered a foul odor, and it also appears there that he believed that there is no need to fear that there is excrement, which is a doubt in the Alma dela mehzeki' isura and reiota sfka.

But he didn't make it easy on behalf of Flogta in Darbanan, since those who are aggravating fecal matter covered with a stank are making it aggravating because of Daoriyata and the like, and the more that there is defecate faeces, then he must there remove DA from the place where the odor is perceived, since the removal of DA is Daurita according to the Bahl's Mish in the introduction Rish C. Et according to the Likoti of the Ramban Barchot 22 EB.

And also the OLC (chapter 55 answer yd) the Supreme Court of Justice took the same view as Gerash and Azner that in doubt there is no need to be afraid, and it is possible that they also included the explanation I wrote above, but it is not necessary that even without this explanation there is sufficient doubt, and they also took another Judges (cf. in the book Vazet Barakah 57 p. 150 and in the book Cleanliness and Respect in Prayer, chapter 6).

And the Garnak made the doubt worse, but all the other arbiters of our time did not act in the same way as above, and for that reason the doubt should be alleviated, and it is possible to say Dethlevi in the degree of doubt and everything according to the matter, and the main point of the words of the Levite tribe is that the person wakes up in such a way that there is a reutah here and AZ Kamer Dafuzti Riota does not confirm, but in the rest of the doubt that can be ascertained easily, I do not take aim at it in general, in the doubt that it can be ascertained from a barrin.

And the Grisha (and this is the Barakah 57 p. 150) ordered according to the opinion of the Mikili that he can remove the odor until the point where the smell is present and to begin with they will clean it first, and here is what the strict ones feared at first is simple, but what he took that the main point of the law can be eased in this, aa "3) that he was confused in the Daoriyata 14A about this, and it is possible that he relied on the above-mentioned evidence that I brought from the pockets of excrement in saliva or that he learned from the Mishnav in the S. A. that I mentioned above that his main opinion was to decide to make it easier, but it is not required there at all and in the Mishnav C.C. SKPD may be of the opinion that the main point of the law is to ease this.

And in the matter of the second condemned person named Hagarshaza (Lichash P.C. letter 5) it was brought that a titol that has excrement in it is judged as a wife's grave (except that water with feet did not make it worse, and it is necessary to find out according to his method that if there is a cover of clothing on the titol Covered excrement is not serious, and on the other hand, when there is no cover, it will be forbidden if there is no smell at all, whatever there is or there was excrement in this vessel at least once, and in fact

And again I answered inside the book Halikot Shlomo and I saw that it is really explained from his words that if the baby is wearing a garment over the diaper, it is not the Meiri Hagarshaza at all.

And for the body of the opinion of the Gershaza, one should look at what Stittul has taken to have a graph definition of rai, since there is no determination here for permanent use but one-time use, and as we found in holy books that use one-time packaging for them which is not as important as ordering it for the book that will need genizah, but it is possible that here it is more serious Since there in the book the definition is what is used by the book and it will never be singled out for the purpose of the book and will never be removed from there, it is found that it is not special to the book, the agreement here regarding a graph is considered to remove any use from this tote in favor of the new use since it will never remove the excrement from there.

However, in the name of Rabbi Karlitz Harauni (which was cited in the book Cleanliness and Honor in Prayer, chapter 6, and it was also cited in his name in the book, and this is the blessing there) that there is no law of titul as law of an obituary.

And also what was discussed in the answer of the AGM, O.H., C., line, S.B.

And M.M. it is necessary to settle on the matter of whether it should be made easier since Abit's question is Dauriita a.

And the third discussion in this regards excrement in place of the mother, which is prohibited even in the covering, which the MGA (C. Pa SKI'A) made it stricter about it, but the latter disagreed with it (see Be'er Hitt SKB and other latter ones, and also the Mishnab SusK3 omitted this point of The Maga Aish), as well as in the tribe of Levi where Shat resorted to fearing the Maga (and in the paragraphs of the answers of C. Iz letter 7 I saw that he mentioned to some of the latter who believed to be the Maga but I did not have the leisure to check the originals).

And also the Shevli Helect that the Maga brought at the beginning of his words (which was also brought in the 2nd year there) simply did not believe because of this fear of the Maga that added to the words of the Shevli Heklet.

However, in the opinion of the Maga, it is necessary to discuss whether Meiri Epi' without any smell at all or with the smell of something that does not belong to him in the opinion of those who mitigate it with excrement that is not in its place, and Yaoi' in KOHH SKZ6.

And according to the Halacha, the latter have ruled that it is not to be afraid of it, and for the matter of fearing to begin with in a place where there is no tyracha, if there are some recent ones who thought as the Maga it is good to be afraid to begin with where there is no tyracha at all.

I wrote the conclusion of the things and their summary and the conclusion to the Halacha in the Rish Teshuvah.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

Yaoi' in the Shu'a Och Ratez in a dewberry that is ready to be eaten and smelled is a blessing and there are some scholars who believe that a kind of person in heaven will not bless ai in Bihal at the end of the sign, and likewise the Gra disagrees and narrates like the rest of the scholars and so does the Chazu'a, and even those who brought it to him Now for the smell of that...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

Yaoi' in the Shu'a Och Ratez in a dewberry that is ready to be eaten and smelled is a blessing and there are some scholars who believe that a kind of person in heaven will not bless ai in Bihal at the end of the sign, and likewise the Gra disagrees and narrates like the rest of the scholars and so does the Chazu'a, and even those who brought it to him Now for the sake of the smell of the Shachak in this the rabbi verbs OHH HB la la barach afi' to the Hagra MM the Chazoa also disagrees with this in the opinion of the Hagra (and in the Bhal 4H when he took it into account that the Shu'a does not shoot me either But in his obligation to smell the קרא אקר מיריים in every way even when they brought him there a smell similar to the mash mishnab), and etrogim are a fruit that is intended for eating as the first mash vei' in the length of the Bhal in the above section 4 or To eat and in Bhal at the end of the sign.

And the Bhal took his conclusion in Sab Degra admits that he took the fruit also to smell and the Hazo'a disagrees and so on.

And from the etrogs of our times, which are not eaten as such when they are in the early stages of growth and also before cooking in fire in which no creature can eat them, and in addition to the opinion of the Shu'a and in addition to the opinion of the Rabbi, verbs for the matter were brought before him for the sake of smell, and in addition to the conclusion of the Bahl in the opinion of the Gra that in the manner they took Even for the purpose of smelling, the Gra Dambarach acknowledges, in addition to all this it is permissible to bless the etrog.

And the body of the matter does indeed have an interest in making it precisely in the Ethrog and KMS, the rulings on the matter of the Myrtle Dhu'ail and I'veid her a mitzvah hada of D's species to I'ebid her an after mitzvah of and the blessing of the candle, but Mm in the Nidd since we are entering into a halachic question in this Ethrog there is no point in taking it instead of a proper sky To begin with ACP in a place where there is no known custom for this.

And it should also be noted that it is appropriate to take something that was blessed by heaven according to the custom of the Ashkenazim.

And regarding whether there is a prohibition to bless an atrog that has been set apart for a mitzvah, i.e. in the explanation of the halacha SS Rataz and the conclusion of the words there after Sukkot there is no fear even for those who are stricter than at the time of taking it, as is explained there in the explanation of the halacha 25 or in parentheses.

And for the above-mentioned condemned body that an Etrog before cooking should be considered as not ready to be eaten, there is a kind of thing like this, Delanin, the definition of a blessing that gives a good smell to fruits, in the opinion of the Shoah. , and perhaps from this we will learn about the above-mentioned Graa, G.C., V.I.A.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

על דבר תכשיר שמצמידים על האדם שיש בו ריח להבריח יתושים, והוא כעין צמיד שיש בו גוש של חומר מסויים עם ריח שהיתושים אינם אוהבים לשהות בקרבתו, האם חשוב רפואה לענין איסור רפואה בשבת. אין איסור להשים אותו על גופו בשבת, ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

על דבר תכשיר שמצמידים על האדם שיש בו ריח להבריח יתושים, והוא כעין צמיד שיש בו גוש של חומר מסויים עם ריח שהיתושים אינם אוהבים לשהות בקרבתו, האם חשוב רפואה לענין איסור רפואה בשבת.

אין איסור להשים אותו על גופו בשבת, ואם שם אותו על עצמו מערב שבת באופן שהוא קשור עליו ואינו נופל, ואפילו שם אותו על עצמו בשבת, יתכן שמותר לצאת עמו.

נראה פשוט דלא חשיב רפואה בשבת, והפוסקים דנו לענין לענין סם המות לפני זבובים המצערים אותו, עי' להמהר"ש קלוגר (שו"ת האלף לך שלמה סי' קלה), ובשבו"י ח"ב (סי' מה) מה שדנו שם, ופשוט דכל הנידון לענין הריגת דברים שאין מזיקין בשבת מה שהובא בשבו"י שם בשם המרדכי (קכא ב) בשם ר"ת היינו אפילו בהריגה ממש, וכ"ש הכא שאין התכשיר מיועד להריגה כלל אלא להברחה בלבד.

והנה לענין רפואה כימית שתפקידה להבריח חיידקים מכיון שהוא דבר שאינו נראה לעין כיצד הוא פועל ולמראית עין פועלת כדרך כל רפואה אסורה אבל הכא הרי הוא דבר הנראה לעינים שהוא כמבריח דבר להדיא, והגם דשחיקת סממנים היה שייך לגזור גם בתכשיר כזה, מ"מ מדחזי' ממה שדנו הפוסקים לגבי סם הנז' ולא חשו לשחיקת סמנים חזי' דאין כל סם אסור בשבת רק מה שגזרו, דה"ה לא אסרו להשתמש במאכל שחוק בשבת או יין אם נעשה קודם השבת עכ"פ [ובנעשה בשבת מעצמו הוא סוגיית משקין שזבו בריש ביצה ובשאר דוכתי] גזירה משום שחיקת אוכלין, וכן דברים שאינם רפואה ממש לא גזרו בהם, כמו שלא גזרו לאכול דבר להנעים הקול [או"ח שכח סל"ח] או להפיג שכרותו [שם סמ"א] או להפיג ריח רע [שם סל"ו].

והנה לגבי ריח רע גופא מצינו [סי' שג סט"ו] שאם מרפא את הריח הרע חשיב רפואה, וכמו שביארו בזה פוסקי זמנינו [ראה שונה הלכות וחידושי בתרא בסי' שכח] שההבדל אם עושה לרפואה או להבריח ריח רע, וא"כ לענייננו שעושה להבריח היתושים אינו רפואה כלל.

ופוסקי זמנינו דנו על תרסיס כנגד יתושים המצערים אותו ובשם ספר ברית עולם (מלאכת שוחט אות ח') ראיתי כתוב בשם החזו"א שאין להקל בזה אלא לצורך חולה שאין בו סכנה, או קטן, ודברו מזה גם שאר פוסקים ולא עיינתי כעת בכ"ז.

ומ"מ אם הנידון שם מצד גרם הריגה של היתושים שהוא גרם דרבנן או פסיק רישא, מ"מ כאן אינו אלא הברחה בעלמא, אף ששם לא מיירי שהוא על גופו מ"מ אין הכרח לחדש שכל דבר שהוא לטובת גופו ייחשב רפואה.

ולענין מוקצה אף שאינו ראוי לאכילה אין בזה מוקצה שהרי יש תועלת גמורה בלקיחתו, ואם השימוש בזה הוא היתר הרי הוא כלי שמלאכתו להיתר.

ועדיין יש לדון בזה לענין הוצאה אם יש כאן רפואה או עכ"פ דמי לאצולי טינוף וכן לקמיע מומחה, ולכאורה יש לדמותו לכל זה ולהתירו, עכ"פ אם הוא קשור, ואם הוא מונח עליו מעקב שבת, ולענין אם היה מונח בשבת נראה דתלוי בב' הטעמים במפרשים במה שאסור ליתן לכתחילה בשבת פלפל וגרגיר מלח, דלפי הטעם שנראית מערמת להוציא ה"ה כאן (דרק במוך שהוא נצרך בכל רגע ממש אמרי' שאין נראה הערמה) אבל לפי הטעם שפלפל הוא רפואה, כאן יהיה מותר, והמשנ"ב [שג נ] הביא ב' הטעמים, והגרע"א [בתוספות רעק"א שבת פ"ו מ"ה] נקט שהעיקר כהטעם שהוא משום שמערמת להוציא.

אמנם שוב ראיתי בשם פוסקי זמנינו [שש"כ יט הערה פט בשם הגרשז"א] שבדבר שהוא עשוי לכך לא חיישי' שנראה כמערים להוציא, ולפ"ז בניד"ד שהוא מיוצר לכך יהיה מותר.

וכן ראיתי באג"מ [או"ח ח"א קז] שהטעם שמוך שבסנדלה מותר ליתן לכתחילה משום שאם ידוע לכל שיש צורך בזה מותר, וא"כ ה"ה כאן.

ואע"פ שפסק בשו"ע [שג יא] שכובלת וצלוחית של פלייטון [משנה שבת פ"ו] אסור, כתב באו"ז [שבת סי' פד] בשם ספר התרומה [סי' רמ] דלנשים שנהגו היתר בתכשיטין ע"פ הסוברים כן [עי' בשו"ע שג יח], ה"ה בכובלת וצלוחית של פלייטון.

והתרומה נסתפק אם מותר ליתנו בשבת, והאו"ז הכריע דכיון אינו לרפואה שרי [עי' בב' הטעמים דלעיל], וספקו של התרומה הי' בין ב' הטעמים דלעיל, א"נ אולי הספק היה אם נראה כהערמה באופן שאינו מיוצר רק לזה אך רוב השימושים מיועדים לזה, אבל בפשוטו אכן לא היה פשוט לו כהגרשז"א שדבר שמיועד לזה אינו בכלל החשש להערמה, דמסתמא יש בכובלת וצלוחיתשל פלייטון דבר שמיועד ליתנו ע"ג האדם.

ולמעשה אם נשווה זה לכובלת וצלוחית של פלייטון יהיה מותר לכאורה רק להסוברים שתכשיטין הותרו האידנא עי' בשו"ע שם, [ועי' במרדכי שבת רמז שנו].

והנה לגוף הסתירה בסוגיות בין פלפל וגרגיר מלח שמותר לבין כובלת וצלוחית של פלייטון שאסור ואף ר"מ מחייב חטאת, נאמרו בזה כמה חילוקים במפרשים, וראיתי מי שהציע לחלק בין אם הוא מובלע בגופה או ע"ג גופא, אולם במוך שבאזנה ובמוך שבסנדלה אינו מובלע בתוך גופה, ואע"ג שמוך שבסנדלה מובלע בתוך הסנדל עכ"פ, אך לענין מוך שבאזנה מסתמא אפשר דאין דין שלא יצא חוץ מאזנה כלום, דהעיקר שקשור ומהודק.

ומיהו יש מהמפרשים שתירצו שהוא משום שהוא מרפא לכן התירו בפלפל ובגרגיר מלח [ראה הערות הגריש"א ואשל אברהם בדעת המאירי בשם הראב"ד], ולפ"ז נמצא שדבר שמרפא מחד גיסא יש בו חומרא שאסור ליתנו לכתחילה בשבת מאידך גיסא יש בו קולא שמותר לצאת בו אם הניחוהו מערב שבת וצ"ע שהרי מוך לנידתה ההיתר הוא מחמת צערה, ובפרט לפי מה שסבר רמי בר חמא שאינו מחמת דממאיס א"כ הוא ודאי מחמת צערה, א"כ גם בניד"ד יהיה מותר מחמת צער היתושים, וא"כ הדרא קושי' לדוכתה למה צער ריח רע בכובלת וצלוחית של פלייטון אינו מוגדר כצער.

ועי' ברש"ש [שבת סב ע"א] שתירץ בעוד אופנים החילוק בזה, עי"ש.

וחילוקו השני מחודש מאוד (בפרט שנמצא שם לפמ"ש הוא בדף נט ע"ב שר"מ מסתמיך על גזירת רבנן ואעפ"כ חולק עליהם).

ואם נדקדק ונחזר אחר החילוקים בין כובלת וצלוחית של פלייטון הנה הרש"ש שם בחילוקו הראשון כתב דכובלת וצלוחית של פלייטון אין רוב הנשים רגילות בו, ויש לומר דהוא כעין תוספת מיותרת ולא פתרון ישיר לבעיה, דגרגיר מלח הוא כעין תרופה וניגודים לריח הרע, אבל הכובלת וצלוחית של פלייטון הם כעין תכשיטין יתירים לתענוג למרות שהטעם שהם ניטלים הוא מחמת הריח הרע, ובזה נכלל גם חילוק האחרונים דלעיל, דכל שהדבר הוא פיתרון ישיר ונגדי לבעיה הוא הגדרה של רפואה לצער, (וזהו גם הטעם שהסתפק בעל התרומה אם מותר ליתנו לכתחילה בשבת, משום שהוא דרך פינוק ומותרות להתקשט בו ואינו פיתרון ממוקד לבעיה וממילא אינו ניכר שנוטלתו עבור הבעיה, ומסתמא שיש שנוטלים אותו גם לא רק מחמת הבעיה), וא"כ בניד"ד דבר שנעשה ישירות למטרה זו, גם אם לא רוב הסובלים בו משתמשים בו יתכן שנכנס להגדרת פלפל וגרגיר מלח ולא להגדרת כובלת וצלוחית של פלייטון.

ולמעשה צריך שאלת חכם, ומ"מ אם תמצי לומר שיש לחוש לענין הוצאה יש לדון בלבישתו גם ברשות היחיד לדעת הגר"א והפוסקים שסוברים שאסור להחזיק דבר בבגדיו בשבת.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen