הט"ז כ' דבריו בג' מקומות, ביו"ד סי' קיז סק"א, בחו"מ סי' ב סק"ב, ובאו"ח ס"ס תקפח, ואם כי הט"ז לא ביאר להדיא דעתו לענין ממון, דבממון יש מקום לומר דב"ד יש להם רשות לתקן תקנה כנגד דבר המפורש בתורה שהרי ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

הט"ז כ' דבריו בג' מקומות, ביו"ד סי' קיז סק"א, בחו"מ סי' ב סק"ב, ובאו"ח ס"ס תקפח, ואם כי הט"ז לא ביאר להדיא דעתו לענין ממון, דבממון יש מקום לומר דב"ד יש להם רשות לתקן תקנה כנגד דבר המפורש בתורה שהרי אינם אלא מפקיעי ממון, והדעת נותנת דאינו תקנה כנגד דבר המפורש בתורה כיון שהתורה נתנה רשות לב"ד להעביר ממון ומכיון שהם כעין בעלי הממון ויש להם זכות מן התורה להעביר את הממון לאדם אחר אינו נחשב כדבר המפורש בתורה.

אולם מסתימת דבריו בחו"מ שם משמע דקאי גם על ממון, דהא השו"ע שם להדיא מיירי גם על הפקעת ממון, וע"ז כתב הט"ז דבריו, וכן משמע שלמדו המנ"ח במצוה שצה והאילת השחר בזבחים צח ע"ב בדעת הט"ז, ממה שלא תירצו כן על תמיהתם בדעת הט"ז, ועי' סברא מעין זה בריטב"א כתובות כו ע"א.

אולם יש מהאחרונים שלא למדו כן בדעת הט"ז, ואולי זה באמת הטעם שהט"ז גופיה לא הוקשה לו קושיות המנ"ח והאילת השחר משום שהוא לא אמר דבריו בדיני ממונות.

ובאמת יש לדחות הראי' מהט"ז בחו"מ דהרי לא קאמר להדיא שתנאי זה קיים בהפקעת ממון שאין מפקיעין אלא דבר שאינו מפורש בתורה, אלא סתמא קאמר על כל הדברים האמורים בשו"ע שם שמתוך זה מפקיעין רק אם הוא כנגד דבר שאינו מפורש בתורה, וכל חד כדאית ליה, ולגבי ממון אפשר דאה"נ אין לזה קצבה.

והעירו מדתנן שומרי פירות אוכלין מהלכות מדינה אע"ג דדרשי' ואל כליך וכו' בזמן שאתה נותן לכליו של בעל הבית.

והיה מקום לומר דהט"ז לא מיירי אלא בדבר המפורש ולא בדבר הנלמד מדרשא, דמצינו כמה חילוקים בין דבר המפורש לדבר הנלמד מדרשא, כמו לגבי שן ועין למאן דאמר הכי בקידושין כה, וכן לענין נשבע לבטל מצוה בשו"ע יו"ד איכא חילוקי דינים בין דבר המפורש בתורה לדבר הנלמד מדרשא.

אולם בט"ז בסי' תקפח שם מבואר להדיא דגם דבר הנלמד מדרשא הוא בכלל זה עי"ש.

ומ"מ צע"ג על הט"ז דהרי דברים הנלמדים מדרשא מצינו הרבה שתקנו שלא כפי הנלמד מדרשא, וכמו דין בן פקועה שהפריס ע"ג קרקע ועוד רבים, ואולי מחמר הקושיא צריך לחלק בין דרשא הנלמדת ממשמעות לדרשא הנלמדת מדיוק או בגז"ש או באם אינו ענין.

ואולי יש לומר דכיון שיש מנהג בזה כדפרש"י ורע"ב א"כ מנהג הוא כמו תנאי כיון שהכל נעשה על דעת המנהג עי' בריש פרק הפועלים, ואף אם הפקעה לחוד נראה להמון כעוקר דבר אבל בעושה על סמך האינו נראה להמון כעוקר דבר מן התורה.

 

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

בשו"ע או"ח סי' שח סכ"ז שפירורים שאין בהם כזית מותר להעבירם מעל השולחן, ופירש שם המשנ"ב שמפני קטנותם סתמא עומדים רק למאכל בהמה ועופות, ומשמע מזה בפשטות שאם אין שם בהמה ועופות פירורים אלו נחשבים מוקצה, וכמבואר בשו"ע שם סכ"ט ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

בשו"ע או"ח סי' שח סכ"ז שפירורים שאין בהם כזית מותר להעבירם מעל השולחן, ופירש שם המשנ"ב שמפני קטנותם סתמא עומדים רק למאכל בהמה ועופות, ומשמע מזה בפשטות שאם אין שם בהמה ועופות פירורים אלו נחשבים מוקצה, וכמבואר בשו"ע שם סכ"ט שאם אין מצויים בעלי חיים כאלה ואין לו ממינים אלה ויש שם מאכל הראוי לבעלי חיים הללו אסור לטלטלו בשבת.

(ואע"פ שהיה אפשר לדחוק שרק כאשר מצויין בעלי חיים הם מיוחדים להם וכאשר אין מצויים בע"ח אין מיוחדים להם, מ"מ א"א לומר כן, דהרי אי' במשנה מעבירין מלפני השלחן פירורים פחות מכזית מפני שהוא מאכל בהמה, ומשמע שמאכל אדם הוא בודאי שלא, וגם דאיכא למ"ד בגמ' דכל מידי לחזי לאיניש לא מקצי לבהמה, וממילא לא מסתבר שדבר שאם אין בהמה ראוי לאדם אם יש בהמה לא יהיה נחשב ראוי לאדם).

ומה שיש בעלי חיים הפקר שמסתובבים אינו מועיל להחשיבן מאכל בהמה, שהרי אסור להאכילם בשבת (תהלה לדוד סי' שכד סקי"ד וחוט שני ח"ג פס"א סוף סק"א, ויש להוסיף דגם בשו"ע סי' שח סכ"ט לכאורה מבואר כן דהרי כתב השו"ע שאם אינם מצויים אז אם יש לו מותר ואם לאו אסור ומשמע שאם אינם מצויים ויש רק בהפקר אינו מתיר), ובכלב הפקר יש שכתבו להתיר משום שיכול להאכילו בשבת שמזונותיו מועטים (תהלה לדוד שם ע"פ השו"ע שם, וכ"כ בשלמי יהודה פ"ז סק"ו בשם הגריש"א).

היוצא בזה שיש ג' אופנים להחשיב הפירורים כראויים לאכילת בהמה:
א) אם מצויים בע"ח האוכלים פירורי לחם (מלבד בע"ח של הפקר), ולא צריך דוקא שיהיה לו אלא מספיק שמצויים רבים שמגדלים בע"ח כאלה (ראה מנח"י ח"ז סי' טז וחוט שני שם, וכן מוכח מלשון השו"ע סי' שח סכ"ט).

ב) אם יש לו עצמו בע"ח שאוכלים פירורי לחם, אף אם אינם מצויים.

ג) אם יש כלבי הפקר יש מתירים.

כמו כן יש אופנים אחרים שמותר לטלטלם אפי' אם אין ראוים כלל למאכל בהמה (כמבואר בשו"ע סי' שח סכ"ז).

א) אם יש פת על השולחן מותר להגביה משום שהם בטלים לפת.

ב) אם צריך למקום השלחן.

ג) כמו כן יש בטלטול בגופו יש פוסקים שמתירים לטלטל ותלוי במחלוקת הפוסקים באופנים מסויימים (והרחבתי הדברים בתשובה ד"ה "האם מותר לתלות דבר" וכו' ועוד בד"ה "סיר מוקצה המונח" וכו'), כמו כן לענין טלטול מן הצד (כגון על ידי כלי) יהיה גם תלוי במחלוקת (ראה בתשובות הנ"ל) אלא שההיתר של טלטול מן הצד הוא רק לצורך דבר המותר (כגן שצריך לקחת דבר היתר שנמצא מאחורי המוקצה) ונתון זה לא שייך בענייננו בד"כ.

ד) על ידי ניפוח נזכר היתר ברמ"א סי' שח ס"ג.

ועי' בחוט שני ח"ג פ"ס סק"א שכתב ג' אופנים שפירורים לא יהיו מוקצה גם כשאין בהמות מצויות:
א) אם שומר הפירורים לאכלם.

ב) בשעת הסעודה גופא (אבל אחר הסעודה משמע במשנה הנ"ל ובשו"ע סי' שח סכ"ז שהם מוקצה דהרי קאמר מעבירין מלפני השלחן, וזה בד"כ לאחר הסעודה כשבאים לפנות).

ג) פירורי עוגה הדרך להחשיבן לאדם גם בפחות מכזית.

כמו כן [בנוסף על דברי החוט שני הנ"ל] יש לדון דאפשר כשמצטבר כמות של פירורים יחד שיחד הם יותר מכזית יש לדון בזה, דמחד גיסא בסי' קסח ס"י לגבי דיני המוציא לפי הפרטי דינים שנתבארו שם אין צירוף בין כמה חתיכות פחות מכזית, ומאידך גיסא בסי' קפ סק"י הביא המשנ"ב דעה דרק כשאין צירוף פירורים יחד לכזית אז אין בל תשחית אבל לולי כן יש בל תשחית כמו שהיה כזית בחתיכה אחת, והוא דעת המהר"ם גלאנטי בחסד לאברהם המובאים שם בשע"ת בשם הברכי יוסף, וכאן לכאורה יש לדמותו לדיני בל תשחית ולא לדיני ברכת המוציא דגם מה שהוא מזונות אין נפסל ממאכל אדם, ובאמת בכל הסוגיות שדנו על חתיכות שאין בהם כזית בברכות לז ע"א וע"ב דוחק לומר דכולם אין חשובין מאכל אדם אלא רק אם חישב עליהם, ואם נימא דהפירורין מצטרפין אם הם יחד ניחא.
(והמשנ"ב בסי' שח שם ציין לדבריו בסי' קפ, וכנראה רצה לרמוז לנידון זה)

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

יעוי' בב"מ קב ע"א ת"ר המשכיר בית לחבירו על השוכר לעשות לו מזוזה וכשהוא יוצא לא יטלנה בידו ויוצא ומנכרי נוטלה בידו ויוצא ומעשה באחד שנטלה בידו ויצא וקבר אשתו ושני בניו, והעירו דהלשון בידו צ"ב, ואולי בא לומר דרק ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

יעוי' בב"מ קב ע"א ת"ר המשכיר בית לחבירו על השוכר לעשות לו מזוזה וכשהוא יוצא לא יטלנה בידו ויוצא ומנכרי נוטלה בידו ויוצא ומעשה באחד שנטלה בידו ויצא וקבר אשתו ושני בניו, והעירו דהלשון בידו צ"ב, ואולי בא לומר דרק בידיים אסור.

ויעוי' בתוס' שם (קא ע"ב) שכתבו הטעם דלא יטלנה בידו שכאילו מזיק אותן שדר בבית, ובראשון לציון על השו"ע סי' רצא ס"ב העתיק לשונם דהו"ל כאילו מזיק בידיים, ואפשר שנתקשה בלשון בידו, ולהכי קאמר דכיון שמביא המזיקין הו"ל כמזיק בידיים, ומיהו זה צ"ע לגופיה מה גדר המשחרר מזיק של הפקר, והארכתי בזה בתשובה אחרת באופן דומה [ד"ה ?], דלכאורה אין זה גדר של מזיק בידיים (ומענין לענין עי' בתשובתי לענין מי ששחרר בהמת חבירו בד"ה ?), ובלאו הכי צ"ע מאי אכפת לן דהוא מזיק בידיים, דהרי להזיק לכתחילה אסור אפי' בגרמא, מדחייב בדיני שמים כ"ש דאסור לעשות כן לכתחילה, ויל"ע בזה.

ובגוף הנידון אם מותר לגרום על ידי גרמא שיוציאו המזוזה מהבית אולי יש ללמוד שיהיה מותר מהדין שאסור לנהוג בתשמישי מצוה מנהג ביזיון ולהשליכו לאשפה, וכ' המשנ"ב סי' כא סק"ז, דרק בידים אסור לזורקן לאשפה אך אם מתוך שלא גנזן נזרקו ממילא אין לחוש לזה עכ"ל.

והנה בענייננו לגרום שיושלך לאשפה בודאי אסור, אף דמדאורייתא לא תעשון גרמא שרי [שבת קכ ע"ב] מ"מ מדרבנן אסור [עי' הר צבי יו"ד סי' רלא בשם המאירי בשבת שם, וכ"כ בשו"ת אחיעזר ח"ב יו"ד סי' מח סק"ג, ויעוי' בשו"ת הרי בשמים ח"ב מהדו"ת סי' קפג שכתב כן בשם יו"ד סי' רפב ולא הבנתי כוונתו ואולי ממה שצריכין גניזה, וע"ע נוב"י חאו"ח סי' יז], ואף נקטו הפוסקים דאם המזוזה תבוא לידי ביזיון יוציא את המזוזה מהבית [עי' שו"ע שם ואג"מ יו"ד ח"א סי' קפב].

אבל להשאיר עד שמאן דהוא יוציא את המזוזה אולי מותר, ויעוי' בנ"י הלק"ט הל' מזוזה דף ו' ע"ב מדה"ר בשם השאילתות שאי' קכו שהשוה דין זה שלא להסיר המזוזה לדינא דציצית דאין מתירין מבגד ציצית שהוא מבזה את הציצית ממצותה (ע"פ העמק שאלה שם סק"ה), ואם נימא דשם מותר מחמת שאם נזרק מחמת שלא גנזן כ"ש שאם רק הוסר מהבגד מחמת שלא השגיח, א"כ אולי יש ללמוד גם לענייננו שאם לא השגיח ומתוך זה הוסר המזוזה אינו עובר בזה איסור.

ואף שיש לדחות דשאני התם שעיקר דינו תשמישי מצוה שאין בו חיוב גניזה מ"מ גם כאן עיקר דינו של המזוזה שאין בו איסור להוציאו מקביעותו, ומ"מ למעשה אין ראיה גמורה דהא סו"ס זה תשמישי מצוה וזה תשמישי קדושה, ושמא גרמא אסור מדרבנן רק בתשמישי קדושה ולא בתשמישי מצוה (וגם אפשר דאין זה גרמא גמור האופן המבואר במשנ"ב שם שרק לא גנזו ואפשר דגרמא ממש גם בתשמישי מצוה אסור לגרום להם לבוא לידי ביזיון).

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

איסור זה מוטל רק על השליח ולא על בעה"ב. מקורות: יעוי' בדברי משנ"ב בסי' תע סק"ו לגבי מי שאסור לאכול מחמת שמוטל עליו מצוה דאם מסר המצוה לשליח יכול לאכול, וכן יש לציין לדינא דנמסר לכתפים דאז יצא מדיני אנינות, מצד ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

איסור זה מוטל רק על השליח ולא על בעה"ב.

מקורות: יעוי' בדברי משנ"ב בסי' תע סק"ו לגבי מי שאסור לאכול מחמת שמוטל עליו מצוה דאם מסר המצוה לשליח יכול לאכול, וכן יש לציין לדינא דנמסר לכתפים דאז יצא מדיני אנינות, מצד שני בגמ' ברכות מ ע"א גבי גביל לתורי דהיינו שמנה על ידי זה שליח קודם אכילתו, והי' מקום להבין שהמטרה הסופית שהאוכל יבוא לידי הבהמה ואז הבעה"ב יוכל לאכול ושלא דסגי במה שמינה, ומאידך גיסא יש מקום לפרש באופן אחר וכמו שיתבאר.

אבל ביד אפרים סי' קסו ס"ו נקט שאם מינה שליח א"צ להמתין עוד, וז"ל שם, ואמנם רוב העולם אין נזהרים בזה אף לענין אכילה, ונראה לפי שעל הרוב יש להם עבדים ושכירים שלהם נמסר ההשגחה על הבהמות והעופות, והם מוזהרים ועומדים לתת אכלם בעתו בבוקר השכם, וחזקה שעושים שליחותם, וצ"ע אם מי שסומך על משרתיו בזה תמיד ועתה אירע שהפסיק באמירת גביל לתורא שנראה דלדידיה הוי הפסק, ומי שאין לו מי שישרתהו והוא לעצמו צריך ליזהר בזה כיון אמרו חז"ל אסור לאדם כו' עכ"ל עי"ש עוד, ויעוי' עוד בכה"ח שם סקנ"א שכ' כעי"ז בשם הכתב סופר בשם אביו החת"ס.

וכן כ' בשו"ת קרן לדוד סי' מז את ז על הגמ' שם דמש"כ גביל לתורי הכונה שיכול לאכול מיד לאחר שאמר לשמש גביל לתורי, דברגע שאמר גביל לתורי כבר האחריות בידי השמש, דמתחילה מזונותיה של הבמה על בעה"ב ועכשיו מזונותיה על השמש עי"ש.

ומש"כ היד אפרים אם מי שסומך וכו' ר"ל דמי שהוא מחוייב להביא לבהמה קודם הסעודה אי' בגמ' ושו"ע שאינו הפסק אבל מי שיש לו עבדים נראה דהוה הפסק ויצטרך לברך שוב, א"כ נקט בזה שנראה לומר כסברא זו בין לקולא בין לחומרא ואף להוסיף בברכה.

ובזה ניחא מצד הדין שלא נחמיר במאכל לבהמתו יותר מחיובי מצוות המוטלים עליו, (וכ"ש לפי דעת הרמב"ם פ"ט מהל' עבדים ה"ח דמשמע שאינו חיוב גמור פשיטא שאין להחמיר יותר מחיובים גמורם דסגי מה שנסמר לכתפים, ובעיקר הנידון ע"ע ביאה"ל סי' קסז ס"ו), ומש"כ בגמ' שם שאמר להם להביא קודם שאוכל (היינו מה שאמר גביל לתורי) אה"נ אחר שאמר להם אם קבלו השליחות ממילא עצם מה שקבלו את השליחות פוטר.

וממילא השליח עצמו יהיה מחוייב, מכיון שלא ניתן להקל על ב' הצדדים, וממ"נ אם הוא נפטר השליח יהיה מחוייב, וזהו שכ' היד אפרים שלהם נמסר ההשגחה וכו' דהיינו שעבר מהבעלים אליהם, וזהו שכ' והם מוזהרים ועומדים וכו', ויתכן לפרש לא רק מצד הבעלים אלא גם מצד ההלכה.

וז"ש בקרן לדוד הנ"ל שמתחילה מזונותיה על הבעה"ב ועכשיו על השמש, ויש מקום לפרש דהוא דוקא, ר"ל עכשיו מה שמוטל על השמש מה שהיה מוטל מקודם לכן על בעה"ב והחיובים הכרוכים בו.

וגם בכה"ח שם כ' על דינא דגמ' הנ"ל בשם עיקרי הד"ט סי' ט אות לב וז"ל, וכל זה בבהמות שלו אבל בבהמות אחרים שאין מזונותיהם עליו אינו חייב לתת להם כלום וכל שכן שאינו צריך להקדים ע"כ, ויש מקום לדקדק דדוקא שאין מזונותיהן עליו הוא האופן שפטור כשהבהמות הם של אחרים וקל להבין.

לגבי מקרה שאדם קיבל צו על ידי ליסטים שהוא מחוייב להאכיל בע"ח פלוני אינו פשוט שנחשב שהוא האחראי למאכל אותו הבעל חי, ואדרבה בגמ' בשבת מבואר לגבי כלב של הפקר שגם שהוא רעב אין חיוב זה מוטל עליו, וכמבואר גם בכה"ח הנ"ל בשם עיקרי הד"ט, אבל אם סיכם עם הליסטים שלוקח האחריות על הבע"ח ממילא נוצרת כאן בעיה לכאורה ויש לדון בזה בגדרי חלויות הסכמים בכפייה, ושייך לסוגיות סקריקון ותליוה וזבין.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

המציאות מוכיחה שבהרבה מאוד פעמים החפצים העומדים ברחוב לא הונחו שם למטרת הפקר גם אם הלוקח את החפצים סבר לתומו שמדבר בהפקר, והדברים ידועים ובדוקים, וממילא באופן כזה של משליך כיסו לרה"ר תליא בנידון המחבר והרמ"א על אבידה מדעת [חו"מ ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

המציאות מוכיחה שבהרבה מאוד פעמים החפצים העומדים ברחוב לא הונחו שם למטרת הפקר גם אם הלוקח את החפצים סבר לתומו שמדבר בהפקר, והדברים ידועים ובדוקים, וממילא באופן כזה של משליך כיסו לרה"ר תליא בנידון המחבר והרמ"א על אבידה מדעת [חו"מ ס"ס רסא], ואמנם לא שמענו שנוהגים קולא למעשה באבידה מדעת שלא במקום שיש טעמים מיוחדים לנהוג כן, אף אם להרמ"א בדיני אדם הוא הפקר.

ונראה שהטעם שלא נהגו כן משום דמבואר שם בקיצור בש"ך וביותר בערוה"ש בסוף הסימן דאבידה מדעת המותרת להלכה הוא רק אם יש לשער שהפקיר הדברים (כמו מי שהניח ארגז פירות או בגדים בפתח בית הכנסת באופן שנראה לפי הענין שהפקירם גם אם לא הפקיר להדיא).

אבל במקום שאנחנו יודעים שלא הפקיר החפץ (כמו המשאיר מחשב פתוח בבהכנ"ס ויוצא לחוץ שמעשים שבכל יום שנגנבים והו"ל כעין אבידה מדעת אבל שיודעים שלא היתה כוונתו להפקיר) בזה א"א לסמוך על הקולא של אבידה מדעת.

וממילא מי שמוצא מיטה או כיסא שהונח ברחוב ואין שום אומדנא שהדבר הופקר (וכמה פעמים אירעו מעשים כאלה לידי שלא היתה כוונת המניח כלל וכלל להפקיר החפץ) אין לסמוך בזה על ההיתר של אבידה מדעת, וקל להבין.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

אסור לעשות כן. אלא יניח להם בריחוק בהיכר כדי שלא יבוא לקחת מהם ואז מותר לכתחילה. מקורות: יעוי' ברש"י ביצה כג ע"ב ובמה שהביאו התוס' דבריו שם ואינו ברור שם כל הצורך דמשמע מלשונו שיש כאן איסור טירחא שלא לצורך מדאורייתא, ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

You must not do that.

Rather, he will let them know at a distance so that he does not come and take it from them, and then it is permissible to begin with.

Sources: Yaoi' in Rashi Bitza 23 EB and in what the Toss brought his words there and it is not clear there all the necessity is evident from his language that there is a prohibition of tirkha without the necessity of a madauriyata, and it is not clear where we find a prohibition of a tiraha of a daurita, and indeed Yaoi' in a mikhilta in P. Bua and Baramba" And in what I mentioned in my commentary to the Darshbi's michilat in another place according to the Ramban in the Makkah, but even if he stated as the simplicity of the matter, it is correct that it is a prohibition of drabnan and a tkun of rabban as a kind of dauriyta to also forbid for the purpose of eating the soul of an animal [Ral thus must interpret Rashi there ], apparently he is even if he does it for his own pleasure, and it is true that there are things in the Holy Spirit that are allowed if he derives pleasure from it, as well as the tyracha of eviction from house to house was permitted in the Spirit if it is his own home because he guaranteed a person a transmission within his own as the rulings in the name of the Jerusalem , MM there is a reason to say that the limits of the permits are different, that the prohibition is only when the definition of the act is that it is not necessary, but on Shabbat and Yot everything that was prohibited on behalf of Tirkha, we did not find that they allowed what was not permitted according to the limits of the law, such as shilling fruits, etc. [Rafa Davitza] and such as Meninin 4 and 5, etc. [Shabbat 26], and anything from which there are ways that were forbidden because of a tirkha that was not necessary today was not allowed even if he claimed that he enjoyed it very much, and the

And here is also the opinion of Rashi Devitza. "According to their words, it would be forbidden even in Nidad who enjoys it.

And it should be noted the opinion of the Toss in Bizza 23 EB [Dala Krashi there] as well as the opinion of the Toss on Shabbat Ko and 25 Barshi there [Dela Kmash Rashi in Bizza there] as well as the opinion of the Rashba and Ra'a and Hr. "N [as brought out in the explanation of the halachic Rish C. 133] that he is on the side lest he side with them [and in the Shu'a there are contradictions in this whether he ruled that he is an assigned state or a side state, and I. from 1923. The Tos' that is out of fear of side, but also the other side in the opinion of the Shu'a is only that it is on behalf of Moksha as above and not purely on behalf of Tirkha], and if so according to the Rambam's method that it is on behalf of Moksha and Shi' The Tos' and the majority of Rishonim that it is on behalf of Zida, of course there is no permission feed animals on Shabbat even if he says he enjoys it.

And indeed I have seen in the name of the Garnak [Torat al-Malachot p. la] a dachsh that is done for the purpose of catching and killing the Be'ah of which I do not consider that it is done for the sake of the animals the prohibition is only when it is done for the sake of the animals, and there is only a prohibition of hunting and not a prohibition of placing food in front of animals, and I. Shaari Tshuva C. Shatz 16 SKG in the name of the Maharittz C. Ramah was brought in the Torah of the Crafts there, and here it really is a very new thing, (and it should be noted that the Dagoff discussed there belongs to the one currently discussed in the Rabbi Rish C. Paz does it belong Durbanan's prohibition on the prohibition of Dauriyta, but perhaps we should learn from this (in other ways that the prohibition of Dauriyta is not), but even after renewing it, you do not want to add a leaf, you have no choice but to renew it in a way that does harm to the animals next to them and not to their benefit at all, but In a way that does the best for the animals and also means for their benefit and that's what makes him feel good, this is not Meiri Garnak, and it must be said that it is included in the words of the decree that the definition of the decree is in a way that does for the benefit of the BAH and that is included in this decree.

And the advice to do in the permitted way is to give in a way that is distant from them in a way that there is a recognition in which there is no fear that he will come to take from them as the Maga C. 136 and was brought in the 20th century, the name of the SKA.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

I was asked here by a person who is afraid of tarnishing and asks to do the advice explained below letter 7, and first before I come to discuss his proposal, I will discuss the simpler proposal, for the person who comes to give his garment to another in order to get rid of tarnishing but wants it to be his so that if he...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

I was asked here by a person who is afraid of perishability and asks to do the advice explained below letter 7, and first before I come to discuss his proposal, I will discuss the simpler proposal, for the person who comes to give his garment to another in order to get rid of perishability but wants it to be his own so that if he is exempt from perishability it will come out The mitzvah, and in this one should pay attention to several details:

A. that he does the property in a manner that is beneficial as in an orderly property with the buyer's tool with a raised taph and a tool appropriate for an orderly property and in the details of the laws explained in the C. end of the foreign trade.

B. It should be noted that Kanin is also not exempted for a period of time, because a tallit borrowed is only exempted every 4th day as explained in the Ordinance C. Yad 33, and the solution to this is to return it every 4th day and borrow it again according to the Rama'a there.

And regarding the matter of if he asked more than a letter whether it is obligated immediately or not, it is stated in the Shu'a there in the sg that if a question is asked that is performed, he blesses it immediately, and this statement means a prayer that is not performed daily, in which the witness of the shatha does not bless it immediately, but the rahid does." 1 In Yosef Omtz C. L. brought in the name of the New Testament and the Meiri Debashala to more than the L. immediately obliged, and in the main points of the DT HL Mezuza C. not the letter A. brought a dispute about this, and in the beginnings of Tshuva [Yod C. Rafo end of Ski ] He brought that so the owner of the Hantaham and parted with it, and from MaM there is a place to settle the Lord Shu'a also according to the Rahida and the Hantaham, not exactly, but Ral even if she asked to use it immediately and return it, and urges.

D. Regarding what you mentioned in your question that he would buy for his friend, etc., it seems that he is allowed to do this whole process, since what he buys once for his friend is enough, if he violates a prohibition or goes beyond the meaning of wearing this garment, then he will give it as a gift to his friend.

And from M.M. there is a bit of a side to say that there is priority provided that you mentioned from a certain direction Yaoi' in the letter 7.

C. Regarding the condition that he wants to make, it seems that if it is a light blue, then he assigns it to his friend, since there are several sides that even if it is a light blue, he does not fulfill the mitzvah (the number of threads, the laws of dyeing and the color) in it, as Biarti in his place and Kms the Grisha in his letter It is known that it is printed in a file of answers, in any case such a condition does not belong to the Nidad, but rather the condition that is made that if a prohibition is violated or something inappropriate is done by the wearer of this garment without the teklat aliba dahlakta then he gives it to his friend.

If G-d does not want to give the garment as a gift to his friend, apparently he can leave the garment, and the garment of the leaver is exempt from tzitzit kamsh on Shabbat kala abba Davido for the leaver and in the Rashba there and Iash in the Ramban and Sha'ar (and see Katzah C. Reg. SKA), they gave it to them and made them their own (i.e. Sukkah 9 A.A. that it is his in general, and there is a special plural in it, but if it is not his it is not in general the above scripture, and also the Mishnab C. 13 end of Skat5 according to Ha'ertzah took the place that the pakkar is exempt from tzitzit, and it is in the p.m. "third.

And as for whether when he enters someone's house he buys the clothes (and then there is a fear of theft), the answer is no, he does not buy the clothes, because he has no intention of buying them, and it is a thing that he does not infer from his knowledge that he does not have his hay bought for him against his will, as "A Bhum C. Rasach SG, and regarding whether the wearer himself buys the garment out of necessity, the answer is no, since no one buys something out of necessity in any way it is his responsibility.

And on the matter of whether it is necessary in front of C. Yeovi' in HOM C. Reg. 7 and a source of life for the owner of the NTHAM O.H. Notes C. Tamach SKT.

And even when the Mishnab and latter were worn, they took it that it was possible to leave it even when they were worn as the Mishnab and the above-mentioned Nokh, and so it is taken into account in the words of the Gm' Shabbat there according to what some of the first there explained But in the clothes they wore and in the simplicity of God when they abandon the time they were actually wearing.

6. Regarding if he buys the garment for his friend unconditionally, it should be noted that it is a serious claim (on the side of canceling the white on the side that we don't have light blue) Dish Diot in the Poskims (see Mishnab C. Hand Skatt in the name of the Maga and Olat always) which upholds this Gach mitzvah tzitzit even though it is not required, and we were just following the practice of the Ashkenazic people who bless women for a mitzvah that the time has caused as they are not a mitzvah and do.

And there are 2 degrees in this, DA who fulfills a complete mitzvah in this as women who are not mitzvot and do, which is the words of the Mishnav Skat, and VA who fulfills it on the part of his friend gives him which is the opinion of the Shu'a there and the opinion of the majority of the latter in the Mishnav there SKI, (and there are those who disagree with this as well), and here there is a 11 that his friend does not give to him because he does not want to commit to the blue, because his friend wants to find a remedy for him and he also does not intend to buy an Ish following the words of the Mishnab SKI, and For you, opinions that his friend buys for him do not belong here, since he will also be obligated in a kilt if his friend buys for him [and I. below near the 16th], but for opinions that previously there will be a solution that he will not buy for him and fulfill as it is not a mitzvah and he does if he is from the Ashkenazi tribe that women bless.

And from the beginning it is appropriate to be wary of the simple opinions and not to give completely unconditionally, even if the rule of the Halacha that can come out of this is not clear, since there are opinions that an afi' who asked for a fringed tallit cannot bless because he did not give it as a gift, as the Mishnav brought there Saki, and also The majority of the latter that he brought there who do not agree to this is on behalf of the one who gave a gift as a mash there, and to begin with, the Mishnab Afi' is afraid of the previous opinion, and also according to the Haga and the Aot, the blessing is as if it is not a mitzvah and a doer, and the great mitzvah is a doer, and another model for women in person That blessings in the knowledge of the ways of Moshe C. Tkaft brought by the BHL C. Tchab 72 is only that there is no brain in them, so it is certain that this solution is not one of the best if there is another solution.

G. Regarding the condition that you apparently proposed, there is a benefit in this since there is no concern here that the mitzvah is not performed on the weekend.

But it should be pointed out that there is simply an exemption for this, since the exemption is from rape, after all, he himself asks his friend to tell him not to cast blue, and what is the rest for him to do such a thing, since we will take a more distant case, who asks my grandson to tell him that if he does not desecrate the Sabbath, they will kill us , there is a law for a person who goes through it with ease, and also according to the law of a chaser if he asks his friend to kill so that it is permissible to kill, there is a law of one who can save him from his limbs, and one who cannot ask for it, and also regarding impurity in the public DKIL impurity is rejected in the public that does not permit him To defile in order to allow impurity in public, and here too Gabi Takhlat if he can find a solution to cast azure on this garment in such a way that his friend will allow him to cast azure on this garment, then he is obligated to do so, so what is the use of asking his friend to tell him not to cast azure on this tzitzit.

H. Regarding what you asked if it belongs to a property when the buyer is not in front of us, it is covered by the laws of the property owners in Hal Eruvin, however, if you want something beyond the jealousy itself, such as agreeing with him on question AA without his presence, a purely questionable duff did not allow the mitzvah judges to use it in such a way that the person taking the garment regularly.

And it should be mentioned in this the words of the Hag'm regarding Malacha Darev Katina in the offerings of LT TA Davidan Ritcha Anshi even when he is exempted from the punishment in the 19th and 29th of the Nidad that the above doubt should be added, and according to some of the former, I shoot there with a tzitzit that was already in it for a white man and was condemned Hi only on light blue.

And there is another point to be made, Duffy', if you want to say that this questioner himself who wants to make this solution will indeed be exempted from taluk according to the law, but what is the permission for his friend to tell him that he is not allowed to put taluk there, and if this questioner himself fears that taluk is an obligation then he is also forbidden cause his friend to do something that is not decent, although this argument must be discussed with regard to the friend himself who is not considered to be failing him since he has a reason why he should not throw blue in this tassel, and he is not obligated to lend his friend the tassel, and so on.

Therefore, one must pay attention when making a condition to do it in a beneficial way.

I wrote all of this to the questioner of Degli Adaiah who is strict about himself by wearing a white man's Idna tassel without the light blue of the day, and in accordance with the Halacha I wrote in another answer that there is no obligation at all to be afraid of the light blue of the day for several reasons and combinations as I explained there.

 

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

הסכמת רוב הפוסקים שהפקר כזה אינו הפקר ולא חל כלל, אם כי הדבר אינו ברור לכו"ע שהפקר כזה אינו חל, וכן יש עוד נידונים לצרף כאן, ולכן אי אפשר להוציא מידו כיון שיש לו כמה עניינים שיכול לטעון ולסמוך. מקורות: במשנה ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

The majority of the judges agree that such a vagrancy is not the vagrancy and does not apply at all, although it is not clear to the Supreme Court that such a vagrancy does not apply, and there are also other cases to be attached here, so it cannot be taken out of his hands since he has several matters that he can claim and rely on.

Sources: In the Mishna Pafa and A. I. the paqar for the poor of Beit Hillel is not the paqar until it is also paqar for the rich, and the simplicity is that he is not the paqar and nothing applies, and also in Gm. And so the eloquence of the judges, and so on in the Rash on the Mishnah there that if a poor person came before and was successful and did nothing, and it was brought in the Sma'a and well well C. Reg. And by way of faith PV Datromoth brought the words of the Sma'a and added that the winner is usurpation in his hands.

וידועים דברי הנוב"י מהד"ק אה"ע סי נט שהאריך בזה שאין שום קנין באופן של הפקר שאינו לכו"ע, וכן בראב"ד דעדויות פ"ד בשם הרמב"ן מבואר להדיא דאינו הפקר כלל עי"ש.

.

However, this law is a tzak because a demokha milta wants to transfer his ownership after a tak to something that he can't in any way, and while it is true that the owner's right will not be for this, but why not have a gift in it.

And in truth, in some of the interpretations of the Mishnah in Paa, there means that it is not the pakar for the purpose of Paa, and not that there is no giving or forgiveness in the world at all, Yaoish in their tongues.

And also see in the way of faith PB from Tarumot Skafo according to the Radbaz there Damboar that when the foreigner gave, he gave it to the poor for the poor and the law of a gift applies, and perhaps it should be divided between usurpation from Israel and usurpation from a Gentile that the fence of the usurpation from a Gentile has other fences in it, or so Damokha Milta He who said that he is like a pah of Israel, we have to compare him to a pah in any way that can apply in a way that is close to a pah, and so it is a gift, but the language is strict that he is the poor man's for the poor and therefore must tithe more than the meaning of the Radbaz opinion that the poor man's poor man is not the poor man's only for the sake of a pah.

And Yaoi' in Shu'at Ong Yot C. Tsa who wrote in his words and in any case also what the Levite, according to his way of charity, admits the Rabbi Damanhi that the tax collector did not benefit from the Torah of the prodigal because he was not present and in their eyes that he would be a prodigal for all this is not Danhi dela hoi the pakar, if the pakar is for the poor, the tax collector won a gift because he gave it to the poor, and the law of the pakar does not belong here at all, and all the words of the Levites about this do not make sense to me, and it means that the pakar is not here, but there is a gift Here, and perhaps he is a special judge in charity.

However, even if it is interpreted that there is property here that is not a gift and yet is liable for tithes, it still does not settle at all, and yet it should also have been disposed of from tithes that are exempt from tithes, not in the name of the pakar and in the Torah of the pakar at all. He does not have a share and an inheritance with you, the poor person who has a share in it, and therefore everything that has a share in the poor person, whether it is the state of the free person or whether it is the state of forgiveness or a gift, will be exempt from tithes.

And after all, for the sake of this opinion in Yerushalmi, there is no deserter for a heathen or for an animal.

And it is also proven in the rabbinate that the hand of everything is used in it and you say you will be obligated to pay tithes, and it was assumed in the manner explained there that you will hang it in the flag because there are ways and opinions that there is no permission to do it, but in the way that there is permission to do it, it will have to be the law that gets rid of the tithe There, and why would there be a hanging in the name of the nomad.

And PA ordered the Rabbi Lubin regarding a certain legal matter that does not have an exemption from tithing because if they do not pay it at the end it will not have the name of the pakar [this is about something that if they collect it only in the eighth year it will become clear in retrospect that it does not contain the Holy One and is not the pakar] God forbid It is exempt from tithing, and I made it difficult for the above-mentioned Sabra Duba Halevy, etc., DSOS because it has permission to take it, it has a complete exemption since everything was included in it, and I heard that he retracted his instruction because of this.

(ולגוף הנידון יש לציין גם לדברי הגמ' בר"ה דף יד יד הכל ממשמשין וכו' ואת אמרת וכו').

And perhaps it should be settled on the difficulty' in the Nidd a deptor share and inheritance with you is only in such a way that everyone has a share and inheritance with you, and in any case, everything that is not a pauper for everyone is not exempt from tithing, but it is not less than that, but from other studies as explained in the interpretations.

And Yeo'i in the clothing of Mordechai in the BMC 2 who extended Toba on this matter and did not want to interpret that there is no forgiveness for the object, Yao'sh according to his own way, and Yao' that Toba was repressed in the words of the Gam' in the BM there, and one must add to his words Dahan although the sabra That there is no provision here needs clarification, but also to interpret the words of the Gem' as a very narrow interpretation, and I would have insisted that there was room to press in a different way. Ishmael, etc., and it is possible to interpret in the words of the Gam. Delmaskana, Rabbi Ishmael does not rule against the law of the poor at all, but only from the law of forgiveness or a gift, and what about the obligation of the Gam, did the Gam believe that nothing applies. But the most unsustainable conclusion.

And from the fact of the matter AA to move from the ruling of the majority of the arbitrators and Sugein Delma that the non-exemption does not apply at all.

And M.M. must be discussed for another reason, since there are opinions in the scribes [Sh. Ch. Hom. Shanah 1] that if one takes something of his friend in a certain way, he will be willing when he takes it, it is not robbery, however, the Kzachh there part 17.

Likewise, in our case, it is necessary to discuss on a different basis the manner in which the desertion to the person before us, according to the Navov Taninya Yod C. Kand, the desertion applies, however the Hatas Yod Shiz disagrees with it, as well as in Tash'' RA Gordon HB C. A.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

למרות שיש אופנים שאדם יתחייב בנזיקין גם על נזיקין שנעשו על ידי חפץ שהוא הפקיר, אך לגבי בעל חי שהפקיר והבעל חי הלך והזיק, אמנם אסור להפקיר בעל חי מזיק, אך במקרה שעבר והפקיר אינו חייב לשלם את נזקיו, ומכל ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

למרות שיש אופנים שאדם יתחייב בנזיקין גם על נזיקין שנעשו על ידי חפץ שהוא הפקיר, אך לגבי בעל חי שהפקיר והבעל חי הלך והזיק, אמנם אסור להפקיר בעל חי מזיק, אך במקרה שעבר והפקיר אינו חייב לשלם את נזקיו, ומכל מקום כל אדם שגרם נזק על ידי בעל חי שאינו שלו, ואפילו אדם צד ג' שמעולם הבעל חי לא היה שלו, פטור בדיני אדם, דהיינו שאי אפשר להוציא ממנו ממון בבית דין, אך חייב בדיני שמים.

Sources:

לכבוד הרב טורק שליט"א

לגבי השאלה מה הדין באדם שהפקיר בהמה המועדת להזיק.

הנה זה פשוט שאסור להפקיר בעל חי שיכול להזיק, כדאי' בחולין ז ע"ב מפקרנא להו מפשת היזקא עי"ש, ואפי' גרמא יש כאן לענין חיוב בדיני שמים [עי' בר"פ הכונס] כיון שבעל חי דרכו להזיק, וגם מי שאין דרכו להזיק בקרן למאן דאית ליה [עי' ב"ק טו] הכי ואפי' לאו דוקא בשור דאמרי' ביה מרחיקין משור וכו' [פסחים קיב ע"ב], אלא מ"מ בשאר הזיקות בודאי דרכו להזיק כגון שן ורגל אפי' כל בעלי חיים.

אבל לגבי חיוב בדיני אדם כשאינו שלו זהו רק בבור שעשאו הכתוב כאילו ברשותו [ב"ק כט ע"ב] ולא בבע"ח כמבואר בסוגי' לגבי שיסה כלבו של חבירו בחבירו שפטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים [ב"ק כד ע"ב ושו"ע חו"מ סי' שצה].

וכן תנן בב"ק ט ע"ב נכסים המיוחדים, ופרש"י שיש להם בעלים לאפוקי דהפקר שאם הזקתי נכסים דהפקר פטור ובגמרא מפרש לה ע"כ.

ובגמ' שם יג ע"ב נכסים המיוחדין למעוטי מאי וכו' במתניתא תנא פרט לנכסי הפקר ה"ד אילימא דנגח תורא דידן לתורא דהפקר מאן תבע ליה אלא דנגח תורא דהפקר לתורא דידן ליזיל וליתיה בשקדם וזכה בו אחר רבינא אמר למעוטי נגח ואח"כ הקדיש נגח ואח"כ הפקיר, תניא נמי הכי וכו' שנאמר והועד בבעליו והמית איש וגו' עד שתהא מיתה והעמדה בדין שוין כאחד וכו' ע"כ.

ובפיה"מ להרמב"ם ב"ק פ"א כתב וז"ל והשלישי שיהו הנכסים שבא מהן הנזק מסויימים ובעליהם מסויים, אבל וכו' או שהפקיר שורו והזיק שאין לו בעלים מסויימים הרי אין חובת תשלומין באותו הנזק, ואם החזיק אחר באותו השור ההפקר שהזיק אחר שהזיק זכה בו כדין כל הפקר ע"כ.

ויעוי' בר"מ ובשו"ע בריש הלכות נזקי ממון [רמב"ם פ"א מנזקי ממון ה"א ושו"ע סי' שפט ס"א] דמבואר בלשונם שבדבר שיש בו רוח חיים חייב עליו רק אם הוא ברשותו, ועי' שם בספר המפתח מה שציינו שם כמה אחרונים בזה.

וראה חידושי הגרב"ב ח"ג סי' א לב"ק מה שדן באריכות בדברי הרמב"ם ובתוך דבריו הזכיר שאם יפקיר השור אפי' אחר ההיזק קודם העמדה בדין יפטר, והוא ע"פ דברי הגמ' הנ"ל.

ולגבי סוגי' דמפקיר נזקיו בהמניח [ב"ק כט ע"א] לגבי נפלה גמלו הדין הוא רק לענין נבילה דגמל אבל גמל חי לא.

ולפ"ז בדינא דכי יפתח איש בור [שמות כא, לג] ולא שור בור [ב"ק יט ע"ב] ה"ה שגם השור בעצמו אינו בור, וצע"ק בב"ק ג ע"ב, ועי' בחי' הגרב"ב שם.

ויעוי' בשו"ע סי' שצו ס"ג והוא ע"פ גמ' בר"פ הכונס דמבואר מתוך הדברים שאם גרמו ליסטים נזק ע"י בהמה שאינה שלהם באופן שלא התכוונו לזכות בה ולגוזלה אינם חייבים אלא רק מדיני שמים.

תמצית הדברים אין חיוב בידי אדם בכל כה"ג אבל אסור לעשות כן וחייב בדיני שמים.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen

שאלה {בס"ד מועדים לשמחה להרה"ג רע"מ סילבר שליט"א, אחדשהוש"ת, הנה שאלה מצויה שנשאלתי כבר כ"פ בחג הזה והייתי שמח לשמוע את דעת כת"רו עליה. כידוע רבים וטובים עושים גם מכירת חמץ מלבד הנקיונות הביעור והביטול שלו. כעת השאלה מה הדין במי ...!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9739!trpenRead more!trpst/trp-gettext!trpen

שאלה

{בס"ד
מועדים לשמחה להרה"ג רע"מ סילבר שליט"א,
אחדשהוש"ת,
הנה שאלה מצויה שנשאלתי כבר כ"פ בחג הזה והייתי שמח לשמוע את דעת כת"רו עליה.

כידוע רבים וטובים עושים גם מכירת חמץ מלבד הנקיונות הביעור והביטול שלו.

כעת השאלה מה הדין במי שמוצא חמץ גמור במהלך החג? והנה אם מוצא מוצר חמץ שבאמת יקר לו, הרי לשם כך עשה את המכירה ושפיר יכול לשמרו לאחרי החג ולא ייאסר מדין חמץ שעבר עליו הפסח.

אך השאלה נשאלת במי שמצא חמץ ישן - כגון שמצא מאחורי הארון ביסקוויט יבש או וופל ישן בתוך איזו פינה ששכח לבדוק בה וכל כיוצ"ב.

הרי מצדו - ודאי שאינו צריך לו וישמח לבערו, רק שלכאורה אם יבערו הרי שמערער לכאורה על המכירה כי באמת חמץ זה שייך לנכרי ואם מבערו אולי גוזלו ואולי בכלל מקלקל את כל תוקף המכירה?
מאידך, שמעתי פעם שבשטר המכירה עם הנכרי יש סעיף שמה שנקח מהחמץ - יתקזז עם התשלום של הנכרי, וממילא שמא חמץ זה שמבקש לשרוף יהיה בכלל סעיף זה?
יישר כח גדול על תשובתו המחכימה וברכת כל טוב סלה,
יהודה}

‏שאלה

יום שלישי י"ח ניסן תשע"ו

לכבוד הרב יהודה משה שליט"א

שלום וברכה

קבלתי את שאלתו הנאה, ויש כאן לדון הן מצד גזילה והן מצד שמכניס לרשותו דבר חמץ, וכמ"ש הבה"ל סי' תמ"ו ד"ה בביתו וז"ל, כתב הריב"ש בסי' ת"א מצא חמץ בר"ה אסור לו להגביהו דמשעה שהגביהו קנאו ועובר עליו בבל יראה ואפילו אין דעתו לזכות בו אלא מגביהו כדי לסלקו ממקום שרבים עוברים עליו כדי שלא יכשלו בו נמי אסור ע"ש טעמו ולא דמי להא דשרינן (לעיל בסימן ש"ח סי"ח) לסלק קוץ בשבת בכרמלית משום היזק רבים דקוץ הוא דבר הבלתי נראה משא"כ הכא לא שכיח הזיקא כהתם עי"ש והעתיקו הפוסקים דבריו עכ"ל, וא"כ אולי אין להגביה דבר שאינו שלו, ובשלמא המוצא חמץ בביתו שורפו, אך המוצא חמץ בביתו שאינו שלו הרי יש חשש שמגביהו.

והנה בשאלה זו של המוצא חמץ בביתו דן המקראי קדש פסח ח"א סי' ע"ד [להגרצ"פ פראנק] ואכן מסיק מצד גזילה שכיון שהחמץ הנשאר בבית הוא קנינו של הנכרי יתכן שאם מצא חמץ במועד לא נכון לשרפו אלא יצניענו עם שאר החמץ שמכר לגוי [ואינני יודע איזה שטר מכירה היה למקראי קדש ואם היום יש נוסח שונה, ויעויין בקצש"ע סי' קי"ד סי"ג שהביא נוסח שטר מכירת חמץ בזה"ל, ואני מודה בהודאה גמורה שהשכרתי לו המרתף והחדר הנזכר לעיל, והקניתי לו כל המטלטלין הנזכרים לעיל בכל מיני קנינים המועילים, באיזה מהם שיהיה הקנין חל על פי דין תורתנו הקדושה ועל פי נימוסי המדינה בלי שום טענה ומענה.

ורשות בידו לעשות בכל הנזכר לעיל ככל חפצו ורצונו.

למכור וליתן במתנה ולהשכיר בלי שום מוחה.

וכן יש רשות בידו ליקח מיד כל הנזכר לעיל לביתו.

ואף אם ישאיר אותם כאשר המה שמה מעתה הכל הוא באחריותו של הקונה, ואין עלי שום אחריות ואפילו אחריות אונס, ונתתי לו דריסת הרגל דרך חצרי ודרך ביתי, לילך להמרתף ולהחדר הנזכר לעיל המושכרים לו.

וכן אם ירצה בתוך משך ימי השכירות למכור מהמטלטלין לאיש אחר לכל הבאים מדעתו.

לכולם יש להם דריסת הרגל, גם מסרתי לו את המפתחות מן המרתף ומן החדר הנזכר לעיל.

נעשה בכל אופן היותר מועיל על פי דין תורתנו הקדושה ועל פי נימוסי המדינה.

י"ד ניסן תרל"ד.

ראובן ב"ר שמעון עכ"ל.

ובזה לא נזכר תנאי כזה, וכן בנוסח שטר מכירת חמץ בח"ס ליקוטים קובץ תשובות סי' ט"ז בשם ר"נ אדלר לא נזכר תנאי כזה.

ואמנם בזמנינו יש המוסיפים תנאי כזה, ויעויין באול"צ ח"ג פ"ט הערה ד' מה שדן בהשלכות של תנאי זה].

אכן השבט הלוי זצ"ל בח"ח סי' קט"ז אחר שדן בכל האפשרויות העומדות באופן זה שמצא חמץ של גוי בביתו בפסח, כתב וז"ל, וגם אם רוצה לשרפו במקומו אני מסופק עכ"פ אם שייך כאן נזק גוי, או גזלת גוי דלפי הנהוג אם דאנו מחשבים קנין זה דחמץ קנין גמור ואסור לבטלו בכללו וכיו"ב מכ"מ פשוט דלפי המציאות אין דעת הגוי להנות ממש מן החמץ אלא דעתו לקנותו כהלכה, ולהיות מוכן לחזור ולמכרו כהלכה לישראל, וגם אם נתן הגוי כסף ע"ז שיקבלו בחזרה אם לא יקנה מכ"מ שריפת חתיכת חמץ וכיו"ב שמצא הישראל בפסח לא יגרע מאומה ויקבל אותו סכום כסף בין ישנו חמץ זה הנמצא או אינו, ובפרט כיון דהגוי לא ידע כלל מזה, ואין זה ענין כלל לענין גוי אינו מוחל אפי' פחות משוה פרוטה שהעיר כ"ת דהתם עכ"פ גם פחות משוה פרוטה גורם לו נזק, וישראל מוחל וגוי אינו מוחל, משא"כ הכא דאינו ניזק בזה כלל ע"פ רוב וכיון שלא גורם לו נזק, א"כ גם בשל גוי שייך כעין מחילה, ופשוט דזה אהני רק לענין דיעבד כה"ג שצריך לשרוף וגם שרף, לא לקחת ממנו לכתחלה אפי' דבר קטן שמכר לו וזה פשוט.

ולמעשה כתב, מכ"מ אם אין רוצים לסמוך ע"ז שכתבתי בעניי דרך צדוד הלכה, ראוי לסמוך על דרך השני' להגביהו ולהכניסו לרשות גוי הנמכר בלא"ה עכ"ל השבט הלוי.

וכן דן שם בח"ו סימן נג עוד וז"ל, [ודבריו שם הם תשובה על דברי הרב הכותב בקובץ מבית לוי ח"ט תשנ"ו עמ' קנ"ט ואילך], "שוב העיר כב' ממש"כ הבה"ל או"ח סי' תמ"ו בשם הריב"ש סי' ת"א לענין ליטלו להגביהו ע"מ להכניסו לחדר שהחמץ שם דגם אי אין דעתו לקנותו נמי קונהו בהגבהה, ושוב כ' כב' דיש לחלק דהתם איירי בחמץ של הפקר אלא דכ' דקשה לחלק בין חמץ של הפקר לשל אחר כיון דבלא"ה אין דעתו לקנותו - הנה המעיין בריב"ש יראה שיש מקום לחלק, דדברי הריב"ש אינם כהילכתא בלא טעמא אלא דבחמץ של הפקר כיון דלולא איסור חמץ הפקר מסתמא קונה דזוכה מן ההפקר גם הכא עובר אעפ"י שמצד איסור חמץ ודאי אין דעתו לקנות - משא"כ בחמץ של אחרים שיש לו בעלים דגם לולא איסור חמץ אין דעתו ויכלתו לקנות.

ובדרך זה גם בשל הפקר אינו עובר מה"ת כיון דסו"ס איסור חמץ מעכב רצונו לקנות".

"ומש"כ כבודו נ"י - דנפלא בעיניו מש"כ הביה"ל דפתח דעובר מה"ת וסיים לחלק בין גחלת וקוץ בר"ה והכא בחמץ בר"ה דהכא מינכר והכא לא מינכר, וכ"ת הפליא דכיון דפתח באיסור תורה ליכא שום סברא רק הכא מה"ת והכא דרבנן כמבואר בריב"ש.

הנה אין הצדק אתו דהבה"ל הכי כוונתו ג"כ רק מקצר בלשונו ומש"כ ואפילו אין דעתו וכו' - ור"ל כדרך השני של הריב"ש דכיון דאין דעתו לקנות אין עובר מה"ת מכ"מ איכא לחלק בין זה לקוץ בר"ה.

ומש"כ כב' לדחות דעת הסוברים שיכול להגביהו ולדעתו אין עצה רק לאבדו במקומו - או להגביהו ע"י גוי - בודאי ע"י גוי עדיף אבל אם זה בלתי אפשרי העיקר לענ"ד דיאמר בפה מלא שאין דעתו לקנותו ויגלה דעתו במפורש ובכה"ג העיקר - דגם בחמץ מהני - דהרי הפוסקים גם גבי חמץ מלאים דאיסורא לא ניחא לי' דליקני ועיין או"ח סי' תמ"ח ס"ב בפוסקים ועוד ויעשה כל טצדקי שלא ליגע בחמץ עצמו" עכ"ל השבט הלוי שם.

וכעת ראיתי עוד בחוט שני (שבת ח"ב עמ' שט"ז קובץ ענינים סי' ט"ו) מהגרמ"מ לובין בשם הגרנ"ק שליט"א, וז"ל, המוצא חמץ בפסח איתא בשו"ע סי' תמ"ו ס"א ביו"ט כופה עליו כלי ובחול המועד שורפו, נראה שאם עשה מכירת חמץ לגוי כנהוג ומצא בפסח חמץ ודאי ראוי לשרפו ולא לסמוך על המכירה, שלא כדאי לסמוך על המכירה שאולי חסר קצת בסמיכות דעת במכירה וכו', ומצד חשש גזל עכו"ם יש להסדיר עמו להתפשר להרב המוכר ע"ז עכ"ל.

לסיכום ענין זה הוא נידון בפוסקים, והגם שנחלקו בזה המקראי קדש והשה"ל, גם במקראי קדש לא הכריע בודאות להחמיר, וגם השה"ל עצמו שם בח"ט אין ברור אם כונתו שיסמכו עליו למעשה להקל לשרוף.

ועל כן הנוהג מכירת חמץ מעיקר הדין ואינו מבער את כל החמץ שברשותו אפשר להגביהו ולהניחו היכן שנמצאים שאר דברי החמץ מכיון שאין לו מה להפסיד בכך, [שדברי הריב"ש לא שייכי הכא כמ"ש השבה"ל], אבל מי שאינו מוכר את חמצו לגוי ונוהג לקיים את המכירה מספק אחר שכבר מבער את כל חמצו, הנה כעת יזדקק לסמוך על המכירה, שהרי אם אינו סומך על המכירה בודאי שצריך לבער, ואולי יש לחלק כאן בין גלוסקא יפה לבין פירורין מכיון שעל פירורין נראה בגמ' שאין חשש שלא מועיל הביטול בזה, ובזה לא היה צריך כלל לבוא למכירה [וע"ע מה שכתבתי אמש בשם הגרש"ז אוירבך בענין פירורין], ורק בגלוסקא יפה חיישינן שלא מועיל הביטול עכ"פ כעת כשמוצא, ובזה בודאי צריך לבוא למכירה על מנת שלא יחשב כמי ששהה חמץ ברשותו בפסח, ובזה אם יש סעיף בשטר המכירה כדיני התנאים באופן המועיל שמה שישתמש בחמץ לא נכלל במכירה [או שכעת יבקש רשות מהגוי לשרוף], הרי יכול לשרוף בכל גוני, אך באם אין לו האפשרות לשרוף כעת ברשות הגוי בזה נכנס לב' צדדים, או לסמוך על השה"ל ולשרוף, או להשהות את החמץ בביתו היכן שמוכר את החמץ ולסמוך בזה על המכירה.

!trpsttrp-gettext data-trpgettextoriginal=9740!trpenRead less!trpst/trp-gettext!trpen