מנהג מצוי לפתוח מימין לשמאל ויש נוהגים לפתוח משמאל לימין ע"ש כל פינות שאתה פונה לא יהיו אלא בימין, ועי' דרישה סי' תרנא בשם המהרי"ל (ואמנם עי' יומא נח ע"ב דאיכא פלוגתא אי ילפי' פנים דמתן דם בפנים מבחוץ או לא, ומשמע דכ"ש דחוץ לבהמ"ק לגמרי לכו"ע לא ילפי' אולם מצינו שנזכרו דברים לענין כל פניות גם מחוץ לבהמ"ק, כגון נרות חנוכה בסי' תרעו ולולב בסי' תרנא וברכת כהנים בסי' קכח ועוד, ומהקפות דסוכות אין ראיה דשם הוא זכר להקפות דמקדש).
ובפרישה סי' קכח סקכ"ג וכ"כ מדנפשיה בשו"ת באר משה ח"ה סי' לח (ואחר כך מצא הפרישה) כתב דאפשר לפתוח גם מימין לשמאל דבב"י סי' קכג הכריע כהגה"מ פ"ה מהל' תפילה לפסוע אחר שמונ"ע של שמאל תחילה ע"פ המדרש (שוחר טוב בפסוק כל עצמותי), דלא כהמהר"י אבוהב בשם א"ח, ודחה מה שהביאו ראיה מכל פינות שאתה פונה וכו' דכאן אינו פונה לשום צד, ומזה למדו לענייננו.
ולכאורה יש לדחות הראיה מהב"י דשם באמת שאינו פונה לשום צד אלא גופו הולך לאחוריו אבל כאן הרי פונה עם הפרוכת לצד שגולל לשם.
וצ"ל דאמת הם מיירו באופן שאינו פונה כלל.
אולם יעוי' בגמ' ביומא ריש דף נט דאי' שם בזה"ל, ואי בעית אימא אי סבירא לן הקפה ברגל דכולי עלמא לא פליגי וכו' והכא בהא קא מיפלגי מר סבר הקפה ביד ומר סבר הקפה ברגל ואי בעית אימא דכולי עלמא הקפה ביד והכא בהא קא מיפלגי מר סבר ילפינן יד מרגל ומר סבר לא ילפינן ומקשה ע"ז התם ומפרש בדרך אחר עי"ש, ועכ"פ עד הנה נתבאר דהוא פלוגתא דתנאי מה שאדם מזיז בידיו אם אמרי' לענין זה כל פניות שאתה פונה לא יהיו אלא לימין או לא, ור' יוסי הגלילי דפסק הרמב"ם (פ"ד מהל' יו"כ ה"ב) כוותיה אמר התם דהקפה בימין גם באופן זה.
והתירוץ הוא משום דמסקי' התם למסקנא דלר' יוסי הגלילי היה עושה הקפה ברגל הלכך ליכא ראיה מיניה דבהקפה ביד בעי' הקפה דרך ימין.
וא"כ לכאורה אדרבה מכאן יש להביא ראיה מגמ' להפרישה (ואולי גם להב"י) דבאופן שמקיף ביד בלבד ולא ברגל א"צ להקיף בימין.
אולם ראיתי בחת"ס ח"א או"ח סי' קפז שהזכיר ראיה זו בשם החמד משה סי' תרעו סק"ג לענין נר חנוכה ודחה הראיה מהגמ' שם ומסיק דגם העושה מצוה בידו מתחיל בשמאלו וממשיך לימינו, והוא תליא בדעות הפוסקים בנר חנוכה שם שכידוע נחלקו בזה כמה פוסקים עי"ש בחת"ס.
היוצא מכ"ז דלפי כמה פוסקים (הסוברים בנר חנוכה שיש לפנות משמאל לימין) גם כאן יש לפנות משמאל לימין ושיש סוברים שאין קפידא בזה.
ובמקום שנהגו דוקא מימין לשמאל (עי' באר משה שם) יש להם על מה שיסמוכו (עי"ש בחת"ס מה שהביא בשם הלבוש שאפשר שהוא היפך שיטתו וחלק עליו, וכן בפרישה הביא כעין הלבוש הנ"ל דעה לפתוח מימין לשמאל דוקא שהוא כדרך שבני אדם כותבין וכו' דוגמא בהליכה עקירת רגל ימין).
ואם צריך להלך עם הפרוכת כדי לפותחו לכאורה גם לדעת הפרישה צריך לפתחו מימין לשמאל דהרי ברגל אי' בגמ' שם דלכו"ע לפנות לימין.
ועי' מנהגי וורמייזא סי' יח מה שנהגו שם בענין זה.
מק"ט התשובה הוא: 125251 והקישור הישיר של התשובה הוא: shchiche.com/125251